Svjedočanstva iz Lore - Dokumentarni
Home      Vijesti      Dokumentarni      Svjedočanstva iz Lore

Svjedočanstva iz Lore

Ukoliko ste zadnjih pet godina proveli u Hrvatskoj, niste mogli ne čuti za slučaj Lora, u kojem su neki hrvatski časnici mučili ratne zarobljenike iz Srbije i BiH.

t.r. 15.09.2004 0 komentara

Svjedočanstva iz Lore

Sudski proces se odvijao u Splitu, a sudac je bio navijački nastrojeni Slavko Lozina. Tijekom procesa sudnica je bila krcata, svi su navijali za 'heroje, a ne zločince', među ostalima i Igor Štimac. Lozina, koji je viđen i na spektakularnom Thompsonovom koncertu u Splitu kako razdragano kliče Anti Gotovini, oslobodio je mučitelje. Koliko je presuda bila realna najbolje oslikava odluka Vrhovnog suda kojom se nalaže ponavljanje suđenja.

A zašto mi to vama pričamo? Jer redatelj i producent Nenad Puhovski nakon više od godinu dana rada, ovih dana završava svoj novi dokumentarac 'Lora – svjedočanstva'. Film se bavi događajima u vojno-istražnom centru 'Lora' u kome je u razdoblju od 1992. do 1996. godine bilo zarobljeno preko tisuću ljudi – civila i vojnika iz Splita, Dalmacije, tadašnje SR Jugoslavije, te Bosne i Hercegovine.

Osim o ovim događajima, o kojima ste mogli čitati u prošlom broju tjednika 'Globus' (mi vam nećemo otkrivati detalje, neki su uistinu pregnjusni), film govori i o njihovom okruženju: situaciji u Hrvatskoj i Splitu 1991., razmjeni zarobljenika u Nemetinu 1992., kao i prvom suđenju za 'Loru' 2002. godine, koji smo opisali prije dva pasusa.

U filmu govore bivši zatvorenici Lore: Nenad Filipović, Zvonko Gljuk, Veljko Grebenar, Miloslav Katalina, Sead Subašić, Živko Janjić, Slavko Lukač, Dragan Stošić i Milanče Tošić (iz SiCG), te Miroslav Čučak, Mirko Babić, Veso Deretić, Ljubiša Gerun, Borislav Hamović i Vladimir Žarković iz Trebinja (BiH).

Osim njih, u filmu svoje mišljenje o događajima izrekli su i generali Mato Laušić i Ivo Jelić, bivši pripadnik 72 bojne Vojne policije Mario Barišić, bivši načelnik PU Splitsko Dalmatinske Ivo Stipičić, prof. dr. Nikola Visković, odvjetnik Nenad Boban, novinar Pero Jurišin, te bivša poslanica Austrijskog parlamenta Marijana Grandić.

Film je napravljen u produkciji dokumentarno-filmskog projekta FACTUM iz Zagreba i televizije B92 iz Beograda, a sufinancirali su ga američki United States Institute of Peace i njemački Heinrich Böll Stiftung. Premijera filma biti će održana za vrijeme Zagreb Film Festivala u okviru prezentacije filmova o ljudskim pravima. Zanimljivo, film će istovremeno doživjeti televizijsku premijeru na ekranima televizije B92.

Komentari

Nema komentara.