Sumnja - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Sumnja

Sumnja

Doubt (2008.)

Miramax Films/Continental film

104' drama, misterija

Režija:           John Patrick Shanley

Uloge: Meryl Streep, Philip Seymour Hoffman, Amy Adams, Viola Davis

Scenario:        John Patrick Shanley

Producent/i:   Scott Rudin, Mark Roybal

Zemlja:          SAD

Linkovi: službena stranica

Sumnja

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

3.68
34
0.00

Postoje dva načina na koji se može lako provlačiti kroz život – vjerovati svemu ili sumnjati u sve. Oba načina spašavaju nas od muke razmišljanja.

Priča 'Sumnje' smještena je u ne tako davnu nam 1964. godinu, u newyorkški Bronx. Ondje upoznajemo entuzijastičnog i karizmatičnog svećenika po imenu Flyn (Philip Seymour Hoffman) koji dolazi na svoje novo radno mjesto, u katoličku školu St. Nicholas. Otac Flyn je puno otvorenija i 'modernija' osoba od svojih kolega pa niti ne čudi da već po samom dolasku nastoji ublažiti, a ponekad i izbjeći striktna  školska pravila koja već dugi niz godina čuva i njeguje sestra Aloysius Beauvier (Meryl Streep). Inače, ona je 'željezna' ravnateljica  St. Nicholasa, a njena najjača oružja su upravo strah i disciplina

Negdje u to vrijeme St Nicholas dobija i svog prvog učenika afro-američkog porijekla, Donalda Millera. On je vrlo brzo postao predmet zadirkivanja svojih školskih 'drugova', a jedini koji mu je pružio potporu i prijateljstvo je otac Flyn. No, jednoga dana, dobroćudna sestra James (Amy Adams) dolazi sva uznemirena sestri Beauvier sa primjedbom – njoj se čini da otac Flyn posvećuje malo previše pažnje malom Donaldu te sumnja kako njegove namjere nisu 'čiste'. Sestra Beauvier tada započinje svoju vlastitu inkviziciju protiv novopridošlog svećenika u nadi da će razotkriti istinu i uspijeti ga izbaciti iz škole. Bez ijedne trunke dokaza, osim svog čvrstog uvjerenja da je kriv, sestra Bouvier kreće u otvoreni sukob s ocem Flynom. Sukob koji bi mogao zadati koban udarac Crkvi i koji bi vrlo lako mogao uništiti samu školu.


'Sumnja', trailer

'Sumnja' je nastala na temelju vrlo uspješne (Pulitzerova i Tony nagrada) istoimene kazališne drame koju je napisao John Patrick Shanley. On je napisao scenarij te režirao, a iznenađujuće je da je do sada režirao samo jedan film, i to šašavu komediju 'Joe protiv vulkana'. Što se 'Sumnje' tiče, nije htio riskirati glede podijele uloga pa je odigrao na sigurno. U glavnim ulogama imamo oskarovce Philipa Seymoura Hoffmana ('Dok vrag ne sazna da si mrtav', 'Capote'), koji trenutačno slovi kao jedan od najkarizmatičnijih i najzahvalnijh hollywoodskih glumaca, i Meryl Streep ('Mamma Mia!', 'Sofijin izbor') koja uvijek iznova uspije osvojiti publiku i kritičare. Tu je i nešto mlađa Amy Adams (Začarana), a zanimljivo je da se i Oprah Winfrey žarko željela 'dočepati' uloge, ali ju je Shanley konstantno odbijao.

Na Internet stranici Rotten Tomatoes kod nekih kritičara se također javila sumnja glede kvalitete i uspjeha ovog filma pa stoga ocjena od 77%. Kako se vidi iz pojedinih komentara, negativne kritike uglavnom idu na račun režije pa tako imamo komentar Toma Longa, novinara Detroit Newsa, koji kaže sljedeće: 'Pisac John Patrick Shanley nije trebao zaposliti Johna Patricka Shanleya kao režisera.' Ipak, onih pozitivnih glasova puno je više, a ovo su samo neki od njih – 'Savršeno uravnotežen film. Nipošto neće razočarati.' (Toronto Star), 'Hipnotizirajuća priči o opasnoj igri mačke i miša gdje su ulozi veći i opasniji od samih igrača.' (Washington Post).

Kada se ovome pridoda i pet nominacija za prestižnu filmsku nagradu Oscar, o čemu više možete pročitati ovdje, ne treba biti genijalac da bi se zaključilo kako će ova misteriozna drama,bez ikakve sumnje, pronaći svoj put do hrvatske publike i njihovih novčanika.

zl.m.