Dvije SFF nagrade putuju u Hrvatsku - Dugometražni
Home      Vijesti      Dugometražni      Dvije SFF nagrade putuju u Hrvatsku

Dvije SFF nagrade putuju u Hrvatsku

CineLinkovih 10.000€ osvojio je za svoj novi film Antonio Nuić, a Europska dokumentaristička mreža nagradila je Nebojšu Sljepčevića.

filmski.net 25.08.2007 0 komentara

Dvije SFF nagrade putuju u Hrvatsku

Na ceremoniji u petak 24.08. navečer dodijeljene su nagrade, petog jubilarnog CineLink koprodukcijskog marketa, a koje uključuju tri modela potpore filmskim projektima u nastajanju:

– financijsku pomoć u iznosu od po 10.000 eura iz fondova Hubert Bals Fund, Goteborg International Film Festival Fund i CNC - Centre national de la cinématographie - Fonds Sud
– besplatne laboratorijske usluge bečke tvrtke Synchro Film and Video do 2.500 eura, te najma opreme i laboratorija novosadske tvrtke MagicBox Multimedia u iznosu do 7000 eura
– te konačno prestižnu EAVE stipendiju jednom od producenta

O dobitnicima CineLink nagrada ove je godine odlučivao žiri u sastavu Georges Goldenstern, Čedomir Kolar, Behrooz Hashemian, i predstavnici fondova koji financiraju nagrade: Asa Larsson, Camilla Larson, Marit van der Elshout i Jacqueline Ada.

CineLink Hubert Bals Fund nagradu dobio je projekt ‘Donkey’ Antonija Nuića iz Hrvatske, a kako stoji u obrazloženju: ‘Žiri je bio impresioniran snažnom rediteljskom posvećenošću i načinom na koji je priča o očinstvu rečena.’

CineLink Goteborg Film Festival Fund nagradu dobio je ‘First of all Felicia’ Melisse de Raaf i Razvana Radulescua iz Rumunjske, koji je žiri dirnuo ‘snagom priče i načinom na koji se o velikim temama govori minimalistički.’

CineLink CNC nagradu dobio je ‘White, White World’ Milene Marković i Olega Novkovića, za ‘svježinu pristupa univerzalnoj tematici moralnog poniranja i energiju projekta’, a producent istog filma, Uliks Fehmiu dobio je i EAVE CineLink stipendiju.

CineLink Magicbox Multimedia nagrada ide mađarskom projektu ‘Adrian Pall’ čiji su autori Agnes Koscis i Andrea Roberti, a koji je žiri odabrao zbog ‘pokazanog autorskog kontinuiteta i načina na koji se može ekperimentirati sa istom temom uz novu zrelost’.

Nagradu za najbolji kratki film, koju dodjeljuje United International Pictures, pobjedniku omogućava direktnu nominaciju za Nagradu Europske filmske akademije (EFA). ove je godine dodjeljivao žiri u sastavu: Michele Ohyion, Dalibor Matanić, Nikolaj Nikitin, a najboljim kratkim filmom proglasili su ‘Tokyo Jim’, u režiji Jamie Rafn.

Druga partnerska nagrada SFF je EDN Talent Grant, ustanovljen kroz suradnju SFF-a i Europske dokumentarističke mreže (EDN), u svrhu podrške talentiranim dokumentaristima iz balkanske regije, a nagrada osigurava boravak u Solunu u ožujku 2008. na Pitching radionici gdje će dobitnik imati priliku razviti i predstaviti svoj novi projekt. Prema odluci Žirija u sastavu: Tarik Samarah, Stefan Haupt i Adela Peeva, nagrada je dodijeljena za filmu ‘Za 4 godine’, reditelja Nebojše Slijepčevića.

Međunarodna konfederacija umjetničkih kina (CICAE) nagrađuje film u selekciji Natjecateljskog programa. Nagrađeni film će dobiti posebnu podršku CICAE, kada je u pitanju pomoć kod distribucije, prikazivanja filma i dopiranja do publike putem mreže od 3 000 kina. Žiri: Francois Ayme, Katarzyna Boratyn i Rita Linda Potyondi, nagradu je dodijelio filmu ‘Čovjekov strah od Boga‘, reditelja Ozera Kiziltana.


 

Komentari

Nema komentara.