Glas koji trese hollywoodske gaće - Dugometražni
Home      Vijesti      Dugometražni      Glas koji trese hollywoodske gaće

Glas koji trese hollywoodske gaće

Njegov opor, snažan i grub glas već desetljećima mami kino publiku željnu akcije i avanture. Upoznajte 'glasovnog Michaela Jordana' - Dona LaFontainea...

p.h. 02.04.2007 0 komentara

Glas koji trese hollywoodske gaće

Ako smo rekli da je Doug Jones zakulisno tijelo Hollywooda, onda je Don LaFontaine zakulisni glas Industrije i zacijelo čovjek koji je najviše puta na svijetu izgovorio tešku frazu 'U svijetu u kojem...', dobro, osim možda jednog od Comedy Centralovih genijalaca Pabla Francisca, specijalista za imitiranje gospodina Dona.

Najprepoznatljiviji glas na svijetu – 'glas iz trailera' LaFontaine radi u Hollywoodu već desetljećima. Procjenjuje se da je u toku karijere posudio glasnice za nekih 5000 trailera, a i danas, 66-godišnji Don još uvijek radi punom parom - u prosjeku 7 do 10 voice overa dnevno. I dok je na vrhuncu radne sposobnosti, 80-ih i 90-ih, dok je LaFontaine čitao i do 200 voice overa dnevno, po njega dolazila službena limuzina, danas sve odrađuje iz svog studija koji je njegova žena krstila 'rupom' u koji mu iz sata u sat faksom pristižu novi tekstovi. Neki od nedavnih gigova, uključuju i Simpsons Movie, 4 promo čitanja za Foxovu komediju 'The Winner', serijal '24'...


Good Morning, Don La Fontaine

Glas pred kojim se Amerika trese kao da je od samog Boga razvio se u 13 godini, kad se LaFontaineovo pubescentsko škripanje pretvorilo u bas i s vremenom se još produbljivalo. Nakon što je u vojsci radio kao inžinjer/snimatelj, dobio je zaposlenje u njujorškom National Recording Studiju, a početkom 60-tih počeo je producirati radijske reklame za filmove koji su dotad uglavnom izlazili u tiskanom obliku ili kao studijski traileri, te je zajedno s kolegom Floydom Petersonom zaslužan za njihov današnji izgled, teške fraze i dramatične sintakse od kojih je većina i danas u upotrebi, poput najpoznatije 'U svijetu u kojem...' koju LaFontaine objašnjava činjenicom da je ljude trebal povesti u drugu dimenziju, u drugi svijet.

Posudba glasa za trailere dogodila se slučajno, 1964., kad se jedan od službenih najavljivača nije pojavio na poslu, LaFontaine je uskočio i poslao snimku za film 'Gunfighters of Casa Grande' studiju uz opasku da je to samo primjer kako će sve zvučati kad snime pravog najavljivača. Studio je pak zagrizao za njegovu snimku, a ostalo je povijest.


Pablo Francisco u epizodi LaFontaine

1981. se preselio u L.A, gdje je namjeravao raditi kao producent, no njegov je glas postao sve traženiji, pa su ponude za reklamiranje komedija, drama, akcijskih i animiranih filmova samo navirale... Veliko priznanje za svoj rad dobio je tek 2005., kad je počašćen nagradom za životno djelo Hollywood Reporter Key Art Awards, premda prema broju potpisanih ugovora ispada da je upravo Don najzaposleniji član Screen Actors Guilda u Americi.


Pet glasova koji njišu Hollywood

U industriji je poznat po nadimcima 'The Man', 'Michael Jordan trailera' i sl., a posebne je počasti primio i na dodjeli nagrada Screen Actors Guilda u posebnom programu Heard But Not Seen, gdje je Don, ali i svi zakulisni ljudi Hollywooda dobio priliku ukazati se publici. Otkad je glumio u jednoj od reklama za Geico osiguranje, glasu je pridružena i pojava, pa tek sad, u 66-toj godini Dona obožavatelji prepoznaju na ulici. Zvjezdani status konačno je zacementirao i nastupima na showovima poput 'Carson Daly showa', 'The Big Idea with Donny Deutsch' i 'The Early Showa', pa nije nemoguće da ga uskoro i vidimo u nekom od predstojećih blockbustera.
Komentari

Nema komentara.