Sahara - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Sahara

Sahara

Sahara (2006.)

Paramount Pictures / Blitz film i video

130' akcija, avantura, komedija

Režija:           Breck Eisner

Uloge: Matthew McConaughey, Steve Zahn, Penelope Cruz, Lambert Wilson, Glynn Turman, Delroy Lindo, William H. Macy

Scenario:        Thomas Dean Donnelly, Joshua Oppenheimer, John C. Richards i James V. Hart

Producent/i:   Howard Baldwin, Karen Baldwin, Mace Neufeld

Zemlja:          SAD, Španjolska, Njemačka

Linkovi: trailer
službeni site
imdb

Sahara

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

2.91
47
0.00

aileen 20.08.2006 Ocjena recenzije : 0.0

Loše,loše,loše...

Film je možda zabavan i uzbudljiv ali razvodnjen do krajnosti. Ništa nije objašnjeno a ni sami likovi nisu do kraja okarajterizirani. Knjigu nisam čitala, ali znam da su uvijek knjige bolje od filmova tako da mislim da i u ovom slučaju to vrijedi. Nisam ljubiteljica Penelope Cruz ali ni u ovom filmu nije ostavila dobar dojam. Jedina svijetla točka u cijelom filmu je bio zgodan Matthew McConaughey, iako nije bog zna šta oglumio ali tip je zgodan. Slažem se s par stvari koje su već izrečene a to je da se od filma puno očekivalo, malo napravilo, previše klišeja, ražvakana tema američkog patriocizma, itd., itd. Ali krajnje je da je film loš, loš i opet loš.

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

APP 09.01.2006 Ocjena recenzije : 2.0

Pogledati i zaboraviti

''Sahara'' je tip filma od kojeg se puno očekivalo, malo napravilo, a moglo se puno više. Nakon gledanja filma dojma sam da je jedini cilj bio pokušati zaraditi i ,ako je moguće, stvoriti kakve-takve osnove za snimanje nastavka (do kojega, po svemu sudeći, neće doći).
Glumačka ekipa predvoda McConaugheyem, nedavno proglašen najpoželjnijim muškarcem,(znači time se htio privući ženski dio publike) i atraktivnom Penelope Cruz (magnet za muške gledatelje), veliki budžet filma ,troškovi postprudkcije i promidžbe...sve to upućuje na spomenutu tezu i očiti cilj producentske kuće.
Međutim, film je daleko od cilja. Radi se o slabom filmu sa loše režiranim akcijskim sekvencama, prepunom žanrovskih klišeja i s nedorečenom i nedovoljno objašnjenom pričom. Moram priznati da nisam dovoljno upoznat sa djelima Clivea Cusslera po kojima je i snimljen film, ali svi oni koji ga bolje poznaju (Guderian) mišljenja su da potencijal knjige nije ni upola iskorišten.
Kada se uzme u obzir sve navedeno dobije, se još jedan film kojim se pokušava uvrstiti u žanr kojim suvereno vlada (i vladat će) Indiana Jones, a do pojave novog junaka ''pustinja, prašuma i povijesti'' morat ćemo još sačekati.

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

dogmane 04.11.2005 Ocjena recenzije : 2.0

PUSTOLOVNINA U AFRIČKOJ PUTINJI,MISTERIOZNI BROD I PENELOPE CRUS PREDISPOZICIJE SU ZA DOBAR FILM!!
KAO VELIKI FAN INDIJA I NJEGOVIH AVANTURA NA NESTRPLJENJEM DOČEKUJEM SVAKI FILM TAKVE VRSTE!!
RADNJA KAKO SE DA NASLUTITI SE ODVIJA U AFRIČKOJ PUSTINJI GDJE
NEZAOBILAZNI AMERI UVJEK NEŠTO ISTRAŽUJU A NAÐE SE I POKOJA ZGODNA MEDICINARKA SA ŠPANJOLSKIM NAGLASKOM DA IM RADI DRUŠTVO!!
FILM JE PUN KOMIČNIH UPADICA U STILU 'U OPAKOJ SMO FRCI AJMO SE ZAJEBAVAT NA TAJ RAČUN'!!!
RADNJA FILMA JE U AMERIČKOM STILU
JAKO DINAMIČNA I ODVIJA SE BRZO PA 2 SATA I 10 PROLETE!!!
SVE JE PUNO EKPLOZIJA PUCNJAVE I OSTALIH PIROTEHNIČKIH VRATOLOMIJA DA NE BUDE DOSADNO!!
A SADA ONAJ LOŠIJI DIO...
MOŽDA SAM CJEPIDLAKA ALI TE SEKVENCE GDJE 100 LJUDI PUCAJU NA GLAVNE LIKOVE A OVI USPJEŠNO IZBJEGNU SVE METKE DA BI POTOM SA 2 METKA POBILI NJIH 70 A SA GOLIM RUKAMA OSTALIH 30 MALO MI SMRDI!!
I NARAVNO KLASIČNI POLJUBAC IZMEÐU GLAVNIH LIKOVA NA KRAJU FIMA JA TAKAV KLIŠE DA SE ČAK NI SIMPSONI NE ŠALE VIŠE NA TAJ RAČUN!!
NO DOBRO SVE U SVEMU SBROJIVŠI PLUSEVE I MINUSEVE ZAKLJUČAK JE DA FILM ISPUNJAVA ZADAČU KOJU JE IMAO A TO JE DA 2 SATA PROVEDEŠ U FOTELJI BEZ NEKIH VEČIH MOŽDANIH NAPORA!!!
I TO JE TO!!!


Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

bocic 28.10.2005 Ocjena recenzije : 1.0

Tmurno sjećanje...

...na dan kada sam počinio jednu od ozbiljnijih pogrešaka u životu i odlučio se odvojiti 20 kn kako bih u kinu pogledao ovaj totalni promašaj.

Krajnje nezanimljivo (na trenutke mi se i spavalo),loše odglumljeno i katastrofalno režirano, a o američkom patriotizmu usred Afrike ne bih ni počinjao...

Negdje sam pročitao najbolji komentar na ovaj film... "Za Saharu je čak i Nacionalno blago remek - djelo"...

ocjena: 0/5

P.S. Kako netko ne bi pomislio da izbjegavam komercijalne filmove i da sam stoga ovako kritičan prema Sahari, često ih gledam i ocjenjujem u okviru onoga što je producent htio: kao besmislenu zabavu koja donosi novce. Ovaj film ne ispunjava ništa osim vrpce... Žali Bože novca za istu...

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

VIP 28.10.2005 Ocjena recenzije : 4.0

Indy, vrati se!Pliz!

Evo što se desi kada Spielberg i ekipa odgađaju novog Indianu Jonesa - dobijemo brdo wannabe Indyja, gdje će autori tražiti sve moguće predloške samo kako bi film učinili što zanimljivijim i napetijim.
Pa smo tako imali Mumiju (kojoj je prvi dio čak bio i solidan), očajni Tomb Raider (koji je nažalost dobru glumicu naveo na put loše glume i očajnih filmova), zatim katastrofu zvanu Nacionalno blago (ovdje se Bruckheimier poslužio i megapopularnim Da Vincijevim kodom), te sada ovo.
Recept za ove filmove je jednostavan - nađite seksipilnog lgumca, date mu lik koji obavlja inače ultradosadan posao (iskopava ostatke stare tisuće godina), ali ćemo to pokušati učinit zanimljivim, dodajte mu urnebesno smiješnog pomoćnika koji nikada neće pokušati zgrabiti ženu nego to prepušta glavnom junaku. I na sve to dodati jednu zgodnu ambasadoricu dobre volje-liječnicu-novinarku i ostale varijacije na tu temu. Ostalo se zna - smjesti ih na neku egzotičnu lokaciju, neka ih naganja zli znanstvenik - korporacijsi moćnik, i smisli neku povijesno nategnutu, ali zanimljivu priču. I to je to! Uspjeh kod publike gladne pravih pustolovnih filmova je zagarantiran!
Nažalost, publika sve to guta, a filmovi koji im se predstavljaju su urnebesno glupi, isprazni i što je najbitnije - dosadni!
Ni ovaj film, naravno nije razlika, ima par blijeskova, ali nedovoljno da dobije prolaznu ocjenu.
Nažalost, mislim da ću se morati načekati barem do idućeg Indiane Jonesa da vidim što je to pravi pustolovni film - jer iako su Spielberg i Ford ekipa u godinama, oni još imaju šarm starih filmova koji su određivali koncepte na kojima se ovakvi filmovi grade. I to jedina i najbitnija razlika između serijala Indiana Jonesa i ovih bezličnih slabih kopija.
Ocjena:2, jedva.

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

Guderian 22.08.2005 Ocjena recenzije : 4.5

Clive Cussler

O junaku ovog filma sam pročitao sve knjige koje su se pojavile kod nas na tržištu, a ima ih 20.
Ovako skravljenje knjige mislim da Cuslleru nije trebalo. Poznato je da su rijetki filmovi koji budu jednako dobri ili nedajbože bolji od istoimene knjige.
Nerazumije viziju autora ovog filma.Cusslerove knjige su scenariji za sebe i ništa nisu trebali mjenjati. S jednako novca i bez produživanja filma mogli su napraviti bolji filma samo da su se držali u potpunosti originalne knjige.
Ovako nedostaju neka glavna objašnjenja i scene koje su nosile radnju knjige.
Ono Pitt traži konfederacijsku oklpnjaču, a u knjizi ju je zapravo slučajno pronašao.Isto tako u knjizi je objašnjeno otkud zrakoplov u Sahari,a ovdje o tome ni riječi kao da je to normalna pojava.
Negativci general Kazim i Francuski industrijalac su nedeovoljno razrađeni kao takvi.
Nisu prikazali robovski rudnik ispod postrojenja u kojemu zarobljenici rade do smrti,a navedeni negativci znaju za to i uživaju u tome. Pa je osveta nad njima primjerena. Ovako francuz izgleda mlakonja, a ni KAzim nije neko oličenje zla. da li je netko skužio kako je francuz ubijen. Ona završna scena kada mu CIA-in agent donese vodu. Onome tko nije čitao knjigu vjerujem da nije baš jasno. ZApravo se radi o zagađenoj vodi od koje je navedeni obolio ali ni to nije objašnjeno.
I ono što meni kao ljubitelju borbenih scena je izostavljanje obračuna specijalnih snaga UN-a sa KAzimovom vojskom. UN-ovci su tu radi oslobađanja taoca iz rudnika. Zateknu se s tim taocima u jednoj maloj tvrđavici u blizini postrojenja i otpočne borbu s Kazimovom vojskom. Nekolicina ih jedva preživi, a onda stiže "konjica" na helikopterima Blackhawk i Apache.
Da ne spominjem činjenicu da je Cusller napisao u knjizi da je na Oklopnjači bio zarobljen i Lincoln.
Znam da film nije knjiga ali su mogli dati više truda. Cusslerove knjige su fantazijske i dobre za ubijanje vremena ali ovaj film nije ni blizu toga.
Dajem 2 samo zbog autora knjige.

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

matha 26.07.2005 Ocjena recenzije : 3.5

zgodno!

Hm. Što reći? Nedavno pogledano, a već zaboravljeno! :( Ipak, ima nekih stvari koje su mi se u ovo filmu svidjele - to su one očite "slučajnosti" pod kojima se glavni glumci susreću. Sviđa mi se gluma Matthewa McConaugheya, što se za Penelopu ne može reći - nije uvjerljiva doktorica, čak ni ne izgleda lijepo! S te strane je film nekako dosadan, ali ima nekoliko čudnim putevima povezanih kriminalaca koji plivaju u istoj globalnoj nesreći koja se može dogoditi uz puno nepažnje i gramzivosti.... Nije loš film, za ugodno subotnje veče

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

kiks 25.07.2005 Ocjena recenzije : 0.0

klimava trojka

Svaka usporedba s Indijanom Jonesom bi bila uvreda za Indijanu Jonesa.Akcija je dobro snimljena ali jako neuvjerljiva,previše fantazije.Kao i sam zaplet oni traže parobrod iz građanskog rata koji je doplovil u Afriku?Brod izgubljen u pustinji oni slučajno nađu bacajuči bombe?Radnja je i stavljena u drugi plan valjda su skužili da ne drži vodu tako da je ovaj film samo kup akciskih scena i da nema dobrih glumaca jedva za gledati.Zbog glumaca 3

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

666 23.06.2005 Ocjena recenzije : 1.0

ma eto 3

ali nije nikako poseban ajd ima malo smjeha i to ali nije radnja neka

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

alex_strike25 20.06.2005 Ocjena recenzije : 0.0

Trojka

Baš po ničemu se ne ističe ovaj film. Ni radnja, ni gluma,sve je to za trojku. Da nema glumca Steve Zahna (komedijaša, kojeg ste mogli gledati u National security, ako ga niste pogledali - obavezno pogledajte) film bi bio totalna propast.

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

danny 19.06.2005 Ocjena recenzije : 1.0

osrednje

ni blizu indiane jonesa, pomalo dosadno, ljubavna prica je ocajna i neuvjerljiva....ipak gledljivo...valjda ce sljedeci film iz serijala popraviti greske...

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

DragonRage 08.06.2005 Ocjena recenzije : 3.2

Pustolovine mladog Indiana Jonesa!

Zabavan i zanimljiv filmić.Dobra režija i fotografija, korektna gluma, dobra akcija i humor su neke od stvari koje krase ovaj film.Priča je ispričana na zanimljiv način, počinje potragom za nestalim brodom, da bi kasnije brod zanemarili te pratimo potragu za izvorom zaraze koja se širi Afrikom, no na kraju se slučajno obje priče spoje u jednu te ispadne da imaju zajednički cilj,nađeš jedno našao si i drugo.McConaughey se iskazao kao dobar akc. junak, iako nema karizmu jednog Harisona Forda, no nema veze, zato se nabildao hehe(bo mi je dobar i u Carstvu Vatre).Steve Zahn je standardno dobar i zabavan(meni osobno je do sada bio dobar u svakom filmu), Penelope Cruz, mi inače i nije neka ljepotica , ali, bila je Ok, definitivno je ostvarila kemiju sa McConaugheyem.Te odlična minijatura William H. Macya, čovijek je odličan u svakoj ulozi, negov lik me je čak više nasmijao od Zahna, a pojavljuje se jako malo u filmu.Sve u cjelini me podsječa na stare filmove iz 80-ih i 90-ih, Indiana Jones 1, 3(pijesak, pustolovina, istaživači, skriveno blago), Rambo 3(opet pijesak, helikopteri, tenkovi, gerilska vojska, deve)te James Bondovi npr Operacija Svemir(Veliko moderno postrojenje usred pustinje sa skrivenom namjerom,spašavanje svijeta)No film ipak pati od nekih nebuloza npr glavni junak nakon što nađe brod napadne ga gl. negativac sa helikopterom, te on odluči pucati iz topa sarog 150 god, koji je zahrđao po helikopteru, i naravno uspije, ili "pretvarnje" starog aviona nađenog u pustinji u neku vrstu jedrilice po pijesku, no takvih stvari je jako malo, zapravo kad bolje razmislim to su bile jedine dvije stvari koje su mi malo prismetale, stoga gledajuči sve u cjelini i nije tako loše.Odlična zabava za početak izlaska Subotu navečer, zabavit če te se.Dao bih mu i 5, ali zbog tih malih nepotrebnih pretjerivanja.....

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

kfuntak 02.06.2005 Ocjena recenzije : 2.67

Ocjena: 4

Film je poprilično uspio u svojoj nakani, zabavna i uzbudljiva pustolovina, ni u jednom trenutku dosadna. U tom kontekstu treba gledati i na sva pretjerivanja u filmu, ali ona su ipak razlog zbog kojeg dajem manju ocjenu od 5. Kao u svakoj klasičnoj pustolovini, glavni junak spašava svijet (ne baš svijet, ali barem zapadnu Afriku) i osvaja curu. Ima vjernog pomagača koji je ujedno i komični junak filma. U filmu su vjerno prikazani Nigerija i Mali te građanski rat karakterističan za mnoge afričke zemlje, izvrsno egzotično okruženje za pustolovinu. Film pomalo podsjeća na "National Treasure" po zagonetnim elementima iz američke povijesti (građanskog rata). Možda je scenaristima pomalo nestalo inspiracije pa su ubacili motiv iz tog filma, izgubljeni brod. Kako bi otklonili svaku sličnost, brod su stavili u vrući pijesak. Nakon onog okovanog u ledu iz "Nacionalnog Blaga" pitanje je što slijedi... Scenarij drži vodu, nekoliko nezavisnih elemenata koji se izvrsno uklapaju u jednu priču, ni prejednostavno, ni previše komplicirano. Preporuka, pogledati, prije svega zbog uzbuđenja i zabave.

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju: