Nezaustavljivi - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Nezaustavljivi

Nezaustavljivi

Cradle Will Rock (1999.)

Touchstone Pictures / Blitz film i video

132' drama

Režija:           Tim Robbins

Uloge: Hank Azaria, Bob Balaban, Ruben Blades, Joan Cusack, John Cusack, Cary Elwes, Philip Baker Hall, Barnard Hughes, Cherry Jones, Angus MacFadyen, Bill Murray, Vanessa Redgrave, Susan Sarandon, Jamey Sheridan, John Turturro, Emily Watson

Scenario:        Tim Robbins

Producent/i:   Frank Beacham, Louise Krakower, Allan F. Nicholls

Zemlja:          SAD

Linkovi: imdb

Nezaustavljivi

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

4.00
1
0.00

Priča o postavljanju povijesnog mjuzikla 'The Cradle Will Rock' koji su vlasti zabranile testament je New Yorka iz razdoblja depresije tridesetih godina.

Tridesete su godine minulog stoljeća, razdoblje je velike ekonomske krize u Americi što uzrokuje brojne štrajkove diljem zemlje. U međuvremenu u New Yorku se rađa svojevrsna kulturna revolucija. Nelson Rockfeller (John Cusack) angažira meksičkog umjetnika Diega Riveru (Ruben Blades) da oliči ulaz u Rockfellerov centar.

Istovremeno talijanska aktivistica Margherita Sarfatti (Susan Sarandon) bogato nagrađuje milijunaše spremne financirati Mussolinijeve ratne akcije dok tada mlađahni Orson Welles (Angus MacFadyen) nastoji postaviti mjuzikl 'The Cradle Will Rock' Marca Blitzsteina.

Na dan predviđene premijere akciju stopiraju vojnici poslani od strane vlade što neće naići na odobravanje.

Spomenuti je mjuzikl Welles 1937. namjenio demolariziranoj radničkoj klasi koja se našla bez posla, na ulici, kako bi im pomogao da prežive razdoblje velike depresije. Welles se stao na stranu radnika i radničkih sindikata prkoseći tako velikim korporacijama i potičući malog čovjeka da se izbori za svoju stvar.

Bilo je to u vrijeme visokih tenzija između socijalizma i fašizma te je mjuzikl obilježen kao komunistička propaganda što mi je priskrbilo zabranu održavanja na dan premijere. Wellesa to nije obeshrabrilo te je mjuzikl održan u nešto udaljenijoj manjoj dvorani bez setova i kostima što nije sprječilo odobravanje prepune dvorane.

i.k.