IDFA nagradila danske dokumentarce - Dokumentarni
Home      Vijesti      Dokumentarni      IDFA nagradila danske dokumentarce

IDFA nagradila danske dokumentarce

Bili dugi, srednji ili kratki - svi dokumentarci iz Danske osvojili su amsterdamski festival dokumentaraca iz cijelog svijeta.

s.p. 03.12.2006 0 komentara

IDFA nagradila danske dokumentarce

Glavne nagrade 19. IDFA-e, koja se odžala od 23. studenoga do 03. prosinca, otišle su danskim autori(ca)ma.

Glavna nagrada žirija (Claire Aguilar, Igor Blažević, Jasmine Dellal), Joris Ivens Award za dokumentarac duži od 60 min. otišla je danskom filmu 'The Monastery - Mr. Vig and the Nun' Pernille Rose Gronkjaer / NASLOVNA /. Prema riječima žirija 'The Monastery..' je nagrađen zbog svoje 'duboke i suptilne spiritualnosti', a to ne začuđuje jer se radnja odvija u samostanu smještenom u danskom dvorcu kojeg je kupio izvjesni gospodin Vig, koji već pola stoljeća čeka da ostvari taj san. Da bi se samostan uredio, dolazi sestra Amvrosija koja ima svoje ideje kako samostan treba izgledati pa dolazi do sukoba s Vigom.

Redateljica pomaže Vigu u poslovima oko samostana i na toj egzotičnoj lokaciji ispituje Viga o ljubavi, vjeri i djetinjstvu te prati ljude posvećene pomaganju ljudima. Ovom filmu je glavni konkurent za nagradu bio ruski 'Tender's Heat. Wild Wild Beach' Aleksandra Rastorgujeva, Vitalija Manskija i Suzane Baranžijeve. Kontroverzni film govori o ružnom i brutalnom naličju života u Putinovoj Rusiji, gdje se stanovnici ljeti polugoli opuštaju na plažama uz piće, seks, ples i kupanje u blatu. Tragikomična priča podijelila je članove žiri koji su imali suprotstavljena mišljenja o filmu pa je kao kompromis poslužila posebna nagrada žirija.

'Tender's Heat. Wild Wild Beach, Aleksandar Rastorgujev, Vitalij Manski i Suzana Baranžijeva

Dobitnici srebrnih nagrada opet su danski filmovi: 'Enemies of Happiness' Eve Mulvad dobio je Silver Wolfa (za dox kraći od 60 min.) a Silver Cub (za filmove kraće od 30 min.) otišao je filmu 'My Eyes' Erlend E. Mo

'Enemies of Happiness' je film koji ima junakinju u pravom smislu te riječi: Malalai Joya je aktivistica za prava žena u Afganistanu koja svakodnevno riskira život boreći se za potlačene. Ima 28 godina, preživjela je četiri atentata, a redateljica ju prati tijekom dva tjedna predizborne kampanje za afganistanski parlament.

'My Eyes' prikazuje svijet dvije slijepe djevojčice. 16-godišnja Katja ide na tečaj klavira, a sluša ju 8-godišnja Catherine koja je također slijepa. Kroz riječi, geste i izraze lica dokumentarac pokušava dočarati osjetilnu percepciju djevojčica.

We Are Together, Paul Taylor

Nagradu publike i nagradu za najbolji debitantski film dobio je engleski 'We Are Together' Paula Taylora o djeci koja žive u sirotištu u Južnoj Africi i putem glazbe i pjevanja u zboru traže utjehu i nadu. Glavna junakinja je djevojčica koja saznaje da je njezin brat HIV pozitivan, a obitelj nema drugog izlaza nego nastaviti s glazbom koja za njih predstavlju katarzu.

Nagradu za angažirani film (The Movies that Matter Award) pobrala je Socheata Poeuv za 'New Year Baby' o kambodžanskoj obitelji koja živi u Americi. Redateljica Poeuv istražuje tajnu koju su njezini roditelji krili od nje i njezine braće, a iza svega stoji tragedija genocida u Kambodži. Last but not least, postoji i nagrada za mlade, The Golden Moviesquad DOC U! Award, a ovogodišnji dobitnik je 'A Lesson of Belorussian' Miroslawa Dembinskog, film o uzaludnoj, ali hrabroj borbi bjeloruskih oporbenjaka za demokratske slobode u svojoj zemlji.

Ako su Vas silni angažirani dokumentarci potakli na gledanje političkih filmova, navratite na aktualni Human Rights Film Festival, a za detalje oko nagrađenih i ostalih dokumentaca na IDFA-i konzultirajte službeni site.

Komentari

Nema komentara.