Plasticat u Clermont Ferrandu! - Animirani
Home      Vijesti      Animirani      Plasticat u Clermont Ferrandu!

Plasticat u Clermont Ferrandu!

Clermon Ferrand malo je seoce u Francuskoj koje se u narednih nekoliko dana pretvara u pravi feštodrom kratkog filma. Obilati program začinili su i Hrvati!

filmski.net 28.01.2005 0 komentara

Plasticat u Clermont Ferrandu!

Možda ste već prosurfali internetskim stranicama Clermont Ferranda pa već znate sretnu vijest. Ali, ako se u ideal vašeg sufranja ne uklapa detaljan pregled programa jednog od najvažnijeg festivala kratkoga filma, dobro da čitate ovaj članak.

Vjerovali ili ne, među Clermont Ferrand elitom našao se i jedan hrvatski uradak. Da razlučimo - za djecu i mlade predviđena su tri programčića. Uz studentski, postoji dječji program te onaj za učenike. U ovom potonjem imamo i mi svog favorita! Sve je jasno ako vam kažemo da je, naravno, riječ o 'Plasticatu' Simona Bogojevića Naratha. Moralno-etičke dvojbe 3 D mačka dosad su prikazane na 30-ak svjetskih festivala, a nagrade na Anima Mundiju, Future Film Festivalu i LIAF-u te otkup za Canal + i francuska distribucija samo podvlače činjenicu da je Plasticat doista fantastičan hrvatski film.

Izuzetno nam je žao što u domaće kritičarske godišnje filmske revizije nikako da konačno uđe i animacija. No, možda naši kritičari nakon ovakvih statistika počnu i animirani film doživljavati ravnopravnim drugim žanrovima. No, proroke i selo ostavljamo za neki drugi put.

Dakle, u posebnom programu za učenike na Clermont Ferrandu, uz našeg Plasticata, našao se i australski Birthday Boy, koji je ove godine pokupio i nominaciju za Oscara. Autoru Sejongu Parku ovo je prvi film i u toj je kategoriji osvojio nagradu na prošlogodišnjem Annecyju. Uslijedile su nagrade na Siggraph Art Showu u Americi i Ars Electronici u Austriji. Sentimentalni 9-ominutni 3 D uradak priča je o korejskome ratu i dječaku Manuku. Dane provodi igrajući se sam na praznim ulicama svojega sela - čega drugog nego - rata. Jednoga dana na pragu kuće dočeka ga rođendanski poklon koji mu, kako sam autor kaže, promijeni život.

Dubina i poetičnost filma naglašena je zemljanim bojama, minimalnim dijalogom i svakako preciznom animacijom. Hoće li osvojiti prestiž američke nagrade, obavijestit ćemo vas na vrijeme. Zanimljivo je da će se čak tri filma (od njih 9) iz ferrandovskog posebnog programa za učenike, samo par dana nakon što se u francuskom gradu ugase svi projektori, ravnopravno natjecati za važnu nagradu na području digitalnih ostvarenja. Riječ je o Imagini 2005. koja se od 1982. godine održava u Monte Carlu i sva je pažnja posvećena tehničkim dostignućima na području filma, reklama i video spotova.

Tako će se uz bok Polar Expressu, Troji i Aleksandru - u kategoriji kratkih filmova - naći ferrandovski za učenike, ponovno Plasticat, Birthday Boy i Workin' Progress. Očito se od njih i ima što naučiti!

Komentari

Nema komentara.