Domaći autori na stranim festivalima - Dokumentarni
Home      Vijesti      Filmski      Dokumentarni      Domaći autori na stranim festivalima

Domaći autori na stranim festivalima

Što Ivona Juka radi preko dana? Putuje po festivalima, a i Silvio Mirošničenko ide njezinim putem, i to ophodnjom po pruzi.

s.p. 24.09.2007 0 komentara

Domaći autori na stranim festivalima

Dokumentarac Ivone Juke 'Što sa sobom preko dana' pozvan je u službenu konkurenciju 31. međunarodnoga filmskog festivala u Sao Paulu, koji će se održati od 19. listopada do 1. studenoga. Riječ je o dugometražnom prvijencu Ivone Juke, koji je premijerno izveden u travnju prošle godine na festivalu 'Go East' u Wiesbadenu, gdje je osvojio nagradu za najbolji dokumentarni film, a i na Danima hrvatskog filma film je osvojio Grand Prix, nagradu za najbolju montažu i nagradu Oktavijan za najbolji dokumentarac. Film se bavi sudbinama trojice zatvorenika iz Lepoglave, koji tijekom odsluženja kazne pripremaju izvedbu Shakespeareova 'Sna ivanjske noći'. 

Malo bliže, u Moskvu, putuje 'Ophodar pruge' Silvija Mirošničenka. Taj film uvršten je u službenu selekciju 6. International Kansk Video Festivala koji se održava u Moskvi. Poetski dokumentarac prati osamljenog ophodara pruge u privatnoj i poslovnoj borbi s raznovrsnim egzistencijalnim problemima. 'Ophodar pruge' osvojio je nagradu za najbolji film na festivalu Cinerail 2004. u Francuskoj i nagradu za najbolji film na 3.Liburnija film festivalu, a prikazan je i na ZagrebDoxu 2005

Istovremeno, još jedan od hrvatskih filmaša koji stalno skuplja svjetske nagrade, pokupio je još jedno priznanje. U Domu kulture u Čačku završio je međunarodni festival animacije ANIMANIMA, a posebno priznanje Glavnog žirija dodijeljeno je -  'Levijatanu' Simona Bogojevića – Naratha. U obrazloženju nagrade navelo se kako film 'govori o posljedicama rata, koji je uvijek izazvan od strane ljudi.', a zaključilo se i da je 'Levijatan' 'snažna antiratna priča, koja govori o kolektivnoj moći u borbi protiv neprijatelja' . Osim 'Levijatana', na festivalu je prikazan i 'Women on Board' Vjekoslava Živkovića, a na izložbi u okviru pratećeg programa mogli su se vidjeti još jedni vrijedni hrvatski radovi - plakati festivala animacije Animafest iz Zagreba.

Komentari

Nema komentara.