Jesus, Cameron! - Dokumentarni
Home      Vijesti      Dokumentarni      Jesus, Cameron!

Jesus, Cameron!

Nakon što je potopio Titanic, James Cameron iskopao je, vjerovali ili ne, samog Isusa. Zapravo ne samog, već zajedno sa suprugom, sinom i apostolima.

n.k. 26.02.2007 0 komentara

Jesus, Cameron!

Film koji će Discovery Chanell premijerno prikazati 4. ožujka, već sad ima sve šanse da nadmaši slavu cijele franšize Da Vincijeva koda. Jer, 'The Lost Tomb of Jesus',  tvrdi da u 10 ljesova iskopnih 1980 u jeruzalemskom predgrađu Talpiyot, počivaju Isus Krist i članovi njegove obitelji.

Naime, prije 27 godina prilikom građevinskih radova u današnjoj jeruzalemskoj industrijskoj zoni, otkrivena je 2,000 stara grobnica s 10 kamenih sarkofaga.  Sve je stalo, odmah su pozvani  arheolozi kojima je onda trebalo daljnjih 20 godina da dešifriraju imena uklesana na ljesovima: Jošua, sin Josipov, Marija, Marija, Matej, Jofa i Juda, sin Jošuin.

Ili tako nekako, jer se znanstvenici nisu posve dogovorili ni kako se točno čitaju ni kako se ta imena prevode. No, kako god da zvučala, ta su imena bila među najčešćima onog doba, pa voditelju istraživanja i cijenjenom izraelskom arheologu, prof. Amosu Kloneru,  nije palo na pamet otkriće povezati s Novim Zavjetom. Ili tako barem kaže. I dodaje kako je uostalom Isusov zemaljski otac, Josip, bio siromašan stolar koji si ne bi mogao  priuštiti obiteljsku kriptu. Da ne spominjemo činjenicu da milijuni kršćana diljem svijeta  u temelje svoje religije imaju ugrađeno vjerovanje da se Isusova grobnica nalazi par milja dalje, i  to prazna, budući je iz nje treći dan po pokopu – uskrsnuo.
 
Jacobovici & Cameron na pressici

No, ono što nije palo na pamet prof. Kloneru, odmah je upalo u producentske oči Jamesa Camerona, i režijske Kanađanina Simche Jacobovicija. Njih su se dvojica bacili na testiranje DNA, proučavanje arheoloških i biblijskih nalaza, a u ponedjeljak 27. veljače održali su i press konferenciju na kojoj su svijetu pokazali 2 od kontraverznih 10 osurija, kamenih posuda za pohranu kostiju, ovaj put - praznih.

Kako je objasnio Simcha Jacobovici, ime na jednom od njih 'Mariamene' – ključ je tvrdnje da je kripta u Talpiyotu grobnica Isusa Krista i njegove – obitelji. 


redatelj Simcha Jacobovici o ključnoj tezi filma via Beatles

Malo tko međutim spominje činjenicu da je BBC još 1996. objavio kratki dokumentrac slične temnatike. I tada je reagirao prof. Amos Kloner, tvrdnjma da cijela teorija ne drži vodu, ali se eksplotira za potrebe televizije. 'Oni na tome samo žele zaraditi', izjavio je Kloner.

Shimon Gibson, drugi od izvornog arheološkog trojca na čelu s Klonerom, nakon Camronove pressice izjavio je da je skeptičan, ali da ipak dozvoljava mogućnost da je teorija iznesena u filmu – točna.

Jedno je sigurno. Film 'The Lost Tomb of Jesus' u nedjelju se ne mora bojati za gledanost. Termin prikazivanja na samom početku Korizme, za Kršćane 40-dnevnog razdoblja kontemplacije i pročišćenja prije proslave Kristova uskrnuća, mnoge će natjerati da misle o njemu.


The Lost Tomb of Jesus, r: Simcha Jacobovici


James Cameron, će se pak, posvetiti svom idućem blockbusteru.

Komentari

Nema komentara.