Muke po Oscaru - Festivali
Home      Festivali      Muke po Oscaru

Muke po Oscaru

Nakon dobre vijesti da je Bill Crystal ponovo domaćin vašara taštine, paniku u Oscarovskim redovima izazvala najnovija zabrana od strane MPAA.

14.10.2003 0 komentara

MPAA i njen moćnik Jack Valenti dogovorili su se s vodećim hollywoodskim studijima da ukinu dosadašnju praksu slanja filmova kandidata za Oscara na VHS-ovima i DVD-u članovima žirija koji bi ih mogli gledati u vlastitom domu.

Mada Akademija tvrdi da je zabrana samo jedan u nizu pokušaja borbe protiv pirata, jer se DVD i VHS izdanja mogu lako kopirati i distribuirati Internetom, većina redatelja ne vjeruje u njene «plemenite» namjere. Smatraju da je pravi razlog pokušaj velikih filmskih studija da smanje šanse manjim, neovisnim studijima i njihovim filmovima, koji su prethodnim godinama prvi odnosili Oscare pred nosom.

Obzirom da se nezavisni filmovi prikazuju u malim kino dvoranama ovom zabranom smanjuju se ionako male šanse da ih vidi veći broj ljudi tj. smanjuje se zarada što, lančanom reakcijom, otežava pronalaženje sponzora i produkciju novih filmova.

140 redatelja prosvjeduje protiv novih pravila Akademije, a pridružili su im se i europske kolege Pedro Almodovar, Lasse Hallstrom, Bernardo Bertolucci ....

Komentari

Nema komentara.