Sundance, (u)igrana družina - Dugometražni
Home      Vijesti      Dugometražni      Sundance, (u)igrana družina

Sundance, (u)igrana družina

Druga polovica siječnja u Utahu rezervirana je za nezavisni film, disfunkcionalne obitelji, frustrirane kućanice i zubate vagine. Barem što se tiče igrane selekcije.

m.k. 08.01.2007 0 komentara

Sundance, (u)igrana družina

Ove se godine za istu prijavilo više od 1000 filmova, a na kraju ih je izabrano po 16 za svaki program dugometražnog filma. Predstavljamo najzanimljivije...

Američki nezavisni filmaši vole dekonstruirati konvencije holivudskih romantičnih komedija, pa tako i `Broken English`, film kćerke Johna Cassavetesa i Gene Rowlands, Zoe, koji govori o ženi nezadovoljnoj vlastitim životom (Parker Posey) koja se upušta u ludu vezu s jednim Francuzom.

Analizom muško-ženskih odnosa bavi se i Gina Kim u filmu `Never Forever` o kućanici koja se upušta u vezu s ilegalnim korejskim imigrantom kako bi obnovila posustali bračni život. Redateljica s iskustvom u feminističkom video-artu, kažu, snimila je djelo vrlo sugestivne (psiho)seksualne atmosfere.

Seksualnošću se bavi možda i najbizarniji igrani film predstojećeg Sundancea. `Teeth` Mitchella Lichtensteina inspiraciju pronalazi u Freudovoj metafori vagine dentate, a govori o djevojci vrlo, vrlo posebne anatomije. Kažu da je film `zaprepašćujući napad na mušku ranjivost i strah`, a kultni status mu je gotovo siguran.

Hororski prizvuk ima i `Joshua` Georgea Ratliffa, a govori o štićeniku jedne dobrostojeće obitelji koji postane bolesno ljubomoran na novorođenu prinovu. (Btw, sjeća li se itko `Mikeya´? I bolje da ne.)

Seciranjem života američke obitelji bavi se`Grace Is Gone` Jamesa C. Strousea, u kojem John Cusac glumi oca koji saznaje da mu je žena Grace poginula u ratu, ali nema snage to priznati svojim dvjema kćerkama. Zato on isplanira road trip (a što drugo?) u svoj omiljeni zabavni park, kako bi prvo naučio što više moguće o svojim kćerima i tek im tada pomogao da prebrode tragediju.

Deborah Kampmeier: Hounddog

S druge pak strane, `Hounddog` Deborah Kampmeier s Dakotom Fanning zacijelo će podići nešto prašine -  kako zbog tematike, tako i zbog vrlo sugestivne scene silovanja. Smješten na američki Jug, film govori o djevojčici koja živi s ocem nasilnikom i strogom bakom, a bijeg pronalazi u glazbi i druženju s prijateljem Buddyjem. No, njihove igre postaju sve seksualnije (ali kažu – nevino-dječje) i postaje jasno da postoji nešto u njezinoj prošlosti što ne može izreći.  

Spomenimo još i nešto drugačiji `Pool` Chrisa Smitha (čiji je `American Movie` osvojio nagradu žirija za najbolji dokumentarac 1998), inače snimljen na hindiju. Motiv uljeza u obitelji ovdje je iskorišten kako bi se naglasila glavna tema filma, a to je razlika između bogatih i siromašnih. Film govori o dječaku Venkateshu koji radi kao sobar u hotelu u Goi. Jednoga dana kroz krošnju stabla manga on otkrije dvorište bogate kuće s bazenom. Koliko zbog znatiželje u vezi s kućom i njezinim stanovnicima, a koliko zbog želje da nadvlada svoje siromaštvo, on gospodaru kuće ponudi svoje usluge, što će utjecati na tijek njegova života.

Komentari

Nema komentara.