Kuća duhova - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Kuća duhova

Kuća duhova

The House of the Spirits (1993.)

Costa do Castelo Filmes / Blitz film & video

140 min drama, romansa

Režija:           Bille August

Uloge: Meryl Streep, Glenn Close, Jeremy Irons, Winona Ryder, Antonio Banderas, Vanessa Redgrave, Maria Conchita Alonso, Armin Mueller-Stahl

Scenario:        Isabel Allende, Bille August

Producent/i:   Bernd Eichinger, Martin Moszkowicz, Edwin Leicht, Mark Rosenberg

Zemlja:          Portugal/Njemačka/Danska/SAD

Linkovi: IMDB

Kuća duhova

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

4.25
4
0.00

Prekrasna saga čileanske obitelji s kraja 20. stoljeća s jakim ženskim karakterima koji svojom genijalnišću i duhovnošću obogaćuju ovu posebnu obiteljsku priču.

Godina je 1973., Čile. Pogrbljenog sijedog starca, Estebana Truebu (Jeremy Irons), njegova kći Blanca (Winona Ryder) dovodi kući koja je, sudeći po plahtama kojima je namještaj pokriven, dugo vremena bila prazna.
Mnogo godina ranije, kad je Esteban bio siromašan mladić, zaprosio je djevojku iz bogate obitelji, Rosu del Valle.

Da bi zaslužio njezinu ruku, obećava njezinim roditeljima da će se obogatiti. Rosina mlađa sestrica, djevojčica Clara (Meryl Streep), zaljubi se na prvi pogled u Estebana. Njegovu pozornost privlači demonstrirajući svoje telekinetičke sposobnosti. Clara je i vidovita, pa je roditelji nastoje zaštititi od mještana koji od nje traže da im predvidi budućnost.

Tijekom jedne takve seanse Clara predvidi smrt svoje starije sestre. Uistinu, Rosa će biti otrovana otrovom koji je bio namijenjen njezinom ocu. Malena Clara osjeća da je to njezina krivica i nakon sestrine smrti prestane govoriti. Od ranog djetinjstva ona sve svoje doživljaje zapisuje u dnevnik kako bi bolje razumjela kako su događaji povezani. Jednog dana ti će dnevnici pomoći i njezinoj kćeri Blanki...

Film je adaptacija istoimenog romana ugledne književnice Isabele Allende, kojeg je u melodramatičnom tonu potpomognut vrsnim glumačkim snagama režirao danski redatelj Bille August.