Savršeni stranac - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Savršeni stranac

Savršeni stranac

Perfect Stranger (2007.)

Columbia Pictures/Blitz film i video

109` triler

Režija:           James Foley

Uloge: Halle Berry, Bruce Willis, Giovanni Ribisi, Gary Dourdan, Patti D'Arbanville, Clea Lewis

Scenario:        Todd Komarnicki

Producent/i:   Elaine Goldsmith-Thomas

Zemlja:          SAD

Linkovi: službeni site
trailer

Savršeni stranac

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

3.18
28
0.00

Koliko ste daleko spemni otići da bi sačuvali tajnu, pitanje je koje postavlja ovaj tehno-triler s Halle Berry i Bruceom Willisom.

Rowena Price (Halle Berry) novinarka je čija je prijateljica nedavno ubijena pod nerazjašnjenim okolnostima. Znatiželjna kakva je, uskoro otkriva da njezina smrt ima veze s glavešinom jedne utjecajne tvrtke, Harrisonom Hillom (Bruce Willis). S pomoći svoga suradnika Milesa Haileya (Giovanni Ribisi), Rowena izmišlja dva lažna identiteta pomoću kojih ulazi u Hillov poslovni, ali i privatni život. Naime, pod lažnim se imenom zapošljava u njegovoj agenciji, a istovremeno s njime očijuka preko interneta. No, uskoro saznaje kako ona nije jedina koja skriva svoj pravi identitet.

`Savršeni stranac` spada u skupinu tehno-trilera, vrstu filmova koji ključnima za zaplet predstavljaju dostignuća moderne tehnologije, osobito računala i virtualnu stvarnost. Žanr je bio jako popularan početkom 90ih, a najpoznatiji su mu izdanci `Razotkrivanje` Berryja Levinsona (prema romanu Michaela Crichtona), `Čovjek kosilica` Bretta Leonarda i `Mreža` Irwina Winklera. Sukladno zapletu, film je imao i on-line kampanju koja se sastojala od fiktivnih blogova trojice likova koje su pratili klipovi na youtubeu. Kampanja nije ocijenjena vrlo uspješnom jer je upućivanjem na službeni site vrlo jasno dala do znanja da je riječ o marketingu.

Redatelju Jamesu Foleyu ovo nije prvi izlet u trilerske vode. Njegov najpoznatiji film je `Glengarry Glen Ross` (1992), a spomenimo i da je režirao tri Madonnina spota, uključujući `Papa Don`t Preach`.

Film je ovih dana pušten u američku distribuciju, no kritike mu i nisu bajne. Emanuel Levy zamjerio mu je `zaprepašćujuće preokrete` u priči i izjavio da je `puno zabavnije gledati Halle Berry kako se presvlači, nego kako mijenja identitete`. Lisa Schwarzbaum iz `Entertainment Weeklyja` bila je još stroža, usporedivši film sa spamom. `Moj savijet je da obrišete bez otvaranja`, kaže ona. Poneka je pohvala upućena trashy priči i glumi Halle Berry.