Tajna Kellsa - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Tajna Kellsa

Tajna Kellsa

The Secret of Kells (2009.)

Hulahop

75' animirani, obiteljski, dječji, povijesni

Režija:           Tomm Moore i Nora Twomey

Scenario:        Fabrice Ziolkowski i Tomm Moore

Producent/i:   Didier Brunner, Tomm Moore, Vivian Vanfleteren i Paul Young

Zemlja:          Irska, Francuska, Belgija

Linkovi:

službena stranica
Imdb 

Tajna Kellsa

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

5.00
1
0.00

Animirana priča o snazi mašte i vjere koja vodi čovječanstvo kroz mračna vremena. Crtić prepun boja i detalja u kojem se miješaju magija, fantazija i keltska mitologija.

Prije 1200 godina siroče Brendan upoznaje brata Aidana, čuvara iznimne ali nedovršene oslikane knjige. Aidan Brendanu zadaje veliku zadaću – dovršiti 'Knjigu Kellsa', što ga vodi u nov život kreativnosti i mašte, gdje ga čekaju pustolovine, opasnost i akcija. Invazija Vikinga prijeti sa svih strana, a Brendan se, uz pomoć tajanstvene djevojčice Aisling, suočava s najdubljim strahovima kako bi ispunio zadaću.


'Tajna Kellsa', trailer.

'Knjiga Kellsa' je remek-djelo europske umjetnosti, a ova priča, spoj fantastike i legende, govori o njezinu nastanku. Riječ je o jednom od najpoznatijih oslikanih rukopisa i najslavniji primjer srednjovjekovne umjetnosti. Napisana je oko 800. godine i sadrži tekstove iz četiri Evanđelja, uzetih pretežno iz Vulgate. Ime je dobila po samostanu iz Kellsa, gdje je bila čuvana stotinama godina. Rad na knjizi započet je na škotskom otoku Ioni odakle su je ukrali Vikinzi i prenijeli u irski Kells oko 9. stoljeća. Knjiga je ponovo ukradena pa ponovo pronađena u 17. stoljeću i otad je čuvaju u Dublinu.

Veličanstvena 'Knjiga Kellsa' sadrži 680 stranica, od kojih samo dvije nisu oslikane. Krase ju veličanstvene ilustracije u kojima se isprepliću stilizirane životinje, ljudi i mitološka bića, te slike evanđelista, njihovih simbola i simbola križa. Pri oslikavanju je upotrebljeno preko deset različitih boja, od kojih su neke doista posebne, a neki od detalja su toliko precizni da ih se može vidjeti samo pod povećalom. Korice knjige, ukrašene draguljima i zlatom, istrgnute su nakon što je knjiga drugi put ukradena i više ih nitko nikad nije pronašao. 'Knjiga Kellsa' je jedna od najljepših knjiga iz srednjeg vijeka i najdragocjeniji dio irske srednjovjekovne kulture. Sretna slučajnost je da se redatelj Tomm Moore zaljubio u priču o knjizi, te putem svog filma prenio njezinu ljepotu i bogatstvo, ali i zanimljivu i uzbudljivu priču o njezinu nastanku.

Redatelj filma Tomm Moore je ilustrator koji se bavi i filmom, a osnovao je produkcijsku tvrtku The Cartoon Salon s Paulom Youngom i Norom Twomey. Ovo je njegov prvi dugometražni animirani film, a snimio ga je zajedno s Norom Twomey, kreativnom direktoricom u tvrtki The Cartoon Salon koja je prije 'Tajne Kellsa' režirala tri kratka filma. 'Tajna Kellsa' bio je nominiran za Oscara za dugometražni crtić, te za Europske filmske nagrade u kategoriji najboljeg filma. Borio se za Nagradu Annie i bio je u službenoj konkurenciji Berlinalea, u Annecyju je osvojio nagradu publike, a na našem Animafestu je osvojio Posebno priznanje žirija. Kritičari su pohvalili bogatstvo boja i predivni vizualni doživljaj (u 2D-u!) koji će 'fascinirati djecu, ali i roditelje koji će biti dovoljno sretni da pogledaju film'.

Film se prikazuje samo u titlovanoj verziji, a preporučuje se djeci starijoj od 8 godina zrelim filmofilima.

s.p.