Bilo kuda - Michael Moore svuda! - Dokumentarni
Home      Vijesti      Dokumentarni      Bilo kuda - Michael Moore svuda!

Bilo kuda - Michael Moore svuda!

Puna vam je kapa 'Fahrenheita 9/11'? Ništa zato! Za iduću godinu najavio je novi dokumentarac 'Sicko', koji govori o američkom zdravstvu.

20.08.2004 0 komentara

Bilo kuda - Michael Moore svuda!

Krajem srpnja Moore je objavio da je trenutno u fazi sakupljanja sredstava za 'Sicko', dokumentarac koji će, osim zdravstvu, posebnu pozornost posvetiti skrbi za mentalno oboljele. Kako je u 'F 9/11' uloženo pišljivih 6 milijuna, a postao je prvi dokumentarac čija je zarada premašila 100 milijuna dolara, žicanje love će mu vjerojatno ići vrlo dobro. 'Ako imate ovakav omjer uloženog i zarađenog novca, jasno je da nećete imati previše problema dok budete radili na sljedećem filmu.' – izjavio je Moore na konferenciji za tisak.

Ideja za 'Sicko' potječe još iz vremena kada je snimio segment za televizijsku emisiju 'The Awful Truth', za koju je upriličio inscenirani pogreb ispred HMO-a (Organizacije za održavanje zdravlja) za pacijenta kojemu je uskraćena transplatacija organa neophodnog da bi preživio. Isplatilo se jer se HMO pokajao i platio transplataciju.

Ako ste pomislili da je to sve od novosti s Mooreom, grdno ste se prevarili. Osim konstantnih prepucavanja po medijima – jedni tvrde da je Moore u pravu, dok ga drugi nazivaju antiamerikancem i kako sve ne, u intervjuu je 83-godišnji Ray Bradburry, autor romana 'Fahrenheit 451', upitan što misli o Mooreovom parafraziranju njegovog naslova, odgovorio je: 'Michael Moore je glupi kučkin sin, to ja mislim.'

Ipak, najzanimljiviji i najrazličitiji od svih vjerojatno je članak pod naslovom 'Jerry Springer se srami svog rođaka Michaela Moorea'. Novinari 'The Globea' su iskopali podatke koji nedvojbeno pokazuju da su Jerryjeva i Mikeova majka – sestre! Njih dvije ne kontaktiraju otkad je Jerryjev stari uhvaćen 'in flagranti' s dvije prostitutke, od kojih je jedna bio (pazite sad!) – stari Moore, osvjedočeni ljubitelj ženske odjeće!

Buraz Jerry Springer?!?

Prije nekoliko dana Moore se odbio ispričati malim novinama iz Illinoisa jer je upotrijebio njihov naslov ('Posljednje prebrojavanje glasova na Floridi pokazuje da je Gore dobio izbor') u 'F 9/11'. 'The Pantagraph of Bloomington' tražio je ispriku i simboličnu naknadu (od jednog dolara) za 'kompenziranje štete'. Mooreov odvjetnik im je odgovorio napisavši da je njihov štićenik 'imao pravo upotrijebiti jedan od njihovih naslova, te da se nije dogodilo kršenje copyrighta.' Kako mi u ovom slučaju možemo biti objektivni, odgovorno tvrdimo – Moore je smio prikazati naslov, ali nije smio mijenjati oblik i veličinu slova, kao ni datum na novinama.

Tijekom proteklog tjedna desničari su ga prozivali zbog 'teških riječi' izgovorenih na račun Kubanaca koji su emigrirali na Kubu. Moore ih je nazvao slabićima izjavivši slijedeće: 'Ako ne voliš tlačitelja u svojoj zemlji, pokušavaš ga zbaciti s vlasti. Ne podviješ rep poput ovih Kubanaca. Zamislite da su američki kolonizatori pobjegli u Kanadu i tamo od Kanađana tražili da s vlasti zbace Britance! ... Tako su kubanske plačipizde došle k nama kako bi se borili za njih. A mi smo, kao pravi moroni, to i učinili.' Posljedice ovakve izjave su vam jasne, ali ne možete osporiti (ako logički razmišljate) da je Moore u pravu. Mada i pristup kubanskih emigranata ima smisla (neka glupi Ameri ginu za nas).

Početkom mjeseca kuvajtska vlada je zabranila emitiranje 'Fahrenheita' u toj državici, što nimalo ne čudi s obzirom da su duboku u bespućima američkog anusa. No, čudi nas što je 58-godišnja pjevačica Linda Ronstadt, deseterostruka dobitnica Grammyja, izviždana, izvrijeđana i potjerana u srcu 'najdemokratskije zemlja na svijetu' – u Las Vegasu jer je Mooreu posvetila jednu pjesmu, što je izazvalo bijes među publikom.

Nemojte misliti da Moore samo snima filmove i izaziva skandale - bacio se i na pisanje. Nakon 'Stupid White Men' i 'Dude, Where's My Country', u listopadu će izdati čak dvije knjige. Naravno, izdavač Simon & Schuster planira objaviti obje knjige prije izbora. Prva knjiga se zove 'Will They Ever Trust Us Again?', a sastavljena je od pisama koje su američki vojnici iz Iraka uputili Mooreu, koji je jako ponosan što može biti 'glas vojnika'.

Druga knjiga je 'The Official ‘Fahrenheit 9-11’ Reader' koja pomaže neupućenim gledateljima u praćenju kontroverznog dokumentarca, a pojavit će se istovremeno s DVD-izdanjem filma. DVD i VHS izdanje najavljeno je za 5. listopada, u izdanju Columbia TriStar Home Entertainmenta. Cijena će biti 28.95 dolara, a za tu cijenu kupci će uz film dobiti i ponešto dodatnog materijala – neobjavljene scene, svjedočenje Condi Rice u ime '9/11 komisije', te konferenciju za tisak Georgea Busha.

Kad smo već kod DVD- izdanja, ako ga niste gledali na festivalu u Puli, sigurno ste se zapitali kada će se se 'Fahrenheit' pojaviti u našim kinima? Odgovor je jednostavan i pred vama: prema najavama 'Discoveryja', kino distribucija počinje 9. rujna.

Komentari

Nema komentara.