Opet frka oko Moorea - Dokumentarni
Home      Vijesti      Dokumentarni      Opet frka oko Moorea

Opet frka oko Moorea

Michael Moore je pod istragom američkih vlasti, a sve zbog snimanja njegova novog dokumetarca ‘Sicko’. Kud ćeš bolje reklame za Cannes.

n.k. 10.05.2007 1 komentara

Opet frka oko Moorea

Najnoviji dokumentarac Michaela Moorea, kako smo vam već dojavili, zove se 'Sicko'. Isti se bavi američkim sustavom zdravstvenog osiguranja i premijerno će biti prikazan na predstojećem festivalu u Cannesu, dok u svjetsku kino distribuciju trebao bi krenuti 29. lipnja.

Trebao bi, no nije sigurno i da hoće jer je američki Treasure Department (tj. Riznica)jučer objavio kako su i Moore i njegov ‘Sicko’ pod istragom, a zbog kršenja embarga spram Kube!

Naime, Moore je, između ostalog, ‘Sickom’ zapeo dokazati kako je sustav zdravstvene skrbi n-puta bolji kod druga Fidela, nego kod godpodina Busha te je na ‘terapeutski izlet’ na Kubu odveo 10 oboljelih radnika koji su sudjelovali u akciji spašavanja na tzv. Gound Zero 9/11.

No, da bi uopće putovali na Kubu amerikanci moraju zatražiti pisanu dozvolu rizničina Office of Foreign Assets Control, što je Moore doduše i učinio još 12.10.2006., ali odgovor iste nikad nije dobio. Njega to naravno nije smelo, već se zajedno s 10 zemljaka (čija imena drži u tajnosti), otputio na Kubu tamo ih ‘uvalio’ na liječnički tretman, sve to navodno snimio i s njima se opet vratio doma.

E, a onda je prošlog utorka (8.5.) Moore primio ljubavno pismo rečenog Tresury Departmenta, kako je pod istragom U pisamcu se ne navode posljedice koje bi Moore mogao ‘zaraditi’ ustanovi li se da je kriv, no poznato je da je zbog slične ‘nepodopštine’ 2003. čuveni baseball tim New York Yankees vladi platio $75,000 nagodbe.

Moore je na sve ovo odgovorio spremanjem barem jedne kopije filma ‘Sico’ u "safe house" ilitiga na sigurno i to van Amerike, a sve kako bi bez obzira na odluke američkih vlasti omogućio prikazivanje filma u Cannesu te njegovu eventualnu distribuciju diljem svijeta.

Braća Weinstein, koja će film distribuirati, zasad su odbila komentirati slučaj. Prezauzeti su valjda trljanjem ruku oko najbolje moguće reklamne kampanje koju im je ovim prije premijere osigurala Busheva administracija.

Komentari
A: petrunjela 11.05.2007 Pogledaj profil

Ja sam se odrekla Moora odkada je pokupio ponosno nagradu na MTV-u. Ne sjećam se više jel voditelj bio Justin Timberlake ili Paris Hilton, ali tako svjedno.