Berlinski finiš - Dugometražni
Home      Vijesti      Dugometražni      Berlinski finiš

Berlinski finiš

Objavili smo pobjednike, berlinski Palast je već počišćen, a Jasmila na putu za doma. Gotovo je i 56. Berlinale.

p.h. 20.02.2006 0 komentara

Berlinski finiš

Ovogodišnji berlinski festival kojeg mnogi karakteriziraju najopuštenijim dosad, završio je, a njegov 'cappo' Dieter Kosslick svakako ima razloga da zadovoljno trlja ručice. O broju posjetitelja još se spekulira, prodano je oko 150 000 karata za projekcije za oko 360 prikazanih filmova, bilo je tu svega, od seksa do nogometa i najviše politike, a ni posao s majicama, šalicama i ostalim memorabilijama nije podbacio.

Za zadnje su se dane Festivala, tamo gdje je naš posljednji berlinski blic stao, čuvali dosta jaki naslovi. Tako su pretposljednjeg dana festivala u natjecateljskoj sekciji prikazani filmovi dvojice festivalskih mamuta, Claudea Chabrola (76) i Sydneya Lumeta (82), a oba su se redatelja predstavila s tzv. sudskim dramama. Chabrolov 'L' Ivresse de Pouvoir' ili u slobodnijem prijevodu 'Opijen vlašću' bavi se nastojanjima čelične tužiteljice (Isabelle Huppert) da suzbije korupciju unutar jednog velikog javnog poduzeća koja seže do samih političkih vrhova, dok Lumetov 'Find Me Guilty' prati najduži sudski proces u američkoj povijesti, onaj protiv mafijaškog klana Lucchese u New Jerseyju ranih devedesetih koji je znamenit po 'slavi' Jackiea Di Norscija, sitnog mafijaša koji je odbio svjedočiti u zamjenu za oprost 22 godine robije. Oba se filma baziraju na stvarnim događajima, iako se Chabrol na samoj špici filma preventivno ogradio od bilo kakve sličnosti s razvikanom aferom Elf Aquitane, na kojoj se scenarij bazira. 

Sidney Lumet: 'Find Me Guilty'

Pretposljednjeg dana u Berlinu je prikazan i dobitnik Srebrnog Medvjeda koji je od početka slovio kao veliki favorit. Radi se o 'Offsideu' Iranca Jafara Panahija, dobitnika venecijanskog Zlatnog lava iz 2000. Panahi je u Veneciji sa svojim filmom 'Krug' bio obilježen ženskim pitanjem, a isto se ponovilo s u nogometnom storijom 'Offside' gdje prati grupicu mladih navijačica koje se pokušavaju uvući na teheranski stadion, baš pred sudbonosnu tekmu Iran - Bahrein preodjevene u muškarce.

Posljednjeg je dana Berlinalea europsku premijeru imao i potencijalni oskarovac 'Capote' Benetta Millera, biografska drama o životu Trumana Capotea, slavnog pisca i prekaljene holivudske trač babe. Film se bavi četverogodišnjim razdobljem iz života tog romansijera u kojem je kao reporter New Yorkera istraživao četverostruko ubojstvo farmerske obitelji u Kanzasu za svoje posljednje djelo 'Hladnokrvno ubojstvo'.

Bennett Miller: 'Capote'

Vrući dobitnici objavljeni su puku još u subotu, a na nedjeljnoj dodjeli u Palastu pokazalo se da su se dotadašnji favoriti publike i kritike ('Grbavica', 'Road to Guantanamo' i Panahijev 'Offside') svidjeli i žiriju, a da gotovo niti jedno od razvikanih imena nije zasjalo na popisu dobitnika.

Zlatni medvjed, kao što smo već pisali, pripao je Jasmili Žbanić za 'Grbavicu', a zajedno s tim filmom na čijoj se producentskoj listi smješi i HR stavka 'Jadran Film' u zonu slavnih su se ubacili i naši glumci Leon Lučev, Dejan Aćimović te Jasna Beri. Tako je Bosna sa relativno malim brojem filmova proizvedenih od 1990. do danas postala apsolutni festivalski as u regiji s Oscarom ovjenčanom 'Ničijom Zemljom' D. Tanovića, rotterdamskom nagradom za Vuletićevo 'Ljeto u Zlatnoj dolini' i locarnskim slavljenikom 'Gori vatra' Pjera Žalice.

Komentari

Nema komentara.