DocHouse i DocShop. Ma, šta mi pričaš!? - Dokumentarni
Home      Vijesti      Filmski      Dokumentarni      DocHouse i DocShop. Ma, šta mi pričaš!?

DocHouse i DocShop. Ma, šta mi pričaš!?

Zagreb, 23. do 25. rujna, 'Dochouse filmske večeri'. U kinu Tuškanac i dvorištu zagrebačke Zelene akcije u 3 dana možete pogledati 5 filmova. Besplatno.

t.r. 15.09.2004 0 komentara

DocHouse i DocShop. Ma, šta mi pričaš!?

U četvrak u 19 sati program u kinu Tuškanac otvara jednosatni kineski film 'To Live Is Better Than To Die' redatelja Chena Weijuna (naslovna fotka). O čemu je riječ? Početkom devedesetih stotini tisuća siromašnih kineskih seljaka ponuđena je prilika za dodatnu zaradu: preko državnog programa mogli su prodati svoju krv za nešto novca. Deset godina kasnije 60 posto stanovništva sela Wenlou u središnjoj Kini zaraženo je AIDS-om, a procjenjuje se da je ukupni broj zaraženih tom akcijom u cijeloj pokrajini veći od 250 tisuća.

Redatelj Weijun je proveo jednu godinu s obitelji Ma i u 'cinema verite' stilu snimio njihove patnje uzrokovane bolešću. Film će 1. prosinca u okviru obilježavanja Dana borbe protiv AIDS-a biti prikazan u više od 100 kina diljem svijeta. Da se radi o odličnom filmu svjedoče i festivali na kojima je film ove godine prikazan: Sundance, IDFA, Motovun i One World Prague, a dodijeljena mu je i nagrada Peabody.

Na istoj lokaciji u 21 sat preporučamo film 'Kenedi se vraća kući'. Kao što je očito iz naslova, film je stigao iz Srbije i Crne Gore, a autor mu je Želimir Žilnik. Događaji prikazani u filmu datiraju iz 2002. godine, kada je njemačka policija po nalogu EU krenula s akcijom protjerivanja romskih emigranata iz bivše Jugoslavije. Imali su sjajno obrazloženje: rekli su im da im u matičnim zemljama više ne prijeti opasnost od rata!

Arna's Children'

Preko noći (doslovno) stotine romskih obitelji, od kojih su neke zadnjih 30 godina provele u emigraciji, deportirano je u Srbiju i Crnu Goru, gdje započinju novi život u nemogućim uvjetima - ne poznaju jezik, ne mogu se zaposliti, a nova sredia pruža otpor. Brutalno realističan film jednog od najkontroverznijih 'yu' redatelja i legende crnog vala Želimira Žilnika snimljen je u njegovom specifičnom poludokumentarnom stilu. Od festivala na kojima je prikazan izdvajamo Viennale, Rotterdam, Crossing Europe, Izolu i Motovun.

Tijekom drugog dana druženja s dokumentarnim filmom mjesto radnje se seli u dvorište zagrebačke Zelene akcije u Frankopanskoj 1, gdje se s početkom u 19 sati održava radionica DocShop, koja će se baviti problemima kršenja ljudskih prava u popravnim domovima. Naravno, neizbježna stvar je projekcija dokumentarnog filma - 'Experimentum Crucis' kazahtanskog redateljskog dvojca Taras Popov i Vladimir Tyulkin, sumorne kronike o pokušaju preživljavanja odgojnog tretmana u jednoj takvoj ustanovi u Kazahstanu. Za radionicu se možete prijaviti na dochousezagreb.org ili na 091 578 44 98.

Logično je da su najveći hitovi ostavljeni za posljednji dan festivala. U subotu u kinu Tuškanac s početkom u 19 sati pogledajte nizozemsko-izraelsko-palestinsku koprodukciju 'Arna's Children' dvojice redatelja - Juliana Mer Khamisa i Danniela Danniela. Iako su autore filma optuživali da podržavaju odgajanje palestinskih bombaša-samoubojica, ove je godine osvojio prvu nagradu na najznačajnijem europskom festivalu filmova o ljudskim pravima - One World u Pragu. Nagrađen je i na Tribeca FF-u, a prikazan je i na Vienalleu, IDFA-i i Hot Docsu u Torontu. Hoćemo li vam otkriti nešto više? Već jesmo, i to kad smo pisali o pobjednicima Hot Docsa.

Surplus

Osim prve logične stvari (da se hitovi ostavljaju za kraj), postoji i drugi dio logičnog slijeda – ako je hit, mi smo već pisali o njemu. Upravo to je slučaj s filmom 'Surplus' (Višak) švedskog redatelja Erika Gandinija, kojem smo posvetili čitav tekst. Ako ne vjerujete nama, možda vas uvjere nagrade koje je film dobio na festivalima: IDFA, FICA Brazil i One World Prague (za najbolji zvuk!), a prikazan je svugdje – od Seattlea preko Sarajeva do Melbournea.

Sad kad znate sve o filmovima (za one koje ne znaju kineski, kazahtanski, arapski, jidiš i švedski, pripremljeni su engleski titlovi), bio bi red da napišemo nešto i o pozadini događaja. Tko je to organizirao? I zašto? Glavni i odgovorni: DocHouse, projekt promocije dokumentarnog filma u Hrvatskoj, kojima je u realizaciji programa pomogao Hrvatski filmski savez i One World Prague Film Festival.

Osim projekcije dokumentarnih filmova o ljudskim pravima i DocShop radionice na temu ljudskih prava, DocHouse organizira i festival dokumentarnog filma o ljudskim pravima One World Zagreb. Svaka im čast. Omogućiti hrvatskoj publici da vidi filmove o kojima inače mogu samo čitati na ovoj stranici – to još nikom nije uspjelo. (Ukoliko ne računamo HRT na kojemu možete vidjeti filmove iz tjednog pregleda dokumentaraca.)

www.dochousezagreb.org/

Komentari

Nema komentara.