Otok Shutter - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Otok Shutter

Otok Shutter

Shutter Island (2010.)

Paramount Pictures/Blitz

138' krimi, triler, misterija

Režija:           Martin Scorsese

Uloge: Leonardo DiCaprio, Mark Ruffalo, Ben Kingsley, Michelle Williams, Max von Sydow, Emily Mortimer, Jackie Haley, Patricia Clarkson, Christopher Denham, Curtiss Cook

Scenario:        Laeta Kalogridis, Steven Knight, Dennis Lehane

Producent/i:   Dennis Lehane, Laeta Kalogridis, Louis Phillips, Gianni Nunnari, Chris Brigham

Zemlja:          SAD

Linkovi: Imdb
službene stranice

Otok Shutter

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

4.01
102
0.00

Dvojica detektiva traže odbjeglu ubojicu na otoku s ludnicom za kriminalce. Uskoro se pitaju: 'Tko je ovdje lud?' Triler Martina Scorsesea s Leonardom DiCapriom.

Godina je 1954., Hladni je rat na vrhuncu, a šerif Teddy Daniels (Leonardo DiCaprio) i njegov novi partner Chuck Aule (Mark Ruffalo) pozvani su na Otok Shutter da istraže nevjerojatan nestanak genijalne višestruke ubojice iz zaključane sobe unutar neprobojne bolnice Ashecliffe. Okruženi ispitivačkim psihijatrima i opasnim psihopatima na udaljenom, vjetrovitom otoku, oni stižu na sablasno, hirovito mjesto na kojem ništa nije onakvo kakvo se čini.

Pod prijetnjom olujnog uragana, provode brzu istragu. No, kako se oluja zaoštrava, zastrašujuće sumnje i tajne sve se više množe. Postoje naznake i glasine o mračnim urotama, stravičnim medicinskim eksperimentima, kontroli uma, tajnim odjelima i nadnaravnim pojavama, no za ništa nema dokaza. U sjenama bolnice koju progone užasna djela dvoličnih osoba koje u njoj borave i nepoznati planovi njezinih jednako domišljatih liječnika, Teddy počinje osjećati da što više istražuje, to je više primoran suočiti se s vlastitim najvećim i najubojitijim strahovima. Dolazi do saznanja da možda nikad neće napustiti otok...


'Otok Shutter', trailer.

Ubrzo nakon što je dovršio roman 'Mistična rijeka', koji je kasnije postao Oscarom nagrađeni film redatelja Clinta Eastwooda, pisac Dennis Lehane radikalno je promijenio smjer. Odmaknuvši se od grubih, radničkih priča iz Bostona po kojima je bio najpoznatiji, Lehane je stvorio zastrašujući psihološki triler čija se radnja odvija usred paranoje uzrokovane Hladnim ratom i na raskrižju na kojem nestaje tanka linija između zdravog razuma i ludila. Bio je to 'Otok Shutter', u kojem su elementi gotičke misterije, fikcije, trilera o uroti i horora u stilu Edgara Allan Poea tvorili uznemirujući efekt koji je iznenadio čitatelje.Adaptaciju ovog romana snimio je Martin Scorsese koji je opet angažirao Leonarda DiCaprija, a u ostalim ulogama su Mark Ruffalo, Ben Kingsley, Emily Mortimer i Michelle Williams.

Prvi vikend prikazivanja film je u Americi zaradio 41 milijun dolara, što je rekord i za Scorsesea i za DiCapria. Film je imao premijeru na ovogodišnjem Berlinaleu, a kritičari su mu ispočetka zamjerali emocionalnu hladnoću i priču B-filma. Ipak, većina hvali Scorseseovo majstorstvo u stvaranju atmosfere 'uklete kuće', te priznaje da je riječ o rijetkom filmu koji se napeto gleda do samog kraja.