O za osvetu - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      O za osvetu

O za osvetu

V for Vendetta (2006.)

Warner Bros.

132' akcija, ZF, triler

Režija:           James McTeigue

Uloge: Natalie Portman, Hugo Weaving, Stephen Rea, Stephen Fry, John Hurt, Tim Pigott-Smith, Ben Miles, Rupert Graves

Scenario:        Andy i Larry Wachowski

Producent/i:   Joel Silver, Grant Hill, Andy i Larry Wachowski

Zemlja:          SAD, Njemačka

Linkovi:

službeni site
trailer
imdb

 

O za osvetu

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

4.35
55
0.00

U kao uspješna, S kao strip, E kao ekranizacija. Govorimo u šiframa jer je riječ o borbi protiv totalitarizma, ali i aluzijama na Busha pa smo oprezni...

Osim cool naslova (u Sloveniji mudro prevedenog kao 'V kot vroče maščevanje'), film nudi još zabavnih detalja: junaka odjevenog kao Zorro, rušenje Londona te ćelavu Natalie Portman.

2020. je u Londonu. SAD su propale uništene kugom, siromaštvom i nemirima, ali u Velikoj Britaniji još vlada nekakav red, najviše zaslugom totalitarnog režima Adama Sutlera (John Hurt). Sutler javno progoni nemoral i razne 'poroke', a njegovi gardisti vrše teror nad stanovništvom pa tako pokušaju napastvovati i Evey (Natalie Portman) koja želi postati glumica i radi na državnoj televiziji. Spašava ju zagonetni V (Hugo Weaving), borac protiv režima koji nosi masku s likom Guya Fawkesa, katoličkog buntovnika koji je u 17. stoljeću htio dignuti engleski parlament u zrak, ali su ga spriječili i pogubili.

Iako neuspješan, pothvat je inspiracija V-u koji ga želi ponoviti, a dok ga ne realizira obavlja sabotaže i atentate te želi pobuniti šutljivu masu. Istovremeno, inspektor Finch (Stephen Rea) istražuje aktivnosti V-a i želi saznati njegov pravi identitet. V nudi Evey da mu se pridruži, ali ona se isprva želi vratiti mirnom životu i traži utočište kod kolege s posla Deitricha (Stephen Fry). No, vrijeme prolazi, Evey otkriva ponešto o V-jevoj prošlosti, a istovremeno i istinu o samoj sebi te mu na taj način postaje saveznica u planu da digne revoluciju koja bi društvu vratila pravednost i slobodu umjesto sadašnje prevlasti nasilja i korupcije.

Još jedna strip ekranizacija počela je u lošem tonu – autor stripa po kojem je rađen film (Alan Moore) pročitao je scenarij i film prokleo, bez da ga je vidio. Čini se da je reakcija pretjerana jer je film oduševio publiku i kritičare. Hugo Weaving u svom nastupu pod maskom V-a nije mogao pokazati puno glumačke vještine, ali je zato dosta u kadru slatka Natalie Portman. Natalie se u filmovima ne želi pokazati bez odjeće, ali ovdje je pokazala da može bez kose, a odjenula je i školsku uniformu što će barem djelomično zadovoljiti njene brojne obožavatelje.

Najveću kontroverzu je izazvao lik V-a koji se protiv režima bori terorizmom i to rušenjem zgrade simboličkog značenja. Hm, Amerikance to strašno podsjeća na nešto... Mada je strip koji je poslužio kao predložak za film izvorno bio rađen kao kritika režima Margaret Thatcher, film se iščitava kao aluzija na režim Georgea Busha. Sutlerova diktatura nacionalističko-religijskog predznaka samovoljno koristi silu, progoni homoseksualnost, a pri nadzoru građana osobito su na meti muslimani.

Kao scenaristi i producenti filma, iza 'Osvete' stoje braća Andy i Larry Wachowski (autori 'Matrixa') koja su za redatelja angažirala debitanta Jamesa McTeiguea. Ipak, Wachowski ga nisu uzeli naslijepo – dokazao se radeći kao pomoćnik redatelja na sva tri 'Matrixa' pa su tako složna braća zadržala dobitnu ekipu, a prepustila glavni posao drugome. McTeigue je pohvaljen da je snimio solidnu zabavu s upečatljivom ikonografijom u stilu Orwellove '1984.' te da je umjesto specijalnih efekata stavio težište na likove i ideje. Osobito su zadovoljni bili obožavatelji staromodnih filmova o borcima za pravdu. A kada je već maskirani osvetnik u igri spominju se i razne reference na 'Zorroa', 'Batmana', čak i na 'Fantoma u operi'.

s.p.