Anđeli i demoni - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Anđeli i demoni

Anđeli i demoni

Angels & Demons (2009.)

Columbia Pictures/Blitz film i video

138' krimi, drama, misterija

Režija:           Ron Howard

Uloge: Tom Hanks, Ewan McGregor, Ayelet Zurer, Stellan Skarsgard, Pierfrancesco Favino, Nikolaj Lie Kaas, Armin Mueller-Stahl

Scenario:        David Koepp, Akiva Goldsman

Producent/i:   Brian Grazer, Ron Howard, John Calley

Zemlja:          SAD

Linkovi: službena stranica

Anđeli i demoni

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

3.38
39
0.00

Robert Langdon ponovno će se naći u samom srcu stoljećima dugo čuvane tajne koja prijeti uništenju Vatikana.

Što će nagnati Vatikan da se obrati za savjet Robertu Langdonu (Tom Hanks), čovjeku koji je proniknuo najkontroverzniji kod svih vremena i time poljuljao same temelje Katoličke crkve? Cijela priča započinje nakon što Langdon otkrije dokaze o ponovnoj pojavi drevnog tajnog bratstva poznatog kao Illuminati – najmoćnije podzemne organizacije svih vremena. Tada shvaća da njihovi podli planovi sežu dalje nego što je itko mogao zamisliti. Njihovi naizgled nepovezani potezi ipak su usmjereni ka jednom cilju – uništenju njihovog najmrskijeg neprijatelja, Katoličke crkve.

Otkrivši kako sat na nezaustavljivoj vremenskoj bombi skupine Illuminati nemilosrdno otkucava, Langdon odlazi u Rim, gdje se udružuje s Vittorijom Vetra, prekrasnom i pomalo tajanstvenom talijanskom znanstvenicom. Zajedno kreću u potjeru prepunu akcije, kroz zapečaćene kripte, opasne katakombe, napuštene katedrale, sve do srca najstrože čuvane grobnice na svijetu. Langdon i Vetra slijedit će četiri stoljeća star Put Prosvjetljenja koji predstavlja posljednju nadu za opstanak Vatikana.


'Anđeli i demoni', trailer

Tim koji je radio na 'Da Vincijevom kodu' ponovno se vraća s dugo isčekivanim filmom 'Anđeli i demoni', snimljenom prema još jednom bestselleru Dana Browna. Tom Hanks ('Philadelphia', 'Zelena milja') ponovno igra ulogu simbologa s Harvarda, Roberta Langdona, otkrivajući po tko zna koji put kako drevne sile ne prežu ni pred čime, pa čak ni pred ubojstvom, kako bi postigle svoje ciljeve. Ron Howard ('Genijalni um', 'Daleki horizonti')  ponovno je zasjeo u redateljsku stolicu, a izrada scenarija povjerena je Davidu Koeppu ('Grad duhova', 'Tajni prozor') i Akivi Goldsman ('Ja sam legenda', 'Cindarella Man').

Uvidjevši moć i zaradu koju mu je priskrbio publicitet 'Da Vincijevog koda', lukavi Howard je i ovoga je puta želio ostvariti isti efekt pa uopće ne čude njegove izjave: 'Vatikan nam u niti jednom dijelu snimanja u Rimu nije izašao u susret jer oni ne žele vidjeti ovaj film u kinima.' i 'Rimokatolička crkva nekoliko puta se namjerno umješala kaka bi onemogućila ovaj projekt.' Ipak, stvarnost je nešto drukčija jer je Sveta Stolica u svome službenom glasilu L'Osservatore Romano film nazvala 'Bezopasnom zabavom koja za Crkvu ne predstavlja nikakavu prijetnju.' te nadodaju 'Film je prepun stereotipnih likova i netočnosti.'

Kažu da ne postoji negativan publicitet, ali zato mi dobro znamo da postoji negativna kritika pa da vidimo što kaže dobra, stara internet stranica Rotten Tomatoes. 'Anđeli i demoni' uspjeli su podijeliti kritičare na dvije ravnopravne skupine (ocjena 56%), a ovako pišu pojedinci – 'Zabavniji i zanimljiviji od 'Da vincijevog koda', ali i dalje nedovoljno da bi ga se moglo nazvati dobrim.' (Empire Magazine), 'Film dokazuje da postoje čuda. Njegova dva sata trajanja činiti će vam se kao četiri.' (Philadelphia Weekly), 'Cijela ekipa potrudila se učiniti ovaj film napetim, dinamičnim i zanimljivim' (Hollywood Reporter).

zl.m.