Dinosauri: Divovi Patagonije 3D - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Dinosauri: Divovi Patagonije 3D

Dinosauri: Divovi Patagonije 3D

Dinosaurs 3D: Giants of Patagonia (2008.)
dokumentarni

Režija:           Marc Fafard

Scenario:        Marc Fafard

Producent/i:   Carl Samson

Zemlja:          Kanada

Linkovi: službena stranica

Dinosauri: Divovi Patagonije 3D

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

3.25
4
0.00

Iako je doba dinosaura završilo pred nekoliko milijuna godina, istraživači i dalje dolaze do nekih novih spoznaja koje svakako treba ispričati.

Dakle, kao što svi koji redovito čitaju Filmski.net znaju, u Zagrebu se 15. svibnja, otvaraju dva kino-kompleksa koja će prikazivati 3D filmove. Takvi filmovi, za čije je gledanje potrbno nataknuti posebne naočale, posljednji su krik filmske tehnologije te trenutno predstavljaju veliki hit u kinodvoranama diljem svijeta. O svemu tome smo već pisali ovdje i ovdje, a jedan od filmova te nove, 3D generacije, je i 'Dinosauri: Divovi Patagonije'.

Ovaj nam film pruža jedinstvenu priliku da istinski doživimo nevjerojatnu veličinu i snagu stvorenja koja su nekoć živjela na Zemlji - prevelikih čak i za konvencionalna filmska platna. 'Dinosauri' se usredotočuju na nevjerojatna otkrića svjetski poznatog paleontologa Rodolfa Coriae u Patagoniji, na jugu Argentine. Kao ravnatelj muzeja dinosaura u gradu Plaza Huincul, Coria je pronašao neke od najvećih poznatih dinosaura – argentinosaura, golemog biljojeda koji je mogao postići težinu i do 100 tona, a narastao bi do visine od 37 metara, što znači da je bio najvećom životinjom koja je ikad hodala kopnom, ali i giganotosaura, mesojeda i grabežljivca dugoga pet metara, većega i od slavnog tiranosaura.

Ovaj film koji je duboko ukorijenjen u znanosti, gledatelje vodi kroz život tih dvaju nevjerojatnih stvorenja. Radnja je napeta, a priroda, snimljena na nekima od najljepših lokacija Patagonije, uistinu je čarobna. Istovremeno, upravo su ta mjesta sasvim blizu onima na kojima su dinosauri uistinu i živjeli. 'Dinosauri' također prikazuju i kako je prije šezdeset i pet milijuna godina završilo doba dinosaura, ali nam otkriva i to da su te životinje i dalje prisutne u današnjem svijetu. Njihovi potomci, daleko manje zastrašujući, neprekidno žive svuda oko nas, a to su ptice.


'Dinosauri: Divovi Patagonije 3D', trailer

Što se tehničke strane tiče, Dolby 3D koristi tehnologiju filtriranja boja koja, za razliku od uobičajenih filmskih projekcija, daje vrlo realističnu reprodukciju boja na filmskom platnu. Oštrina boja je na visokom stupnju, a slika na filmskom platnu jednako je gledljiva iz svakog sjedala u dvorani, odnosno iz svakog kuta gledanja. Za Dolby 3D projekcije koriste se lagane pasivne naočale koje nemaju potrebe za baterijama ili punjenjem, te potpuno uklanjaju pojavu tzv. 'flickering efekta', odnosno efekt treperenja slike pri pomičnim objektima na slici. Gledatelje bi najviše moglo zanimati to da će, zahvaljujući posebnim 3D naočalama, tijekom gledanja filma imati dojam kako likovi izlaze iz platna i kreću se među njima.

Inače, 'Dinosauri' su na internet stranici Rotten Tomatoes ocijenjeni s maksimalnih 100%, a svi kritičari koji su pogledali film apsolutno su oduševljeni atmosferom koji stvara 3D tehnologija. Chicago Sun-Times napisao je 'Upozoravamo vas, film je pomalo zastrašujuć, iako znate da vas ništa neće pojesti. Zahvaljujući najmodernijoj tehnologiji čini vam se da ova spektakularna bića šeću, žive i dišu praktički par metara pored vas.' Eto, izgleda da nećete pogriješiti ako odlučite pogledati ovaj film zato jer zbilja nudi nešto novo i neviđeno.

zl.m.