Sahara - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Sahara

Sahara

Sahara (2006.)

Paramount Pictures / Blitz film i video

130' akcija, avantura, komedija

Režija:           Breck Eisner

Uloge: Matthew McConaughey, Steve Zahn, Penelope Cruz, Lambert Wilson, Glynn Turman, Delroy Lindo, William H. Macy

Scenario:        Thomas Dean Donnelly, Joshua Oppenheimer, John C. Richards i James V. Hart

Producent/i:   Howard Baldwin, Karen Baldwin, Mace Neufeld

Zemlja:          SAD, Španjolska, Njemačka

Linkovi: trailer
službeni site
imdb

Sahara

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

2.91
47
0.00

Mrvu praha Indianne Jonesa, kotačić iz James Bonda i kapljica znoja iz Tomb Raidera i naš je pustolovni pripravak gotov. Saharu poslužite u hladu, s puno vode.

Staromodna priča koja vuče svoje korijene od pustolovnog književnog predloška Clivea Cusslera (ima čak 700 stranica) važi za redateljski debi Brecka Eisnera (sina slavnijeg Michaela). Radnja prati međunarodnu ekipu tragača za blagom, istraživača, poglavica, prevaranata i detektiva, koji se nađu na širem prostoru zapadne Afrike. Ono što započinje kao lov na blago ubrzo se pretvara u nastojanje da se spriječi ekološka katastrofa koju ekipa naziva 'Černobil Atlantika'.

Glavni je protagonist Dirk Pitt (Mathew McConaughey) stručnjak za duboko more (što god da to značilo) koji traži potopljenu podmornicu iz američkog građanskog rata za koju vjeruje da se nalazi negdje uz afričku obalu. Žensku mu stranu drži atraktivna Eva Rojas (Penelope Cruz), liječnica iz World Health Organizationa koja ima svoju osobnu misiju – otkriti uzročnike nove vrste kuge u Maliju.

Iako njihove potrage nemaju dodirnih točaka, od susreta u Nigeriji putevi im se stalno križaju, a konačno se udružuju da bi preživjeli urotu koju im zakuha zli Francuz Massarde i general Kazim koji žele prikriti političke razloge epidemije. Akcijski je touch neizbježan!

Iako je riječ o već viđenoj radnji i činjenici da su scenarij iznijela čak četiri čovjeka, Hollywood Reporter navodi da je režija Eisnera mlađeg potpuno korektna. Film je sniman u Španjolskoj i Maroku, a paralele s James Bondom potkrepljuje činjenica da je dizajnerski dio posla odradio isti čovjek kao na 077 naslovu – Allan Cameron.

Koliko su pripreme za film bile zahtjevne ilustrira podatak da je glumačka ekipa morala uzimati lekcije iz jahanja deva, što je značilo 90 minutni galop. Isti izvor upravo Cruzovu i McConaugheya smatra mamcem za gledatelje iako istovremeno ustvrđuje da oboje imaju mnogo veće potencijale. Od spicy detalja istaknut ćemo onaj najpoznatiji – od snimanja pa do dana današnjeg Cruzova i McCounaghey se upariše.