Kako popušiti izbore - Dokumentarni
Home      Vijesti      Filmski      Dokumentarni      Kako popušiti izbore

Kako popušiti izbore

Michael Moore besplatno dijeli film o svojoj kampanji protiv Busha 2004., a glavna faca filma je, naravno, on sam. 

s.p. 23.09.2008 0 komentara

Kako popušiti izbore

Kontroverzni Michael Moore odlučio je prije američkih predsjedničkih izbora dopustiti Amerima i Kanađanima da besplatno s Interneta skinu njegov najnoviji dokumentarac, 'Slacker Uprising'. Da Moore ne voli Georgea Busha znaju i ptice na grani, a u ovom filmu potrudio se detaljno dokumentirati svoj angažman.

Kao što smo i pisali, Moore je tijekom kampanje 2004. podržavao Bushevog protukandidata Johna Kerryja. Da bi mu pomogao, obilazio je kampuse i držao strastvene govore, a pratili su ga glumci i pjevači Roseanne Barr, Eddie Vedder, Michael Stipe, Viggo Mortensen, Steve Earle i Joan Baez. Ta ekipa celeba trebala je motivirati mlade i obrazovane da iziđu na izbore i ostvare promjenu, ali kao što znamo, nisu uspjeli. Naslov filma ('Slacker Uprising') pokazuje da je je Mooreov cilj bio potaknuti lijene studente da ustanu iz kreveta i iziđu na izbore, a i slogan filma bio je 'Oni spavaju do podneva...ali još imaju vremena glasati!'. Izborima 2004. odazvalo se mnogo mladih koji su glasali za Kerrya, ali njihovih roditelji su glasali za Busha.


'Slacker Uprising', r: Michael Moore, trailer

Možda je Moore osvojio duše mladih, no kritičari ga jednoglasno kritiziraju. Kažu da je film 'besramni čin samopromocije, čak i za jednog besramnog samopromotora kao što je Michael Moore.' Čak je i jedna glazbena legenda kao što je Joan Baez iskorištena da u jednoj sceni filma - nahvali 'skromnog Michaela'. Na kritike da je u film stavio previše vlastitih nastupa, Moore je odgovorio da bi film bez njega bio kao 'koncert U2 bez Bona'. Filmu zamjeraju i da uopće ne analizira važne teme kao što su apatija birača, američki izborni sustav i sl. Ukratko, radi se o kućnom videu za vatrene obožavatelje koji vole Mooreove duhovite govore i ironične komentare. Ipak, ni oni ga neće moći vidjeti u kinima.

Moore je otkupio sjevernoamerička prava na distribuciju filma i odlučio ga pokloniti domaćoj publici. Stoga, publika iz SAD-a i Kanade može skinuti film sa službene stranice filma na linku ovdje, a ostali ga mogu potražiti na torrentima i ostalim p2p sustavima. Cilj je jasan - uvjeriti (mlade) birače preko ovog filma da izađu na izbore i opet glasaju protiv republikanaca, a prošli neuspjeh trebao bi poslužiti kao dodatna motivacija. Rezultate sljedećih izbora ćemo pričekati do studenog, a u međuvremenu čekamo i da Moore opet snimi neki dobar dokumentarac.

Komentari

Nema komentara.