Animafest - veeeliko natjecanje - Animirani
Home      Vijesti      Animirani      Animafest - veeeliko natjecanje

Animafest - veeeliko natjecanje

Apsolutno je nemoguće običnom smrtniku pokriti enormni opus od 500 animiranih filmova koji se prikazuju na čak četiri lokacije!

d.ć.p. 03.06.2008 0 komentara

Animafest - veeeliko natjecanje

Veliko natjecanje, dio natjecateljskog programa 18. kratkometražnog Animafesta ove godine donosi 8 programa i 94 filma sa svih kontinenata. Otvorenje festivala u otvorenom kinu u Gliptoteci bilo je pun pogodak! Okruženje i atmosfera pomalo su podsjećali na naše 'morske' filmske festivale, pa je za oprostiti organizaciji što je program kasnio 'samo' pola sata. Otvorila ga je Clare Kitson, primivši od vijeća festivala 'Outstanding Achievement for Animation' nagradu.

Program je toliko bogat da ga je zaista teško pratiti, zato ću komentirati samo one radove koji su me se dojmili, ili zbog tehnike i/ili zbog neobičnog i zanimljivog sadržaja. Iako su, iskreno, svi radovi na Animafestu takvi!  

Natjecanje je otvorio domaći autor Veljko Popović s radom 'Ona koja mjeri', koji se bavi tematikom robovanja potrošačkoj kulturi, a biti će prikazana i u Annecyu. Boje na staklu su oživjele u filmu 'Moja ljubav', ruskog autora Aleksandra Petrova - neobična tehnika posve odgovara tematici uratka: šesnaestogodišnji Anton u potrazi je za svojom prvom ljubavi - odnosno više njih. Zanimljivo ostvarenje lutkarskom tehnikom bio je bizarni španjolski film 'Violeta', o djevojčici koja lovi ribu u mračnim dubinama (djelo autora Marc Riba i Anne Solanas i usput se brine za mrtvu majku i dvoglavog brata (ili sestru).

'Ona koja mjeri', 'Moja ljubav', 'KFJG no. 5' i 'Violeta'

Prva večer Velikog natjecanja predstavila je i prošlogodišnjeg oscarovca, norveško-kanadski film 'The Danish Poet' autorice Torill Kove /naslovna/, koji se na krajnje simpatičan način pozabavio pitanjima ljubavi i neobične sudbine. Nostalgiju su probudila tri profesionalna glazbenika (Medvjed, Zec i Vuk) iz presmiješnog animiranog filma 'KFJG No.5', koji su vježbali sviranje u šumi sve dok se nije pojavio lovac. Simpatični film djelo je mađarskog autora Alexeya Alekseva.

Drugi dio natjecateljskog programa – Veliko natjecanje 2 – nije izborom niti izvedbom zaostajao za prvim dijelom. Jedini je problem bio zaista kasni termin u 23 sata zbog kojega je otišao dobar dio publike. Oni koji su ostali mogli su uživati u spotu Weird Al Yankovica 'Don't Download This Song', parodiji na ilegalno skidanje pjesama s interneta. Autor filma je naravno Amerikanac, etablirani Bill Plympton.

Modigliani je na komičan način opisan je u radu 'Ljepše stvari', animiranom serijalu južnoafričkog autora Tima Mosterta, u kojoj se humoristično izmjenjuju vrhunci povijesti umjetnosti i dizajna. Kad smo već kod umjetnosti, odnosno tehnike, Hrvati su se po drugi put večeras predstavili 3D animacijom; 'Rotatori' Tomislava Findrika slijede put mrežne teorije u svijetu virtualnih likova.

Posebno zanimljiva grupacija animiranih uradaka na festivalu su i promotivni spotovi, poput spota 'Cigarettes Kill', djela indijskog grafičkog dizajnera Aditya Vikram Sengupta za Channel 5. Tema štetnosti pušenja obrađena je kratko i ironično.

'Don't Download This Song', 'Rotatori', 'Ljepše stvari' i 'Cigarettes Kill'

Osobno mi se sviđaju 'obične' životne priče obrađene na neobičan način, poput one u ostvarenju 'Otac' australca Sebastiana Danta. Film je priča o sinu koji nikada nije uspio razviti kvalitetan emocionalni odnos s ocem. Iz Gliptoteke smo izašli u pola noći i crvenih očiju, većinom zadovoljni. Još da je samo uhvatiti noćni tramvaj...
 
Drugog dana Gliptoteka je opet bila u dobrom raspoloženju, program je počeo maalo ranije, a ljubitelji animacije spremno su očekivali 157 minuta čistog vizualnog užitka. Iranski 'San' je prikazao veoma simboličnu priču o dva Mjeseca, združena zbog privlačnosti i potrebe. Djelo autora Ali-Reza Chitaeia. Angažirana tema iznesena je u alegoričnom francuskom filmu 'Pokažite osobnu iskaznicu!' autorice Claire Fouquet. Film prikazuje borbu emigranata u Francuskoj, za očuvanje vlastitog identiteta i kulturnog nasljeđa.

Da se daje nagrada za najoriginajniji naslov, 'Priručnik za zombije' Britanca Daniel Austina bi zasigurno pobijedio! Austin je prikazao publici parodirani vodič za život s mrtvima. Sam rad je dosad doživio veliki međunarodni uspjeh. Kinetropi su bili prekrasni u djelu 'Kopenhaški ciklusi' američkog autora Erica Dyera. Biciklist putuje kroz kolažnu rekonstrukciju Kopenhagena. Prekrasna ideja i vrlo zanimljivo ostvarenje! Nezaboravna je bila i 'Prognoza', film koji je publiku uspio odvesti na jedinstveno putovanje u svijet oblaka. Djelo je rad Adriaana Lokmana iz Nizozemske.

Jeste li čuli ikad za tehniku animacije obojene soli? Stil i tehnika su jedinstveni za autoricu djela 'Riverwind Casino Games' – amerikanku Aleksandru Korejwo. 'Dan slave', rad ostvaren tehnikom stop-animacije, veoma je ekspresivno prenio priču o vojnicima u rovovima, noć prije ofenzive. Djelo autora Brune Coleta, iz Francuske obogaćeno je i prekrasnom glazbom.

'Kopenhaški ciklusi', 'Priručnik za zombije', 'Pokažite osobnu iskaznicu!' i 'Otac'

Amerikanca Todda Hemkera neki od nas već obožavaju radi same činjenice što je autor originalne odjavne špice otkvačenog filma 'Lemony Snicket: Niz nesretnih događaja', pa otuda pristranost u izvrsnoj ocjeni njegovom poluminutnom djelu 'Creation Museum'.

Kraj četvrtog dijela Velikog natjecanja Animafesta bio je obilježen prekrasnom animacijom u djelu 'Šepavac' (priči o osamljenosti), lutkarskom animiranom filmu švedske autorice Emme Beckström. Prošla je ponoć i ponedjeljak se pretvorio u utorak... Animafest nas je većinu, već svojeg trećeg dana prikazivanja, u potpunosti oduševio. A neki kažu da ono najbolje tek slijedi.

Komentari

Nema komentara.