Nanut TV: TV apstinencija - Specials
Home      Specials      Nanut TV      Nanut TV: TV apstinencija

Nanut TV: TV apstinencija

Već sam 14 dana u divljini bez televizije. Blagoslov ili prokletstvo? Prije prokletstvo, pogotovo kad pada kiša tri dana zaredom.

Jasna Nanut 24.07.2008 0 komentara

Nanut TV: TV apstinencija

Pogledam tu i tamo pokoji film ili epizodu 'Trave' na laptopu, ali nije to to. Fali mi moj gigantski prozor u svijet, daljinski čiju svaku izbočinu poznajem i u najdubljem mraku, fali mi beskrajno prebacivanje s programa na program. Čak mi i reklame pomalo fale, da se podsjetim kako izgleda savršeni život bez mrlja i karijesa...

Malo me smirilo proučavanje TV ponude tekućih dana jer sam shvatila da je od ljetnog programa minus još uvijek zanimljivije proučavati krijesnicu u mome dvorištu i pokušavati uslikati njezin savršeni portret. (Vidi naslovnu forografiju.)

Zar da žalim što propuštam hit filmove s Lukeom Perryjem i Stevenom Baldwinom, cjelokupnu karijeru Michaela Madsena, ili trash horrore u kojima ribe iz jezera na rubu maloga grada mutiraju u agresivne mesoždere, te uslijed mutacije, razvijaju sposobnost hranjenja na suhom?!

Ili da žalim što ću propustiti konačnu priliku da pogledam Gigli, filmsku katastrofu stoljeća s Benom Affleckom i J.Lo, toliko lošu da je po prvi put u povijesti, te prijelomne 2003., pomela svu konkurenciju i osvojila redom sve glavne Zlatne maline - za najgori film, režiju, glavnu i mušku i žensku ulogu, scenarij... Iako bi bilo zabavno pogledati taj fijasko mitskih proporcija, neću se noćima prevrtati u krevetu što sam ga propustila. Btw, ako ste se ikad pitali, 'Gigli' iz naslova je kratko rezana tjestenina, prikladna za salate i složence.


'Gigli' u 50 sekundi - film s urnebesno glupim dijalozima

Eventualno mi je žao što neću, nakon sto godina, pogledati Hitchcockov 'Ispovijedam se' s prekrasnim Montgomeryjem Cliftom, kao i verziju vječnog 'Flippera' s Elijahom Woodom za koju nisam ni znala da postoji.

Od neobičnijih naslova ovih se dana nude eventualno 'Brkovi' u kojima Parižanin Marc obrije brkove koje nosi više od deset godina, ali to ne primjećuju ni njegova žena, niti prijatelji, a bogami ni kolege u uredu. Gotovo pomiren sa spoznajom da možda stvarno nikad nije nosio brkove, Marcu se zaredaju još čudniji događaji koji se sasvim kose s njegovim poimanjem stvarnosti... Film je dobio mnoge nagrade u Cannesu i sl., pa će biti da nije za bacanje... 

Naizgled mi se čini, biti bez televizije mjesec-dva godišnje zapravo je blagoslov. Odmaram oči, a i više čitam. Pročitala sam u knjizi 'Godine prve i zašto su važne' da djeca ne bi smjela gledati televiziju više od 12 h tjedno. Svašta! Znam da u moje doba nije bilo PG oznaka i da smo blejali satima, da sam recimo pratila cjelokupni Hitchcockov ciklus s nogama na kauču, jer me bilo strah da me ubojica ne ščepa odozdola i povuče u vječni mrak... E pa nema više tih vremena, a sve ove filmove koje sam spomenula ne smiju gledati mlađi od 12, čak ni nesretni 'Gigli' u kojem se riječ 'fuck' spominje 124 puta. Jedino je 'Flipper' pogodan za sve uzraste...

Kaže Michael Caine da gleda sve čega se dočepa. I ja isto. I zato je biti bez telke ipak prokletstvo. Krijesnica, čijem se sjaju ne mogu načuditi, ipak je slaba utjeha... 

Tjedni raspored za gledanje bez kajanja (ne znam više tko ima PG oznake, a tko nema, niti me je briga jer TV neću vidjeti do jeseni, osim u snovima):

  • HTV 2 radnim danom 16:15 'Zovem se Earl' – Svi koji ste propustili ovaj vrhunski totalno idiotski sitcom, ovo je prilika za vas!
  • OBN čet. 22:00 'U ime pravde' – Odličan triler Jamesa Graya s Joaquinom Phoenixom, Markom Wahlbergom i Charlize Theron
  • HTV 1 pet. 21:10 'Papillon'
  • HTV 1 pet. 00:20 Iz dubine tamne vode – Poznatiji kao 'Dark Water', hororac oca 'Kruga' Hidea Nakata koji će vam slediti krv u žilama.
  • HTV 1 sub. 08:15 'Moj čovjek Godfrey' – CB komedija o razmaženim bogatašicama koje zapošljavaju skitnicu kao obiteljskog slugu. Klasik.
  • HTV 2 13:55 'Ispovijedam se'
  • NOVA sub. 23:20 'Kralj rijeke' – Trilerčić s uvijek dobrim Edwardom Burnsom.
  • HTV 1 sub. 23:30 'Blijedi jahač' – Slavna kaubojada s Clintom Eastwoodom u ulozi blijedog jahača i preplanulog režisera.
  • NOVA sub. 02:25 'Najteži zadatak' – William H. Macy kao plaćeni ubojica koji je posao naslijedio od oca i želi ga se riješiti, ali ne zna kako. Možda da ubije vlastitog psihoterapeuta?
  • NOVA ned. 21:10 'Gigli'
  • HTV 1 ned. 23:10 'Brkovi' 
  • HTV 1 sri. 22:45 Casino
  • NOVA pon. 21:00 'Lovina' – Zgodni triler sTommyjem Lee Jonesom i Beniciom Del Torom koji se naganjaju po šumi. Ako ste gledali, propustite, ako niste, pogledajte.
  • NOVA uto. 21:00 'Flipper'
  • NOVA sri. 21:50 'Muški žigolo' - Moram priznati da sam ovaj film u videoteci uvijek izbjegavala u širokom luku, najviše zbog antipatičnog covera sa fudbalerka-žigolom kojeg ni pas ne bi pojeo s maslom. Ali, izgled ponekad vara, ili?
Komentari

Nema komentara.