Bill Murray

21.10.1956 Wilmette, Illinois, USA William James Murray

'Lud sam, ali ne samo lud', rečenica je kojom urnebesni komičar, jedan od učenika emisije 'Saturday Night Live', opisuje sam sebe.

Bill_Murray

Peti od devetero djece Murrayevih, Bill je slovio kao nepopravljivo i nestašno dijete (izbacili su ga iz izviđača i male baseball lige). U 20oj je uhvaćen pri pokušaju krijumčarenja marihuane u blizini zračne luke O’Hare. Nakon raznih fizičkih poslova pridružuje se starijem bratu Brian Doyle-Murrayu u postavi poznate čikaške improvizatorske komičarske trupe Second City koja je izjedrila velikane poput Chris Farleya, John Belushia, John Candya i Tim Meadowsa.

Kasnije se seli u New York i nastupa u radijskoj emisiji 'National Lampoon Hour' gdje ga je zapazio Howard Cosell i angažirao u svojoj emisiji 'Saturday Night Live with Howard Cosell'. Na NBC-jevoj mreži postojala je emisija sličnog naziva - 'Saturday Night Live', ali veće gledanosti, koja je nakon odlaska glavne zvijezde Chevy Chasea postavila Murraya kao zamjenu. Bill ubrzo postaje slavan kao 'sleazy comic persona' i kao takav idealan je za svoj prvi veliki hit iz 1979. 'Meatballs'. 

Nakon flopa 'Where the Buffalo Roam' 1980. je uslijedio je 'Caddyshack' koji ga je lansirao među glavne glumačke zvijezde, a filmom 'Ghostbusters' (1984) s Dan Aykroydom i Harold Ramisom poharali su kino blagajne i zaradili više od 130 milijuna dolara. Propala adaptacija Maughamove novele 'The Razor's Edge' rezultirala je višegodišnjim izbivanjem s filmskog platna koje je tek nakratko prekinuo radi cameo uloge u komediji 'Litlle Shop of Horrors' (1986). Crnu komediju 'Scrooged' (1988) izabrao je za comeback film, no uspješnost je bila ispod očekivane, a isto se dogodilo i s nastavkom 'Ghostbustersa' (1989) koji je zaradio tek polovicu prethodnika.

No 'What About Bob?' 1991. je definitivno prekinuo niz. Slijedi 'Groundhog Day' 1993. u režiji dugogodišnjeg suradnika Harold Ramisa. 1994. ulogom transseksualca u 'Ed Woodu' započinje pomalo ekscentrični niz uloga, u filmovima 'Larger Than Life' (1996), 'Kingpin' (1996), 'Space Jam' (1996), 'Rushmore' (1998)…

Punokrvni comeback ipak je morao pričekati do 2003. godine kada ga Sofia Coppola angažira u filmu 'Izgubljeni u prijevodu'. Bill se vratio.