Najbolje od kratkog metra - Kratki
Home      Vijesti      Filmski      Kratki      Najbolje od kratkog metra

Najbolje od kratkog metra

Često podcijenjeni kratkometražni igrani filmovi svoju zadovoljštinu dobivaju na uglednom festivalu u francuskom Clermont-Ferrandu.

s.p. 10.02.2009 0 komentara

Najbolje od kratkog metra

Ovaj vikend završio je najveći festival kratkog filma koji se od 30. siječnja do 7. veljače održavao u Clermont-Ferrandu. U međunarodnoj konkurenciji pobijedio je film 'Everyday Everyday' malezijske autorice Chui Mui Tan koja je već pobijeđivala na festivalima u Rotterdamu, Pusanu i Locarnu. Film se bavi sudbinom korporativne radnice koja po cijeli dan radi u uredu.

Nacionalna nagrada Clermont-Ferranda otišla je filmu 'Forbach' /naslovna/ Claire Burger. Naslov filma je ime rodnog grada glavnog junaka Samuela. On se vraća u taj rudarski gradić da primi priznanje od ljudi koji su ponosni na njegov glumački uspjeh u Parizu, a pri tom se želi suočiti s obitelji, posebno s majkom i njenim alkoholičarskim problemima.


'Muto', r: Blu, cijeli film.

Program Laboratorij predstavlja radikalne i eksperimentalne filmove, a pobjednik u toj sekciji je 'Muto', film talijanskog umjetnika Blua, kojeg smo predstavili u našoj rubrici Linkjet. Riječ je o animaciji koja koristi grafite sa zidova Buenos Airesa i Badena, pa zaista spada u inovativne filmove. Od ostalih nagrada treba istaknuti da je Nagrada žirija mladih otišla filmu koji se bavi mladima, ali sigurno nije za za djecu. Nagrađen je poljski 'Luksus' u kojem je glavni lik 17-godišnji žigolo kojeg njegov svodnik napušta jer je - prestar.

Od programa izvan konkurencije gledatelji su u sekciji Panorama mogli vidjeti retrospektivu glazbenih filmova, te pregled nizozemskog filma što je uključivalo i kratki film Paula Verhoevena iz 1963., 'Feest!'. Veliki majstor više baš i ne snima dugometražne filmove, pa se bar ukratko moglo vidjeti - što je snimao od kratkiša...

Komentari

Nema komentara.