4. Human Rights Film Festival, 05. - 10. prosinca - Dokumentarni
Home      Vijesti      Dokumentarni      4. Human Rights Film Festival, 05. - 10. prosinca

4. Human Rights Film Festival, 05. - 10. prosinca

Opet je Zagreb pun projekcija angažiranih filmova i dokumentaraca, a ima i poslastica za fanove Dantea, Linklatera i Malicka.

s.p. 27.11.2006 0 komentara

4. Human Rights Film Festival, 05. - 10. prosinca

Od 05. do 10.12.2006. održati će se Human Rights Film Festival, a osim popratne tribine u mami, sav program festivala opet se održava u prostorima Studentskog centra. Projekcije filmova su u Kinu SC i susjednom MM Centru, a večernje opuštanje uz mjuzu je u Galeriji SC-a.

Riječ je o festivalu koji propituje ljudska prava u različitim zemljama kroz filmove različitih vrsta, žanrova i autora. Da se festival ne ograničava ni u izboru likova pokazuje i program Retrospektive gdje se problem ljudske okrutnosti i nasilja zrcali kroz sudbine – životinja. Filmove s životinjskom tematikom predstavit će razni poznati redatelji, nadrealisti Jean Painlevé ('Vampir') i Georges Franju ('Krv zvijeri'), američki dokumentarist Frederick Wiseman ('Primati' i 'ZOO'), francuski klasik minimalizma Robert Bresson ('Baltazar'), austrijski eksperimentator Peter Kubelka ('Naš put u Afriku'), legenda kratkog filma Chris Marker ('Slon Tango') i američki independent klasik Samuel Fuller ('Bijeli pas').

U glavnom programu festivala prikazivat će se filmovi raznovrsne tematike no ponajviše oni vezani uz kritiku suvremenog kapitalizma i globalizacije koja utječe na ljude i društva cijelog svijeta. 'Radnička klasa' Veikka Aaltonena oslikavanjem triju radničkih sudbina autor pokušava pružiti i sliku cijele radničke klase. Ostali filmovi fokusiraju se na lokalne priče, Sloveniju prilikom ulaska u EU ('Suprotstavit ćemo im se'), život siromašne obitelji u Irskoj ('Pavee Lackeen'), vezu između zimskih sportova i industrije u Francuskoj ('Spust'), ekonomsku krizu u Italiji ('Moja domovina') i ekonomsku globalizaciju koja uništava Afriku ('Bamako'). Kina je dovoljno velika da zaslužuje dva filma socijalne tematike, 'Mrtvu prirodu' o društvenim promjenama izazvanim gradnjom brane i 'Dong' o slikaru koji putuje i slika radnike u Kini.

Oni koji se pale na zemljopisne teme, mogu upoznavati arktičko pleme Aua ('Putopisi Knuda Ramussena'), srednjeazijske Kirgize na vječnim seobama ('37 načina kako upotrijebiti mrtvu ovcu'), Rome u Rumunjskoj ('Ježevo prokletstvo'), somalijsku djecu u Finskoj ('Allah, Isus i uskrsnuće miša') i biblijsku sudbinu Čečena ('Esther' / 'Treće poglavlje Ludog princa'/).


Iraq in Fragments / Irak u fragmentima

Obaveznih ratnih tema dotiču se dva filma o vojnicima koji odbijaju služiti vojsku iz moralnih razloga, 'Dragi oče, tiho, pucamo' o izraelskim vojnicima koji se protive ratu u Libanonu te 'Sir! No Sir!' o američkim vojnicima koji su se suprotstavljali ratu u Vijetnamu. Rat u Iraku tema je vrlo aktualnog 'Iraka u fragmentima', koji opisuje sadašnju iračku situaciju iz perspektive tri podijeljene zajednice: sunita, šiita i Kurda, a film je nedavno krenuo u kino distribuciju u Americi.

Bez brige, festival neće ostati bez domaćih priča, hrvatsku svakodnevnicu opisuje program Fade Ina, zastupljan s tri filma koji istražuju probleme Roma ('Kamerom preko duge' Martine Globočnik), slijepih ('Boje nevidljivog' Magdalene Petrović) i nezaposlenih (‘DIREKT – 'Zaposli me, prijavi me' Roberta Orhela).

Večernje projekcije rezervirane su za dugometražne filmove, za kirgistanski 'Saratan' (molimo ne miješati s Boratom) i brazilski '500 duša' koji istražuju težak život u seoskom, odnosno otočkom okružju. Daniel Schweizer nastavlja svoju skinhead trilogiju (koju je predstavio i na prošlom festivalu) s filmom 'Bijeli teror' a o političkom zastrašivanju ima za što reći majstor strave i užasa – redatelj Joe Dante. On ima originalno rješenje za prestanak rata – oživljava mrtve iračke veterane koji trebaju pomrsiti konce ratobornom američkom predsjedniku u horor satiri 'Kraljevi horora: Povratak'.

Za kraj su rezervirane poslastice; premijera već kultnog filma 'A Scanner Darkly' / NASLOVNA / u kojem redatelj Richard Linklater igrano-animiranom tehnikom pokušava dočarati shizofreno-paranoični svijet Philipa K. Dicka te još jedna meditativna ekstravagancija Terrencea Malicka 'Novi svijet', film koji je nedavno izišao na DVD-u u Hrvatskoj, ali zaslužuje i jednu kino prezentaciju za zahtjevniju filmsku publiku.

Zabavni program proučite ovdje, a početna stanica za sve dodatne informacije o festivalu je ovdje.

Komentari

Nema komentara.