Adrien Brody

14.04.1973 New York, New York, SAD Adrien Brody

Počeo je kao fotomodel da bi preko kazališnih dasaka došao do velikog ekrana te stekao svjetsku slavu i bogatstvo. I sve to u ritmu hip-hopa. Respect!

Adrien_Brody

Adrien Brody, rođen u New Yorku 1973., odmalena se počeo navikavati na činjenicu da će jednog dana biti u centru pažnje. Njegova majka, Sylivia, bila je proslavljena fotografkinja u osamdesetim godinama prošlog stoljeća te joj je Adrien često pozirao. Danas kaže 'Svoju prirodnost i ležernost u radu ispred kamere mogu u velikoj mjeri pripisati mojoj majci'. Pošto se veliki broj puta našao na najraznijim listama najzodnijih/najseksi/najbolje odjevenih muškaraca ne sumnjamo kako bi se sasvim dobro snašao i u ulozi fotomodela, ali on se ipak odlučio za glumački poziv.

Uključio se u jedan od glumačkih programa na Američkoj akademiji dramskih umjetnosti u New Yorku te se u svemu tome vrlo brzo snašao. Svoj prvi profesionalni glumački debi doživio je u predstavi 'Family Pride in the '50s'. Nakon toga dobio je nekoliko manjih filmskih uloga te je također glumio i u sitcomu 'Annie Maguire' 1988. Filmski kritičari bili su oduševljeni njegovim likom okorjelog kockara u filmu 'Nothing to Loose' koji je svoju premjeru doživio 1996. na Sundanceu, a filmovi kao što su 'Bullet', 'Solo' i 'Restaurant' samo potvrđuju Brodyjev glumački talenat.

Nakon razočaravajuće male uloge u ratnoj drami 'Tanka crvena linija', Adrienu se pruža prilika u filmu Spikea Leeja'Ljeto kada je ubijao Sam' (1999). U posljednjoj borbenoj sceni koja je snimana za taj film slomljen mu je nos, ali ga nije htio operirati kako bi ga povratio u prijašnje stanje. Poremećeni ubojica bio je i u trileru 'Oxygen' u kojem je svoje žrtve pokapao žive. Nastavlja s napornim tempom rada i u istoj godini snima filmove 'Liberty Heights', 'Bread and Roses' i 'Harrison's Flowers'. 2001. glumio je europskog grofa u drami 'The Affair of the Necklace' gdje je glumio uz Hilary Swank.

2002. Adrien prihvaća ulogu u ratnoj drami Romana Polanskog'The Pianist' – ta je ta uloga obilježila njegovu karijeru i donijela mu Oskara za najbolju mušku ulogu. Također, tada je u svojoj 29. godini postao najmlađi dobitnik Oscara. Glumio je briljantnog pijanistu židovskog porijekla koji zahvaljujući svojem talentu preživljava i svjedoči ratnim grozotama nacista u Drugom svjetskom ratu. Brody je, kako bi se poistovjetio s likom, naučio svirati Chopina i poprilično izgubio na kilaži te se odrekao korištenja materijalnih dobara (automobil, stan...) uz komentar 'To je ništa u usporedbi s onim što su proživjele žrtve holokausta, ali mi je pomoglo da bolje shvatim njihovu patnju. Takvo što se ne može odglumiti i ja to shvaćam vrlo ozbiljno.'

Brody se i inače vrlo ozbiljno uživljava u svoje uloge. 2005. našao se čak i u luđačkoj košulji tijekom snimanja trilera 'Pomračenje'. Na setu je od redatlja tražio da ga u pauzama snimanja zatvara u ladicu u mrtvačnici, kako bi se što bolje uživio u stanje svijesti traumatiziranog lika kojeg je glumio. Što je sve radio da se uživi u lik seoskog idiota u misterioznom 'Zaselku' nije nam poznato. 

2005. stigla je i njegova najkomercijalnija uloga u poznatom remakeu Petera Jacksona - 'King Kongu', za koju je potpisao ugovor prije nego što je pogledao scenarij. Godinu kasnije u 'Hollywoodlandu' je bio privatni istražitelj Louis Simo koji istražuje nerazjašnjenu smrt Georgea Reevesa, a u biografskom 'Manoleteu', poznati španjolski matador koji se ljubaka s Penelope Cruz. Njegov posljednji film je Darjeeling D.O.O - otkačena i simpatična priča o trojici braće koja kreću na putovanje vlakom po Indiji, pokušavajući se ponovno zbližiti.

Brody je odrastao na ulicama New Yorka, u Queensu da budemo precizniji, i to se odrazilo na njegov glazbeni ukus. Veliki je obožavatelj hip-hopa te bi se jednog dana htio okušati i kao glazbeni producent. Voli grupu Beatnuts, RZA iz Wu-Tang Clana mu je bio glazbeni mentor, a sprijateljio se i s Tupacom Shakurom za vrijeme snimanja 'Bulleta'. Ne znamo kako se u cijelu tu gangsta karijeru uklapa i činjenica da je ponosni vlasnik chihuahue po imenu Ceelo, ali nema veze. Poprilično je sigurno će ovaj tamnokosi glumac karakterističnih crta lica (i nosa) i na tom polju biti uspješan jer rijetko tko u showbizu posjeduje toliko zaraznu kombinaciju karizme, humora i šarma.