Njuškalo - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Njuškalo

Njuškalo

Sleuth (2008.)

Sony Pictures Classics

86' drama, triler, misterija

Režija:           Kenneth Branagh

Uloge: Michael Caine, Jude Law

Scenario:        Harold Pinter

Producent/i:   Jude Law, Simon Halfon, Tom Sternberg, Marion Pilowksy, Kenneth Branagh, Simon Moseley

Zemlja:          SAD

Linkovi: službena stranica

Njuškalo

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

3.13
8
0.00

Bogati pisac i nezaposleni glumac upuštaju se u smrtonosno ozbiljnu i poprilično uvrnutu priču koja vrlo lako može završiti kobno za obojicu.

'Njuškalo' je remake vrlo uspješnog i popularnog horora/trilera iz 1972. godine kojega je režirao Joseph L. Mankiewicz ('Kleopatra', 'Bosonoga kontesa') po uzoru na višestruko nagrađivanu dramu Anthonyja Shaffera. Zanimljivo je da su u ovoj starijoj verziji 'Njuškala' glavne uloge tumačili Laurence Olivier ('Dracula', 'Spartak') i Michael Caine ('Djeca čovječanstva', 'Prestiž') – Olivier je glumio lik Andrewa Wykea, starog i zabavnog pisca kojega žena vara s mladim i ambicioznim Milom Tindleom (Caine). I sada, nakon trideset i šest godina, u naša kina stigla je izglancana i novija verzija 'Njuškala' gdje Caine tumači ulogu bogatog pisca, a Jude Law ('Gattaca', 'Ponoć u vrtu dobra i zla') je Milo Tindle.

Zaplet započinje tako što se jednoga dana na luksuznom imanju gospodina Wyka poojavi šarmantni i dosjetljivi Milo Tindle koji od njega zahtjeva da potpiše papire za razvod od svoje žene, kako bi se njih dvoje nakon toga mogli oženiti. Wyke pristaje na razvod, ali tek tu stvari postaju zanimljive. Stari pisac živi na svom imanju, u ogromnoj kućerini koja je prepuna najrazličitijih elektroničkih gadgeta i koja se vrlo lako može pretvoriti u smrtonosnu zamku za onoga tko ne pozna njene tajne. On poziva Tindlea da ostane nekoliko dana na imanju i tada započinje međusobno nadmudrivanje. Uskoro ova igra mačke i miša prerasta u bitku za goli život, dok obojica igrača proračunato i lukavo otkrivaju sve svoje smrtonosne karte.


'Njuškalo', trailer

Ovu verziju 'Njuškala' režirao je britanski redatelj/glumac/scenarist Kenneth Branagh ('Ponovno mrtva', 'Frankenstein') koji je u svojoj raznolikoj filmskoj karijeri više puta bio nominiran za prestižnu filmsku nagradu Oscar. Što se scenarija tiče, producenti su ocijenili da treba početi ispočetka pa su za taj posao odabrali nobelovca Harolda Pintera. Nakon toga angažirani su Caine i Law, koji su savršeni za ove uloge jer i jedan i drugi posjeduju karizmu, šarm i intelekt koji su potrebni za ovaj film. Caine je izjavio: 'Odlično sam se zabavio kada sam prvi puta radio na 'Njuškalu' i to je bilo jedno nezaboravno ikustvo. Kada mi se nakon mnogo godina ponovno pružila prilika glumiti u ovome filmu nisam mogao odbiti.'

A sudeći prema strogim kritičarima internet stranice Rotten Tomatoes, Caine je možda i trebao odbiti sudjelovati na ovom projektu. Iako je kod običnih gledatelja 'Njuškalo' prošlo sasvim solidno, ocjena je i dalje na premalih 36%. Kritičarima se mnogo toga nije svidjelo, ali svi su se složili oko činjenice da je film predvidljiv i nedorađen i da ne donosi ništa novo u odnosu na verziju iz 1972. godine. Iako ga mediji kao što su Los Angeles Times, Arizona Republic i Chicago Tribune hvale, u većini su oni kojima se nije svidio. Pa ga tako npr. Boston Globe naziva dosadnim filmom bez duše, a Philadelphia Inquirer piše: 'Jednostavno očajno.'

Kritike se velikom većinom odnose na režiju i scenarij, ali jedno je neosporno u cijeloj priči i to je još jedna stvar oko koje su se kritičari uspjeli složiti – gluma. 'Njuškalo', koliko god bio šlampavo napravljen film, nudi dva izvrsna glumačka ostvarenja kakva se ne viđaju svaki dan.

zl.m.