MGM, posrnuli div - Dugometražni
Home      Vijesti      Dugometražni      MGM, posrnuli div

MGM, posrnuli div

No kako za nas male, tako i za njih velike postoje ruke koje će spriječiti pad. Sony je iskeširao pozamašnu svotu da bi sačuvao razjarenog lava.

h.p. 17.02.2005 0 komentara

MGM, posrnuli div

No hoće li uopće glasni lav rikati nakon 1. travnja ove godine ostaje za vidjeti. Stara je vijest da se Sony odlučio na kupnju MGMa, ono novo je gore spomenuti datum za kad je predviđeno službeno spajanje, točnije usrkavanje od strane japanskog, ali i globalnog (ne samo) produkcijskog diva. Slamčica za to ispijanje branda, djelatnika, zgrada ali i ono najvažnije – prava na čitav niz filmskih hitova, Sony je koštala čistu sitnicu rekao bi Bing. 2.94 milijarde dolara s dodatnih 2 milijarde dugova koje je MGM tijekom godina uspio natući.

Što je Sony s tim dobio? Ono najvažnije smo spomenuli, prava na prikazivanje, a toga u MGMovim arhivima ima koliko treba. Jedna od najopsežnijih filmoteka na svojim policama čuva franšize poput 'Jamesa Bonda', 'Rockya' ili primjerice 'Pink Panthera'. U cijeloj priči postoji i luzer, a to je ovoga puta producentska kuća Warner koja jednostavo nije mogla pratiti Sonyev financijski tempo. Za sam MGM posao će predstavljati i susret sa starim prijateljima. Zbog novčanih poteškoća originalni su vlasnici prije tridesetak godina bili prisiljeni prodati dio opreme i nekretnina suparniku Columbia Pictures, a koje je u međuvremenu također otkupio: Sony. Zaronimo na trenutak u povijest MGM!

Jedan od najvećih hollywoodskih studija u biti nikada nije bio smješten u Hollywoodu. 1915. godine zgrade su podignute u obližnjem mjestašcu imena Culver City, no ne za MGM već za Triangle Pictures. Ime Metro – Goldwyn – Mayer na filmsku pozornicu stupa 1924. godine, a do naziva se došlo na sljedeći način: Marcus Loew posjedovao je studio 'Metro' i upravo je on vodio korporacijska spajanja koja su dovela do nastanka MGMa. Samuel Goldwyn i Louis Mayer bili su pak opake producentske face koje su zaključile taj opaki trijumvirat. No postoji i još jedno ime koje se treba spomenuti: Howard Dietz bio je ohoho ispred svog vremena jer je još 1916. godine osmislio logo lava 'Lea' za tadašnji Goldwyn Pictures. Rika lava po prvi put u MGMu se začula 31. srpnja 1928. na filmu 'White Shadows of the South Seas', a sve ostalo je povijest...

Tijekom godina pod pokroviteljstvom MGMa nastupala su imena poput Clarka Gablea, Jimmyja Stewarta, Franka Sinatre, Freda Astairea, Ginger Rogers, Gene Kellyja, Elizabeth Taylor, Laurela i Hardya, Bustera Keatona, Grete Garbo, Bette Davis ili Katharine Hepburn. Lista bi mogla ići u nedogled, baš kao i ona za snimljene filmove. Ipak nabrojimo neke: 'Zameo ih vjetar', 'Čarobnjak iz Oza', 'Ben Hur', 'Doktor Živago', 'Singing in the Rain''2001: Odiseja u svemiru'. Novije vrijeme obilježili su naslovi poput serijala 'James Bond'. Svejedno, to nije bilo dovoljno da se zadrži big money Sony pred vlasničkim vratima.

Komentari

Nema komentara.