Sundance u latino ritmu - Dugometražni
Home      Vijesti      Dugometražni      Sundance u latino ritmu

Sundance u latino ritmu

Najbolje priče dolaze iz Latinske Amerike, ustvrdio je žiri u Park Cityu. Publika je bila drugačijeg mišljenja, a najbolje je prošao novi film Johna Cusacka.

filmski.net 28.01.2007 0 komentara

Sundance u latino ritmu

Nagrada žirija za najbolju dramu američkoj konkurenciji dodjeljena je drugi put za redom priči o meksičkim imigrantima. Nakon lanjskog 'Quinceanera', nagradu je ove godine odnio film 'Padre Nuestro', o meksičkom tinejdžeru koji po SAD traga za ocem.

U dokumentarnoj konkurenciji američkih filmova ngradu žirija osvojio je, neočekivano, film 'Manda Bala (Send a Bullet)', pričao korupciji vlasti i otmicama u Brazilu, a isti je film nagrađen i za najbolju kameru u dokumentarnoj konkurenciji.

Žiri je od drama u međunarodnoj konkurenciji nagradio danski 'Enemies of Happiness', Eve Mulvad i Anje Al Erhayem, priču o Afganistanki koja je ustala protiv patrijahalne tradicije u vlastitoj državi i 2005. se kandidirala na tamošnjim parlamentarnim izborima.

Nagradu za najbolju međunarodnu dramu žiri je dodjelio izraelskom filmu 'Sweet Mud', redatelja Drora Shaula o dječaku koji se 70-tih godina prošlog stoljeća u jednom kibucu nosi s mentalnom bolešću vlastite majke.

Nagradu publike u američkom dramskom programu je odnio film koji je ujedno i utržio i najviše novca u Sundanceu, prodajom prava za svjetsku distribuciju – 'Grace Is Gone' (naslovna). Priča o ocu (John Cusack) koji vlastite malodobne kćeri odvodi na put po Aamerici ne bi li odgodio njihovo suočenje s viješću da im je majka, vojnikinja, ubijena u Iraku, donjela je redatelju i scenaristu Jamesu C. Strouseu i nagradu za najbolji scenarij.

Od američkih dokumentaraca publika je, očekivano, nagradila film 'Hear and Now' čija autorica Irene Taylor Brodsky prati riskantnu operaciju vlastitih roditelja, a koja bi im nakon 65 godina gluhoće trebala omogućiti da čuju.

U svjetskoj konkurenciji nagrade publike za dramu osvojili su 'Once' Johna Carneya, o irskom uličnom muzičaru  i britanski dokumentarac 'In the Shadow of the Moon' , a koji prati sudbinu svemirskog programa Apollo.

Detaljan popis nagrađenih pronaći ćete ovdje.
 

 

Komentari

Nema komentara.