Hladni rat u Amsterdamu - Dokumentarni
Home      Vijesti      Filmski      Dokumentarni      Hladni rat u Amsterdamu

Hladni rat u Amsterdamu

Najveći festival dokumentaraca otvoren uz veliku špijunsku biografiju, a prikazuje se i hrvatski film 'Zajedno' koji je svrstan u - nenormalne filmove!

s.p. 20.11.2009 0 komentara

Hladni rat u Amsterdamu

Jučer je počela IDFA - 22. međunarodni filmski festival dokumentarnog filma u Amsterdamu. Festival traje do 29. studenog, a ove godine obilježava se 20 godina od pada Berlinskog zida. Tako je festival otvoren s filmom 'War Games and the Man Who Stopped Them' poljskog redatelja Dariusza Jablonskog. Priča se bavi Ryszardom Kuklinskim, poljskim pukovnikom koji je za vrijeme Hladnog rata predao 40.000 važnih dokumenata CIA-i, a zovu ga i čovjekom koji je spasio Europu od Trećeg svjetskog rata.

U službenom programu izvan konkurencije našao se i hrvatski dugometražni dokumentarac, film 'Zajedno' Nenada Puhovskog koji će svoju svjetsku premijeru doživjeti upravo na ovom festivalu. Film kroz pet priča progovara o ljudima koji, bez obzira na probleme sa kojima se susreću, pokušavaju realizirati svoje ljubavi i biti zajedno sa svojim partnerima. Zanimljivo je da se film nalazi u sekciji nazvanoj 'Nije normalno' u kojoj se prikazuju i dokumentarci o prodaji ženskih jajnih stanica preko interneta ('Google Baby'), te film o paru koji otvara bordel ('A Good Man').

'A Good Man' - obiteljska priča s bordelom.

Od filmova iz dugometražne konkurencije treba istaknuti 'Eyes Wide Open - A Journey through Today's South America' koji je režirao Gonzalo Arijon, dobitnik glavne nagrade IDFA-e 2007. za 'Stranded'. Film se bavi ljevičarskim režimima u Brazilu, Ekvadoru, Boliviji i Venecueli, te proučava njihov otpor neoliberalnoj ideologiji. Ljubiteljima avantura svidjet će se meksički '9 Months 9 Days', priča o ribarima koji su preživjeli brodolom od 9 mjeseci.

'The Miscreants of Taliwood' /naslovna/ je film s pričom koju je stvarno teško izmisliti: australski redatelj George Gittoes boravio je u dijelu Pakistana kojeg drže Talibani i tamo pratio lokalne underground filmaše. Dok Talibani spaljuju videoteke s običnim filmovima, lokalni filmaši snimaju trash pun akcije i polugolih žena, pojašnjavajući da 'žele vidjeti lokalne dojke'. Zanimljivo - nadamo se da ćemo neke od tih filmova vidjeti na ZagrebDoxu ili nekom drugom domaćem festivalu, a kasnije se javljamo s vijestima o nagradama na IDFA-i.

Komentari

Nema komentara.