Pomračenje - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Pomračenje

Pomračenje

The Jacket (2005.)

Warner Bros. / Blitz film i video

102' drama, fantastika, triler

Režija:           John Maybury

Uloge: Adrien Brody, Keira Knightley, Kris Kristofferson, Jennifer Jason Leigh, Kelly Lynch, Daniel Craig, Brad Renfro

Scenario:        Tom Bleeker, Mark Rocco

Producent/i:   George Clooney, Peter Guber, Steven Soderbergh

Zemlja:          SAD

Linkovi: trailer
službeni site filma
imdb

Pomračenje

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

4.21
38
0.00

Uz već provjerenu osebujnost Adriena Brodya, perspektivna se Keira Knightley još i razgolitila. Paše li vam Jakna odlučite sami!

Jack Starks (Brody) se iz Zaljevskog rata vraća nakon što ga je u nekom malom mjestu na bojišnici ranio dječak kojeg je netom pokušao zaštititi. 12 mjeseci kasnije nepoznati čovjek pred njegovim očima ubija policajca što kod Jacka izaziva gubitak memorije. Biva okrivljen za zločin, te zatvoren u mentalnu instituciju gdje Dr. Becker (Kris Kristofferson) na njemu iskušava zabranjenu terapiju modifikacije ponašanja, kljuka ga raznim neurolepticima i zatvara u ladicu bolničke mrtvačnice. Nakon nekog vremena putuje u budućnost te se zaljubljuje u Jackie (Knightley), da bi se kasnije vraćao u prošlost i pomalo pedofilski tražio djevojčicu Jackie... Priti sik!

Zanimljiv je podatak da je ovaj neobičan hibrid (za imenicu je zaslužan Variety) nastao u produkciji poznate kuće, Section Eight Films, čiji su glavni mecene George Clooney i Steven Soderbergh. Od svih pročitanih kritika, vrhnje epiteta definitivno pobire ona s Killer Moviesa koja je 'The Jacket' zbog neorginalnosti proglasila Frankenstein patchworkom koji je nastao kao kombinacija svakakvih filmskih žanrova, od sf-a, horora, romanse pa sve do trilera.

Svi se strani mediji, gemišungu unatoč, slažu oko superiornosti glumačke postave (između Keire i Brodya struji određena doza kemije), a na listi hvaljenih dostojan je pijedestal dopao i snimatelja Petera Deminga ('Mullholand Drive'), posebice zbog close-upova Brodyeva lica koji su pridonijeli filmskoj dinamici. Iako je film najavljivan i reklamiran kao horor, gledatelji navode da je više uznemirujuć nego strašan.

Od juicy ćemo detalja napomenuti da je Adrien Brody od redatelja izričito zahtijevao da ga za vrijeme pauze zatvara u ladicu u mrtvačnici ne bi li što bolje razumio stanje svijesti glavnog lika, a za ulogu se podvrgnuo i strogoj proteinskoj dijeti. Keira Knightley pak je s druge strane, još dan danas uvjerena da je ulogu alkoholičarke Jackie dobila zahvaljujući otrovanju želuca od kojeg je patila na audiciji.