Dokaz - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Dokaz

Dokaz

Proof (2005.)

Miramax

99' drama

Režija:           John Madden

Uloge: Gwyneth Paltrow, Anthony Hopkins, Jake Gyllenhaal, Hope Davis, Anne Wittman, Leigh Zimmerman, Colin Stinton

Scenario:        Rebecca Miller, David Auburn prema vlastitoj drami

Producent/i:   John Hart, Robert Kessel, Alison Owen, Jeff Sharp

Zemlja:          SAD

Linkovi: službeni site
imdb

Dokaz

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

3.82
11
0.00

John Madden režira, David Auburn piše, a Gwyneth Paltrow glumi. Želite dokaz? Pa, evo ga...! 

Zaplet ovog filma vezan je uz neobičnu zanimaciju - matematiku.

Briljantni matematičar Robert (Anthony Hopkins) umro je nakon duge mentalne bolesti. Njegova kći Catherine (Gwyneth Paltrow) brinula se za njega, zanemarujući svoj talent, naime, i ona je nadarena matematičarka. Poslije sprovoda dolaze joj sestra Claire (Hope Davis), koja planira prodati obiteljsku kuću i Robertov bivši student Hal (Jake Gyllenhaal), koji prekopava Robertove stare bilješke, pokušavajući naći neko vrijedno otkriće. I kad nađu dragocjeni matematički dokaz, Catherine tvrdi da ga je ona napisala.

Je li to dokaz njene naslijeđene genijalnosti ili naslijeđenog ludila? Žele li Claire i Hal pomoći Catherine ili ju iskoristiti? Umjesto egzaktnosti, imamo složene ljudske odnose koji uvijek ostaju misterij...

Od matematičkih zagonetki zagonetniji su jedino ljudi koji ih razumiju i rješavaju, a uz to i vole to čime se bave. U središtu ove priče i jest osoba koja voli matematiku, ali oni koji ne razumiju matematiku ne moraju paničariti - film se ipak fokusira na ljudske karaktere i odnose jer to je ono što čini pravu dramu.

John Madden britanski je redatelj, koji je započeo u neovisnoj i televizijskoj produkciji ('Inspektor Morse', 'Sherlock Holmes', 'Osumnjičena' - sve serije u kojima se rješavaju kriminalističke zagonetke!), a proslavio se oskarovskim 'Zaljubljenim Shakespearom'. Poslije toga zagubio se u visokobudžetnoj produkciji, 'Mandolini kapetana Corellija' koju je radila ekipa scenarista, ali nije uspjela stvoriti zanimljivi film.

Tip koji je radio film o Shakespearu shvatio je da stvar ipak počiva na dobrom scenariju, a da moderni dramatičari još uvijek postižu visoke standarde u kvalitetnim (i komercijalnim!) dramama. 
Neki od tih dramatičara režiraju filmove prema svojim djelima (Neil LaBute - 'Stvari u obliku') a neki se zadovoljavaju time da samo adaptiraju svoju dramu u scenarij i prepuste režiju drugima (Patrick Marber - 'Bliski odnosi'). Tako je i David Auburn pristao ustupiti svoju dramu 'Dokaz' (inače igranu i u Zagrebu u Maloj sceni!) na adaptaciju, a slijedeći ključni potez bio je angažman Gwyneth Paltrow. Ona se probila na vrh upravo s Maddenovim 'Zaljubljenim Shakespearom', ali su mnogi njen blijedi izgled brkali i s blijedom interpretacijom. Ovo je bila dobra prilika da iskaže svoj talent, posebice jer je istu ulogu već igrala na kazališnim daskama ( u Londonu) pa joj to iskustvo samo dodatno pomaže u nastupu, kao što je to bio slučaj i s Cliveom Owenom u 'Bliskim odnosima'.

Paltrow nosi film i pojavljuje se u većini scena dok je sir Anthony Hopkins u podređenoj ulozi, što nije čest slučaj. Jake Gyllenhaal ('Planina Brokeback') počeo je s ovim filmom svoj niz zapaženih uloga tako da ovaj film, osim kao dramaturšku i režijsku, treba vidjeti i kao glumačku egzibiciju.

s.p.