Jaganjci i lavovi - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Jaganjci i lavovi

Jaganjci i lavovi

Lions for Lambs (2007.)

United Artists, MGM / Continental film

88' drama, triler, ratni

Režija:           Robert Redford

Uloge: Tom Cruise, Meryl Streep, Robert Redford, Michael Pena, Derek Luke, Andrew Garfield, Peter Berg

Scenario:        Matthew Michael Carnahan

Producent/i:   Robert Redford, Matthew Michael Carnahan, Tracy Falco, Andrew Hauptman

Zemlja:          USA

Linkovi: službena stranica
imdb

Jaganjci i lavovi

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

2.55
22
0.00

Stari lisac Robert Redford plete mrežu događaja koja pokazuje kako odluke jednog pojedinca utječu na sudbine i živote potpunih neznanaca.

'Jaganjci i lavovi' je film koji kroz tri naizgled nepovezane priče demonstrira kako u stvarnom životu funkcionira teorija kaosa. Naime, cijela priča počinje kada dvojica studenata sa sveučilišta West Coast, Arian (Derek Luke) i Ernest (Michael Pena), inspirirani profesorom Malleyem (Robert Redford), odluče napraviti nešto značajno u svojim životima. Najorginalnija ideja koja im pada na pamet jest pridružiti se Američkoj vojsci kako bi sudjelovali u sukobima u Afganistanu i na taj način učinili svoje postojanje smislenim. Upravo njihova ratna priča postaje nit poveznica između događaja koji se istovremeno odvijaju na suprotnim stranama SAD-a.

Patriotska odluka Ariana i Ernesta dvojako utječe na profesora Malleya. Iako mu je drago da studenti u njemu i njegovom radu nalaze inspiraciju i smisao, ne može se oteti jakom osjećaju zabrinutosti za njihove mlade živote. Nakon što novopečeni vojnici odlaze u Afganistan, rastreseni profesor pokušava u nezainteresiranom privilegiranom studentu probuditi izgubljeni osjećaj pripadnosti, časti i ljubavi prema domovini.

Istovremeno, u Washingtonu karizmatični senator koji pretendira na mjesto američkog predsjednika, Jasper Irving (Tom Cruise), sprema se probitačnoj TV novinarki (Meryl Streep) otkriti senzacionalnu i potresnu vijest koja bi mogla izravno utjecati na sudbine vojnika u Afganistanu. Kako se film bliži kraju sve je očitija povezanost priča u jednu cjelinu koja daje smisao likovima pokazujući kako svaka od njihovih odluka čini razliku i utječe na njihove živote.


'Jaganjci i lavovi', trailer

Što se kritika tiče, film nikako nije zadovoljio. Na Rotten Tomatoes dobio je bijednih 26%. Kritičari uglavnom zamjeraju mnogo 'dubokoumnih' dijaloga i ispraznih govorancija, a Josh Bell iz Las Vegas Weeklya kaže 'da će film kod vas probuditi jedino nestrpljenje i nervozu, umjesto da vas navede na razmišljanje i raspravu o problemima o kojima progovara'. Nekima se Redfordov uradak svidio pa je tako Ray Bennett za Hollywood Reporter napisao da je 'film dobro napravljen i da iako ne nudi odgovore, postavlja mnoga važna pitanja'. Također, Stephanie Zacharek iz Salon.com kaže kako ovaj film predstavlja 'sve što mrzi na filmu: pretenciozan je, didaktičan, statičan i pokenad dosadan', ali da ju je usprkos tome naveo da danima razmišlja o njegovoj tematici.

Scenarist Matthew Michael Carnahan ovim filmom nadograđuje ratnu tematiku koju je započeo s 'Kraljevinom' - umjesto pucačinom i akcijom, sada o ratu progovara kroz više filozofske sfere. Nesumnjivo je da odlična glumačka postava sigurno uvelike podiže kvalitetu 'Jaganjca i lavova'. Tom Cruise je u intervjuu za Variety izjavio da je snimio ovaj film zbog velikog respekta prema Redfordu i njegovom redateljskom radu koji mu je inspiracija još od 'Ordinary People' (1980.). No, ni angažirani Redfordov pristup ni aktualna tema nisu se pokazali dovoljnim za veliki boom na američkim kino blagajnama. Možda je ljudima jednostavno ratnih tema i preko glave.