Terminator: Spasenje - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Terminator: Spasenje

Terminator: Spasenje

Terminator Salvation (2009.)

Columbia Pictures/Blitz

130' akcija, avantura, ZF

Režija:            McG

Uloge: Christian Bale, Sam Worthington, Anton Yelchin, Moon Bloodgood, Bryce Dallas Howard, Common, Jane Alexander, Helena Bonham Carter

Scenario:        John Brancato, Michael Ferris

Producent/i:   Moritz Borman, Derek Anderson, Victor Kubicek, Jeffrey Silver

Zemlja:          SAD / Njemačka / Velika Britanija

Linkovi: službena stranica

Terminator: Spasenje

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

3.18
34
0.00

marezu 11.04.2012 Ocjena recenzije : 0.0

Jad

Napraviti takvu sprdnju od serijala Terminator koji uživa kultni status ovim četvrtim nastavkom, to jednostavno mogu ljudi koji nisu u potpunosti predani svom poslu i koji uopće ne razumiju zbog čega je ovaj serijal toliko poštovan od strane publike. Katastrofa, zarađivati na staroj slavi u korist pohlepe, to bi trebalo biti kazneno djelo. Arnold je izjavio '' ovaj nastavak je užasan, snimit ću peti dio ako dođe do njegove realizacije , ali ovo se ne smije ponoviti''. Bolje da je sve ostalo na trećem dijelu.

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

markoboban 25.10.2010 Ocjena recenzije : 4.33

Snaga ljudskog srca

Širom sveta poznata franšiza započeta 1984. godine filmom "Terminator",nastavljena je 4. nastavkom,polazeći od premise:'Kraj počinje!' Hronološki posmatrano,ovaj nastavak se razlikuje od prethodnih po tome što se kompletna radnja odvija u postapokaliptičnoj 2018.godini,po bespućima razrušene Amerike.Sudnji dan je prošao,ali čovečanstvo nije potpuno uništeno.Postoji nada u vidu Pokreta otpora,sastavljenog od preživelih,spremnih da se bore protiv mašina do konačne pobede...ili do smrti i nestanka ljudske civilizacije.Na čelu ove hrabre družine je Džon Konor (Christian Bale kao glumac broj 7 koji tumači ovaj lik),čovek sudbinski povezan sa opstankom ljudskog roda. U dugom,iscrpljujućem, neizvesnom ratu sa terminatorima kontrolisanim od strane globalne mreže veštačke inteligencije 'Skynet',u centar zbivanja dospeva novi lik.To je ubačeni element koji treba da poremeti viziju budućnosti koju ima Džon Konor.Markus Rajt (Sam Worthington) je bio osuđen na izvršenje smrtne kazne,ali potom mu se gubi svaki trag.Njegovo telo i um, u istraživačkom centru 'Skynet',biva modifikovano u infiltracioni prototip,neku vrstu mešavine čoveka i mašine (hibridni nervni sistem,jako ljudsko srce,mozak sa čipovima).Strateški cilj 'Skynet-a', je da dođe do Džona Konora,potom ga likvidira i spreči buduće događaje. Zahvaljujući sposobnom pilotu Bler Vilijams (Moon Bloodgood) koja uspeva da ga spasi od sigurne likvidacije od strane Pokreta otpora,pošto joj je prethodno spasao život u napadu terminatora iz vazduha,Markus Rajt beži.Ali on i dalje ne zna ko je zapravo,šta mu je misija.Zašto?Pa zato što on u suštini ima ljudsko srce,on nešto oseća,samo nije siguran šta...Istina je na izvoru,u samom sedištu ozloglašenog 'Skynet-a', tako da u epskoj borbi,zajedničkim snagama Džon i Markus uspevaju da zadaju težak udarac mašinama i time spreče potpuno uništenje Pokreta otpora.Igrajući na kartu tzv. 'druge šanse' film nudi i nešto potpuno ljudsko – srce je ono što nas odvaja od bezličnih mašina.Obilje scena frontalnih borbi,uz upotrebu 'high-tech' oružja,daje poseban kvalitet filmu,što je bilo i očekivano.Budžet od $200,000,000 svakako da je omogućio stvaranje jedne postapokaliptične atmosfere,sa vrlo malo života na zemlji,ali zato puno eksplozija i razaranja.U tu svrhu za lokaciju snimanja odabran je Novi Meksiko,a neke scene su snimljene i u Kaliforniji.Iako je u jednoj od završnih scena filma ubačena i replika slavnog Švarcija (danas guvernera Kalifornije),film nije mogao da dostigne ni kvalitet,a još manje slavu prethodnih nastavaka (naročito 1. i 2. dela).Bez obzira na to i na pomalo predvidiv scenario,ipak ovaj blokbaster sve skupa izgleda solidno,sa dobrom glumačkom ekipom (iskočio u prvi plan Sam Worthington) i mnogo akcije iskazane kroz profesionalno urađene specijalne efekte.Dakle,nije remek-delo filmske umetnosti,ali može da prođe naročito kod ljubitelja ove franšize.Čekamo 5. nastavak!

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

silvijafly 06.01.2010 Ocjena recenzije : 0.0

terminator bez Schwarzenegger-a!?

Jedva sam čekala ovaj nastavak i onda totalno razočarenje!!
a nije ni čudo jer šta očekivat od 4 nastavka!?
efekti su odlični i cjelokupna glumačka ekipa je dobra ali... imala sam dojam kroz cijeli film koda je napravljen na brzinu i ...neznam...sve u svemu sigurno je da ga gledat dva puta neću!

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

carlitobrigante 27.12.2009 Ocjena recenzije : 1.0

spašen tko nije gledao

nisam ni očekivao previše od terminatora br. 3,4 :/ :)

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

Darrabban 20.12.2009 Ocjena recenzije : 5.0

Razočaranje godine

Iznova se pokazuje da se filmska mašinerija uvijek okreće prema isplativosti franšiza, a ne kreativnoj i logičnoj opravdanosti pojave sequela. Teško je breme filmskih nastavaka, pogotovo ako su im prethodnici kultni filmovi - pogledajte samo nove Lucasove Ratove zvijezda u odnosu na prethodnike, ili recimo mračnu viziju Fincherove treće iteracije "Aliena" koja pod bremenom prethodnika vizionara Scotta, i majstora Camerona jednostavno nije izdržala pritisak. Sličan scenarij (i opet Cameron u igri) dogodio se i četvrtom nastavku terminatora.

"Terminator Salvation" bi u nekim generalnim okvirima bio čak i pristojan akcijski film, ali za poklonike fascinantna prva dva dijela i više nego pljuska u lice.

Scenaristički - apsolutno pobačaj na svakom planu i ne odražava duh prethodne trilogije. Postapokaliptični svijet uopće ne djeluje postapokaliptično, onaj majstorski osjećaj napetosti i beznadnosti koji Cameron tako lako postiže u prva dva filma ovdje ne postoji, zapravo većina napetosti u ovom filmu je u rangu rutinskog trilera. Cijela priča je nerazrađena, Connor uopće nije glavna faca otpora; strojevi stvore savršen "infiltrator" i onda zaborave da je ljudsko biće i da će misliti svojom glavom; smiješno izveden povratak Schwarzija u lošem CGI-u, patetičan čin žrtvovanja na kraju itd.

Namjeravao sam filmu dati i nižu ocjenu, no ipak ću se suzdržati. McG je zanatski obavio redateljski posao, hladno i bez nadahnuća, ali pitam se da li bi i Cameron izvukao puno više iz ovakvog scenarija.

Beskrvan, bez naboja i dovoljno poštovanja prema prethodnicima, tek ponekim solidnim akcijskim scenama uspijeva izvući nešto zabave iz trajanja preko dva sata. Očito - ništa bez Arnija i Camerona.

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

johnny08 01.12.2009 Ocjena recenzije : 5.0

Dobra pucačina, loš Terminator film

Nerealno je bilo očekivati da će redatelj imena McG, čiji prijašnji redateljski posao uključuje filmove poput 'Charlie's Angels', biti u stanju oživiti Terminator serijal ili čak napraviti dostojan nastavak, pa ustvari ni razočaranje nije veliko. 'Terminator Salvation' se ne smije promatrati kao dio Cameronove duologije (treći Terminator ionako nije njegov) već kao zasebna cjelina koja iz prvih filmova samo uzima imena likova; jer ovaj film je isključivo akcijski SF dok su prva dva filma bili inteligentni SF filmovi koji su definirali sam žanr. Uvođenje zvijezde Balea je trebao biti pravi potez no ispostavilo se da on biva u potpunosti nadigran od strane odličnog Australca Worthingtona koji pokazuje vrlo dobar rang emocija u ulozi Marcusa-stroja sa ljudskim osobinama. Ono što se McG-u treba zamjeriti je gubitak one prepoznatljive Terminator atmosfere koju je Cameron olako stvorio; npr. u prvom djelu kada Schwarzenegger lovi Lindu Hamilton kroz onu tvornicu. Tu napetost, taj strah, to iščekivanje novi film nema, već se bazira na akcijskim scenama koje su spektakularne ali nedostojne Terminator serijala kojem je priča bila važnija od efekata. Još jednom je dokazano staro pravilo da se u kultne filmove ne isplati miješati bar s one umjetničke strane. S one financijske je to itekako isplativo pa u skoroj budućnosti možemo očekivati i Terminator 5; sigurno ne na oduševljenje pravih fanova po kojima je Terminator završio drugim dijelom i odstupanjem Camerona s redateljskog mjesta. Ah taj Hollywood...

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

call09 24.08.2009 Ocjena recenzije : 2.0

terminator

Cijela franšiza Terminatora je dosta zanimljiva..
Naravno, da su prva dva dijela velemajstoraka, James Cameron
je dao živost u filmove,a ovaj 3. i 4. su jako rezervirani..
Pogledao sam Spasenje,i čak je u nekim djelovima film dobar,
a sve u svemu, osrednje ostvarenje..

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

kostahm 20.08.2009 Ocjena recenzije : 2.0

terminator: spašenje

Dobar dan!
Neznam koliko mogu biti objektivan vezano za ovaj film, možda sam očekivao malo previše od ovakvog filma. Na stranu svim specijalnim efektima koji su odlično napravljeni i za svaku pohvalu film mi je dosadan i čak sam doživio da su neki iz publike u sredini filma napustili kino dvoranu i nisu se vratili više, ja sam bio uporan i pogledao da kraja!
moja OCIJENA SAMOG FILMA JE JEDVA 2.

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

Triumpho 20.08.2009 Ocjena recenzije : 4.0

There is no hope of salvation

Kada se bacilo oko na papir, ovaj je nastavak kultnog serijala mnogo obećavao. Odlična glumačka postava, filmski klasik s pregršt mogućnosti improvizacije i razvijanja radnje u više smjerova, uznapredovali specijalni efekti koji obećavaju vizualno savršenstvo te mogućnost da se izbriše loš dojam trećeg nastavka. Konačni je rezultat ipak razočaravajuć. Radnja je zbunjujuća i neinventivna što se pokušava prikriti efektima. To još i funkcionira do samog kraja kada nemaštovitim raspletom film zabrazdi u prosječnost i natjera gledatelja da se prisjeti kako je to Cameron nekada radio. Efekti akcijske scene su na visokom nivou, ali bi bilo doista žalosno da u današnje vrijeme uz toliki novac to nije slučaj. Na glumu nemam zamjerki, svi su korektno odradili svoje uloge ali nitko nije oduševio. Serijal koji je unatoč svojoj kultnoj reputaciji još jednom podnio žrtvu komercijalizmu i manje zahtjevnoj publici. Ugodna zabava za jedno gledanje, ali ništa više od toga. Dajem ocjenu 3 iako je vjerojatno zaslužio manje, ali tako lijepo izgleda. ( slučajno sam ga bio ocjenio s 5 dok ga još nisam ni pogledao ) 3 / 5.

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

movie_obssesion 20.07.2009 Ocjena recenzije : 4.0

Nisu ga uspjeli spasiti ..

Čim sam prvi put vidio trailer za ovaj naslov ... pomislio sam, izvrsni efekti ali samo da ne zaguše radnju i samu priču filma, nažalost to se i dogodilo.

Specijalni efekti su na nivou ali u prethodnim nastavcima Terminatora priča je bila ispred efekata a ovdje je obrnuto. Nije pomoglo ni korištenje glazbene podloge iz T2 u jednoj sceni.

Bale kao John Connor je bio neuvjerljiv iako se dosta trudio, ostali glumci manje-više.

Osvježenje mi je Carterica koja iako je imala manju ulogu opet ostavila dojam.

Znam da je filmskim kućama primaran box-office na kraju ali po meni nisu trebali dirati ovu franžizu.

Nije mi ni utjeha što je ovaj Terminator bolji od 3.

Za kraj : Alien bez Sigourney Weaver nikako kao ni Terminator bez Schwarzija, jednostavno ne ide!

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

Planktoni 15.06.2009 Ocjena recenzije : 4.0

Neiskorišten potencijal

Naslov govori sve, potencijal kojeg nosi serijal terminatora nije iskorišten. Priča je dignuta na globalnu razinu i ugušena klišejima iz sličnih filmova, kako je primjetio i det. Callahan. Bljesak onoga što se moglo iskoristiti se moglo naslutiti u svega par scena za odlično izrađenim robotima gdje sama pojava terminatora izaziva jezu.

Odabir Christiana Balea za glavnu ulogu je obećavao da će Terminator Spasenje biti odličan film koji eto, treba i dobrog glumca za zahtjevnu ulogu. Međutim, ispada da je Bale u ovom filmu samo radi reklame. Naime, zahtjevnost uloge Johna Connora je takva da bi je bez problema odradio bilo koji akcijski glumac. Stoga bi bilo pogrešno reći da je Bale razočarao, prije da nije mogao išta ponuditi.
Sam Worthington je mogao nešto pružiti i to je i odradio.
Helena Bonham Carter ima zanimljivu sporednu ulogu, malo drugačiju od ostalih uloga u zadnje vrijeme. Ostali poslovično korektni no kao što je već rečeno, zahtjevnost za glumce se čini jako mala.

Specijalni efekti šutaju dupe kao i obično, ILM je napravio dobar posao.

Ukratko, još jedan film koji iskorištava ime a služi samo zgrtanju para svojim izdavačima. Pomalo tužno.

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

blazi17 10.06.2009 Ocjena recenzije : 3.0

veliko razočaranje

film me užasno razočarao. Veliki sam obožavatelj Terminatora i prva dva dijela su mi među 5 najboljih filmova koje sam ikad gledao, no iako nakon užasnog trećeg dijela nisam očekivao mnogo od četvorke, dobio sam manje od očekivanog. Iako se ovdje očekuje više akcije jer je konačno počeo taj legendarni rat u budućnosti, smatram da je prenategnuta i zamorna, pogotovo scena bijega na mostu. A za ovog redatelja McG-a mogu samo reći da je najgori redatelj kojeg su mogli izabrati da režira nastavak ovakvog kultnog serijala, mislim lik je fakat munjen, a još kad znate da je režirao Charlijeve anđele, mislim ljudi, jel gledo tko tu glupost od filma?? Pogotovo ona scena na kraju, kad se bore John i terminator, kao da gledamo Tom i Jerry, terminator lovi Johna, John ga raspali po glavi i bježi, terminator se digne opet ga lovi i opet dobije po glavi od Johna i tako jedno deset puta zaredom dok vam ne digne živac da poželite napustiti kinodvoranu, a onda slijedi patetičan završetak. Jedino pozitivno u filmu su glumci Sam Worthington koji zbilja briljira i mladić koji glumi Kylea Reesea, dok mi Christian Bale nije baš legao za ulogu Johna.

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

wanted 09.06.2009 Ocjena recenzije : 3.5

odličan nastavak

meni se film jako svidio jer nakon prva 3 dijela sam nastavak nije nikako drukčije mogao se nastaviti jer bi bila kopija več viđenog, tako da ovim dijelom možda malo kaotično sve izgleda za onoe koji nisu dobro pohvatali prva tri ali dali su dobru podlogu za smjer budučih terminatora.
Bit svega da priča nije uništena glupim neinventivnim nastavkom ponovnog vračanja u prošlost več pratimo viziju svijeta u budučnosti
samo zbog tog več mi ocjena dolazi do četvorke zbog same ideje, nadodajuči tome super efekte, zvuk, akciju koja nikad mi nije zamorna a i glumci su na razini za ovakav tip filma, kao jedinu malu zamjerku mogu primjetit da fali onog humora na arnijev način ali dobro sitnica prema ostalom i sveukupno ja ne mogu se oteti dojmu da je ovo jako dobar akcijski film

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

davorsite 07.06.2009 Ocjena recenzije : 4.0

Future has no Fate...

Pogledao sam ovaj film i svidio mi se kao i svi prethodni filmovi i serija 'Kronike Sare Connor' za koju neki tvrde da ne valja. Čak su na jednom dijelu filma kompjutorski ubacili Arnolda Schwarzeneggera kao jednog od terminatora koji je pokušao ubiti Johna Connora. Christian Bale je odličan, Sam Worthington isto je jednako dobar. Anton Yelchin je u zadnje vrijeme sve popularniji i sviđa mi se što baš on glumi Kylea Reesea. Glumica koja glumi lik Blair Williams zove se Moon Bloodgood a ne 'Youngblood' kao što je netko naveo u svojoj recenziji. Ako ćemo blatiti film onda barem saznajte koga blatite. Mislim da je bilo koji redatelj mogao snimiti ovaj nastavak, ipak je ovo akcijski film, znaći da je potrebno imati kojeg slavnog glumca u glavnoj ulozi i dosta dobrih specijalnih efekata kao u Transformersima. Jedino James Cameron bi od ovog filma napravio nekakav tro-satni epski epektakl ali i ovo je dovoljno za bilo koga tko je gledao prijašnje nastavke. Jedva čekam peti dio.

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

Det._Harry_Callahan 05.06.2009 Ocjena recenzije : 3.83

Nepotrebno, neinventivno, zamorno, jadno, bijedno...

Kao veliki fan beskonačnog Terminator serijala, ne mogu skriti razočaranje nad četvrtim nastavkom. Zapravo, nisam razočaran u sam film, jer ionako sam znao da neće ničega dobrog donijeti, već u odgovorne za njega koji su nas morali mučiti s još jednim nastavkom, i to nakon užasnog T3 i nedavno srećom abortirane TV serije Sarah Connor Chronicles. Naime, Salvation će svakog filmofila iskusnog s visokobudžetnom hollywoodskom produkcijom ostaviti ravnodušnim i suhih usta.
Neinventivan i zamoran akcijski SF spektakl, previše generične i zamorne akcije, neujednačeni i pretjerani CGI efekti (čast jedino pokojnom filmskom čarobnjaku Stanu Winstonu na dizajnu terminatorskih kreatura), scenarij prepun rupa u priči kao i klišeja (bez obzira što su ga dorađivali ugledni Paul Haggis i Jonathan Nolan, Christopherov brat), a da sve bude gore, u skladu s očekivanjima, idiot McG (Charliejevi Anđeli 1&2) iza kamere nije bio kadar snimiti film sa srcem i dušom, kao James Cameron (sjećate se njega? :).
Da sve bude još gore, donedavno zanimljivi Christian Bale ovim je nepotrebnim projektom ukaljao svoj besprijekorni životopis, jer njegovo tumačenje napaćenog Johna Connora nimalo ne pomaže jadnom i isforsiranom filmu. Ipak, stvar donekle spašavaju simpatični Sam Worthington i vrlo dobri Anton Yelchin, dok su ostali manje-više neiskorišteni (Helena Bonham Carter, Michael Ironside, Bryce Dallas Howard, Common, Moon Youngblood).
Ukratko, nepotreban promašaj za sve uključene u njega pa i za nas koji smo ga morali gledati. Prva dva Terminatora ultimativni su klasici sci-fi akcijskog žanra, i prema tome mrtva se franšiza ne može spasiti. Svakako da ćete rado pogledati T4, ali savjetujem da ne očekujete previše.
Ocjena 1.5 / 5

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

drcypher 03.06.2009 Ocjena recenzije : 2.83

Evo iz prve ruke, i s friškim utiscima direktno iz kina…

Baćeno oko na kino program i odma crta pogledati novog Terminatora…

Ukratko film odlićan za pogledati. Možda nije onako film za povesti curu sa sobom, al sve u svemu dobar. Ukoliko ne želite ništ znati o radnji filma… ne ćitajte dalje…

Dakle prva 3 dijela Terminatora svi manje više znaju.

1. dio - Arnie se vraća iz budućnosti i misija je ubiti Connericu, uglavnom ne uspjeva jer et Reese koji također dolazi iz budućnosti u međuvremenu napumpa Connericu…

2.dio - Arnie se opet vraća iz budućnosti al ovaj put je dobri terminator i spašava klinca Connera od nove verzije tekućeg terminatora

3.dio - Ne sjećam se detalja, al Arnie je opet tu i ovaj put spašava Connera od najnovije verzije Zgodnog terminatora. Nekako na kraju ne uspjeva i kreće Judgement day…
4. dio… Terminator Salvation

Film poćinje s Marcusom, likom na smrtnoj kazni koji donira svoje tijelo Cyberdine Systems (onoj firmi koja na kraju uspije stvoriti umjetnu inteligenciju Skynet bla bla bla). Na neki naćin Marcus je recimo glavni lik u filmu.
Sljedeća scena je u 2018 gdje Conner (Christian Bale) vodi napad na jednu od Skynet baza i sleće u helikopteru. Onak lik je fora, al još uvijek nije glavni vođa otpora.
Sve u svemu, film skroz fora za pogledati…
Osim šti mi nekako palo par sitnica u oko (ako izuzmemo komplicirane paradoxe i vremenska putovanja)
Uvijek ima neka vatrica da gori negdje (bez obzira na ćeste prolome oblaka). Nešt nam ta budućnost puna topline…
Connor koristi obićni radio za slanje poruka - okej, fajn, al te mašine baš nisu pametne ako nemogu prisluškivati radio.
Terminatori baš nisu nešto pretjerano uspješni u ubijanju ljudi (al ajd, vjerovatno je to zbog starijih modela)

Nemam nekih velikih prigovora… ergo… fun fun fun!

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju: