IDFA i dalje socijalna - Dokumentarni
Home      Vijesti      Filmski      Dokumentarni      IDFA i dalje socijalna

IDFA i dalje socijalna

Ugledni festival dokumentaraca nagradio kineske i bangladeške radnike te zafrkante iz projekta 'Yes Men' čiji nagrađeni film sljedeći tjedan gostuje u Zagrebu!

s.p. 30.11.2009 0 komentara

IDFA i dalje socijalna

U doba recesije socijalni dokumentarci su više nego aktualni, pa je tako i na uglednom festivalu dokumentaraca u Amsterdamu - IDFA-i. Za najbolji dugometražni dokumentarac proglašen je kinesko-kanadski 'Posljednji vlak kući'. Riječ je o priči o herojskom putovanju brojnih kineskih radnika koji svake godine putuju iz industrijskih zona i vraćaju se svojim obiteljima u provinciju. Žiri IDFA-e je pohvalio filma 'kao iskreno i dirljivo djelo o temi koja je relevantna za cijeli svijet'. Nagrada za dokumentarac srednjeg metra otišla je južnokorejskom filmu 'Željezne vrane' koji bi mogao biti itekako aktualan i kod nas, jer se bavi najvećem brodogradilištem na svijetu koje se nalazi u Bangladešu.


Trailer za 'Najopasnijeg čovjeka u Americi' ('The Most Dangerous Man in America').

Specijalna nagrada žirija otišla je Judith Ehrlich i Ricku Goldsmithu za 'Najopasnijeg čovjeka u Americi', biografiju Daniela Ellsberga koji je usred Vijetnamskog rata novinarima pokazao 'Pentagonove dokumente' koji su razotkrili iracionalnu politiku SAD-a u Vijetnamu. Najbolji nizozemski dokumentarac je 'Igrač' Johna Appela koji istražuje ovisnost o kockanju, a redatelj nas uvodi u priču kroz osobnu pripovijest o svom ocu kockaru.

Nagrađene su i neke obiteljske priče, najbolji kratki dokumentarac je poljski 'Šest tjedana' o parovima koji razmatraju djecu za posvajanje. Posebnu nagradu IDFA DOC U! dodjeljuje poseban žiri mladih, a nagrada je otišla zabavnom dokumentarcu 'The Yes Men popravljaju svijet' redatelja s pseudonimima Andy Bichlbaum i Mike Bonanno. U ovom satiričnom filmu 'Yes Meni' se pretvaraju da su glasnogovornici korporacija poput Exxona i koriste svoju 'poziciju' da se sprdaju na račun kapitalističkog sustava. Kao posebnu ekskluzivu najavljujemo da će ovaj film sljedeći tjedan biti prikazan na predstojećem Human Rights Film Festivalu, o čemu ćemo vas uskoro opširnije izvijestiti.

Komentari

Nema komentara.