Čujete li i moj glas? - Dokumentarni
Home      Vijesti      Filmski      Dokumentarni      Čujete li i moj glas?

Čujete li i moj glas?

Povodom Svjetskog dana borbe protiv AIDS-a, 1. prosinca, UN tematska skupina za HIV/AIDS organizira projekcije filmova na temu Žene i HIV/AIDS.

filmski.net 01.12.2004 0 komentara

Čujete li i moj glas?

Projekcije su organizirane u suradnji sa udrugom Re.d koja projektom DocHouse promovira dokumentarni film u Hrvatskoj. Projekcije će se održavati od 01.12.– 03.12. s početkom u 19.00 u prostorijama Kulturno informativnog centra Zagreb, Preradovićeva 5, te Zelene akcije Zagreb, Frankopanska 1.
 
Projekt Steps For The Future plod je suradnje južnoafričkih i internacionalnih redatelja, snimatelja i producenata dokumentarnih filmova i organizacija koje se bore protiv pandemije AIDS-a. Njegov cilj je produkcija i distribucija dokumentarnih filmova o problemu AIDS-a u svijetu, i promocija debate i diskusije o temama vezanim za AIDS, kao što su diskriminacija ljudi zaraženih virusom HIV-a, njihova integracija u društvo i liječenje.

Raspored slijedi:
 
SRIJEDA  01. 12. 19.00
KIC, Preradovićeva 5

LOOKING FOR BUSI, r: Robyn Hofmeyr, Južnoafrička Republika, 52'
Priča o 15-godišnjoj južnoafrikanki Busi iz Soweta, najvećeg crnačkog naselja u zemlji, koju majka napušta kad ostane trudna. Nedugo nakon toga Busi saznaje da je HIV pozitivna s velikom mogućnošću da joj je i dijete zaraženo. Nakon što o njenoj sudbini snime prilog za lokalnu televiziju, Busi nestaje bez traga. Redateljica Robyn Hofmayer zajedno s Businom najboljom prijateljicom kreće u potragu za njom u Soweto...
 
Iza filma slijedi tribina na temu 'Čujete li i moj glas?' na kojoj će sudjelovati predstavnici UN agencija, nevladinih organizacija i javno-zdravstvenih institucija u Republici Hrvatskoj.
 
ČETVRTAK 02. 12. 19.00
Zelena akcija, Frankopanska 1
 
MOTHER TO CHILD, r: Jane Lipman, Južnoafrička Republika, 40'
Svaka treća beba koja se rodi u Južnoj Africi zaražena je HIV virusom. Vrlo mali broj zaraženih majki ima sreću proći kroz tretman liječenja koje pokušava spriječiti prelazak virusa na još nerođenu djecu. Film prati živote dviju trudnica Pinkie i Patience na jednom takvom tretmanu u bolnici u Sowetu, i njihove strahove i nedoumice vezane uz svoju i obiteljsku budućnost, sve do konačnog rođenja djece.
 
PETAK 03. 12. 19.00
Zelena akcija, Frankopanska 1
 
THE SKY IN HER EYES, r. Ouida Smit i Madoda Ncayiyana, Južnoafrička Republika, 11'
Poetska crtica o patnji djevojčice kojoj je majka umrla od AIDS-a.
 
A RED RIBBON AROUND MY HOUSE, r: Portia Rankoane, Južnoafrička Republika, 26'
Majka i kćer različito se nose sa činjenicom da su HIV pozitivne. Starija i glasnija majka Pinky svima daje do znanja u kakvoj je situaciji, ali njena kćer Ntombi bori se da bude kao svi drugi, 'normalni' ljudi, skrivajući svoju bolest.

Svi filmovi su prevedeni na engleskom ili imaju engleske titlove. Ulaz na sve projekcije je besplatan
 
www.dochousezagreb.org

Komentari

Nema komentara.