Nazori Papiću i Bogojeviću Narathu - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Nazori Papiću i Bogojeviću Narathu

Nazori Papiću i Bogojeviću Narathu

Nagradili Krstu Papića za životno djelo i Simona Bogojevića Naratha za više nego uspješnu 2006. godinu

s.p. 29.05.2007 0 komentara

Nazori Papiću i Bogojeviću Narathu

'Vladimir Nazor' je glavna državna nagrada na području kulture, koja se dodjeljuje u područjima filma, književnosti, glazbe, likovnih i primijenjenih umjetnosti, kazališta, arhitekture i urbanizma, i to za najbolja ostvarenja u prošloj godini (Godišnja nagrada) i istaknutim umjetnicima za cjelokupni doprinos (Nagrada za životno djelo). Dok vas za nagrade u teatru upućujemo na Teatar.hr, a za dobitnike u književnosti na Booksu.hr, mi se pak bavimo vlastitim poslom i objavljujemo da je za najbolji film (animirani eksperimentalni film 'Levijatan' /NASLOVNA/) u 2006. godini nagrađen Simon Bogojević Narath, a za životno postignuće u svijetu filma nagrađen je Krsto Papić

Ministarstvo kulture objavilo je da je Odbor Nagrade Vladimir Nazor predvođen akademikom Milanom Mogušem donio jednoglasnu odluke o dobitnicima Nagrade za najbolja ostvarenja u Hrvatskoj 2006., što znači da je i izbor Simona Bogojevića bio zasluženo jednoglasan. On je već pobrao mnoštvo međunarodnih nagrada za svoju ekranizaciju Thomasa Hobbesa, od nagrade za najbolji animirani film i posebnog priznanja žirija mladih na Festivalu kratkog filma Clermont-Ferrand, pa do nagrade za najboljeg u međunarodnoj konkurenciji na  Beogradskom festivalu dokumentarnog i kratkog filma.  

Krsto Papić je hrvatski redatelj koji se istakao i kao dokumentarist ('Kad te moja čakija ubode', 'Specijalni vlakovi', 'Mala seoska priredba') i kao redatelj igranih filmova ('Lisice', 'Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja','Život sa stricem') u kojima je vješto oslikavao društvene prilike u komunističkoj Jugoslaviji. Smatraju ga jednim od značajnijih hrvatskih predstavnika 'crnog vala'. 

Nagrade dobitnicima će biti uručene 19. lipnja na svečanosti u Velikoj čitaonici Hrvatskog državnog arhiva.

Komentari

Nema komentara.