Queer Venecija - Dugometražni
Home      Vijesti      Dugometražni      Queer Venecija

Queer Venecija

Nakon pune četiri godine pregovaranja, venecijanska je Mostra pristala popisu nagrada koje dijeli dodati još jednu – Queer Lava.

n.k. 01.08.2007 0 komentara

Queer Venecija

Kako je već iz imena nagrade jasno, dobit će je najbolji film koji se bude bavio gay likovima i/ili problematikom, a u konkurenciju ulaze svi cjelovečernji naslovi iz svih festivalskih programa. Ravnatelj nagrade Daniel Casagrande direkciji Mostre pristupio je s prijedlogom još 2003., a sad kad mu se želja ispunila izjavio je:

‘Ne tražimo novu ‘Planinu Brokeback’, već nas zanimaju filmovi koji točno portretiraju gay likove ili teme’.

Casagrande je još dodao kako očekuje da će se u igri za nagradu naći 10 do 12 filmova, a najboljeg među njima birat će međunarodni žiri, čiji sastav još nije objavljen.

Venecija međutim nije prvi od A festivala s queer nagradom. Istu, naime, pod imenom ‘Teddy’ (a što je varijacija imena službenog, Zlatnog medvjeda) već 21 godinu dijeli Berlinale.

Uz Queer Lava, znakovito, još će se jedna nagrada ove godine po prvi put dijeliti u Veneciji – ona Padre Nazzareno Taddei za najbolji film iz konkurencije koji ‘najboljim filmskim jezikom pokazuje autentične ljudske vrijednosti’. Nagrada je ime dobila po milanskom svećeniku koji je svojevremeno napao Fellinija tvrdeći da je svojim ‘La Dolce Vita’ teško prekršio Papine smjernice o moralu na filmu.

Venecijanski festival počinje 29. kolovoza i trajat će do 8. rujna.

Komentari

Nema komentara.