Alpha Dog - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Alpha Dog

Alpha Dog

Alpha Dog (2006.)

Universal Pictures / Blitz film i video

117' krimi, drama, triler

Režija:           Nick Cassavetes

Uloge: Emile Hirsch, Justin Timberlake, Anton Yelchin, Ben Foster, Shaun Hatosy, Sharon Stone, Bruce Willis, Christopher Marquette, Lukas Haas, Harry Dean Stanton, Dominique Swain

Scenario:        Nick Cassavetes

Producent/i:   Sidney Kimmel, Chuck Pacheco

Zemlja:          SAD

Linkovi: službeni site
trailer
imdb

Alpha Dog

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

3.82
33
0.00

Film o mladim propalicama koje se dobro zabavljaju dok ne završe karijeru zločinom. U stilu filmova Larryja Clarka, s J.Timberlakeom u efektnoj ulozi.

Johnny Truelove (Emile Hirsch) je mladi diler koji se uglavnom druži sa Frankiejem (Justin Timberlake), Elvisom (Shawn Hatosy) i Tikom (Fernando Vargas). Kada narkoman Jake Mazursky (Ben Foster) odbija platiti dug za drogu od 1000 $, postaje Johnnyjev neprijatelj. Kada njegov polubrat Zack (Anton Yelchin)naleti na Johnnyja i društvo, oni ga otmu. Zack se ubrzo prilagodi zatočeništvu, igra igrice, pije i flertuje s curama. Ipak, Johnny ne misli samo na to kako da zabavi Zacka već razmišlja kako da izbjegne zatvor a za to ne smije imati svjedoke...
 
Ljubitelji filma istakli su da je film zanimljiv jer ne idolizira kriminalce već ih prikazuje kao nesposobne mlakonje koji donose glupe odluke. Jedan od razloga je i to što je riječ o filmskoj rekonstrukciji pravih događaja, lik Johnnyja Truelovea rađen je prema životu Jessea Jamesa Hollywooda, malog dilera koji je oteo i ubio 15-godišnjeg brata mušterije koja mu je dugovala novac. Hollywood je pobjegao iz zemlje i proveo godine kao jedan od najtraženijih na listi FBI-ja, dok ga nisu ulovili u Brazilu 2005. Prema nekim vijestima, autor filma Nick Cassavetes je surađivao s tužiteljem Ronom Zonenom, koji ga je opskrbljivao svim potrebnim informacijama, pa su Hollywoodovi odvjetnici tražili zabranu distribucije filma jer bi mogao utjecati na porotnike. Scenarist i redatelj 'Alpha Doga' je Nick Cassavetes, sin poznatih glumaca Johna Cassavetesa i Gene Rowlands. Kao glumac, Nick nije ostvario karijeru poput one koju su imali njegovi roditelji te je završio glumeći u filmovima poput 'Delta force 3' no filmofili ga pamte po režiji filma 'Ona je tako slatka' za koji je tata John napisao scenarij i htio ga snimiti ali je u međuvremenu umro a sin Nick napravio je zanimljiv film.

'Alpha Dog' je imao premijeru prošle godine na Sundanceu, ali uglavnom nije dobio pozitivne kritike. Jedan kritičar izjavio je da je film 'parada klišeja' a Justin Chang iz Varietyja piše da je film 'tabloidna priča koja pruža puno energije na ekranu ali malo pravog uvida u živote likova'. James Berardinelli  ipak pohvaljuje film kao 'studiju ljudske prirode s mračnim humorom, film napravljen da gledatelju bude neugodno'. Zanimljivo je da su čak i oni koji misle da je film prava zbrka, uglavnom pohvalili svjež nastup - Justina Timberlakea. On je odbio tečaj glume prije snimanja filma ali je ostavio upečatljiv dojam, među ostalim i dobro tetoviranim tijelom. Voajerski prikaz dekadencije mladih i glupih bitangi i kriminalaca podsjetio je mnoge kritičare na radova Larryja Clarka, pa bi ljubitelje njegovog 'Nasilnika' mogao zanimati i ovaj film.

s.p.