Izgubljeni u prijevodu - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Izgubljeni u prijevodu

Izgubljeni u prijevodu

Lost in Translation (2003.)

Tohokushinsha Film Corporation, Fokus Films / Discovery film i video

102' drama

Režija:           Sofia Coppola

Uloge: Scarlett Johansson, Bill Murray, Anna Faris, Giovanni Ribisi, Fumihiro Hayashi

Scenario:        Sofia Coppola

Producent/i:   Sofia Coppola, Ross Katz

Linkovi: službene stranice
trailer
imdb

Izgubljeni u prijevodu

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

4.37
153
0.00

Drugi dugi redateljice Sofie Coppola pomalo je sanjiva i autobiografska priča o susretu dvoje Amerikanaca, ostarijeg glumca Bob Harrisa i mlade djevojke Charlotte.

Bob Harris (Bill Murray) američki je glumac pomalo izblijedjele slave koji u Tokiju snima televizijsku reklamu za whiskey, a Charlotte vrlo mlada djevojka, supruga poslom opsjednutog fotografa (Giovanni Ribisi). Pateći od nesanice, dvoje usamljenih upoznali su se u hotelskom baru i često se sretali na hodnicima zajedničkog hotela. Unatoč razlici u godinama povezala ih je slična situacija -Bob se nalazi u evidentnoj krizi srednjih godina, a Charlotte je upravo završila studij filozofije i ne zna što bi sa sobom. Susret se pretvorio u izuzetno nježno prijateljstvo i ludu zabavu te istraživanje nepoznatog, velikog i drugačijeg Tokija.

Film je u cijelostii snimljen u Tokiju, većinom noću, na ulicama, u zabavnim centrima, klubovima i hodnicima usnulog hotela Park Hyatt koji su poslužili kao savršena scenografija zbog koje je usamljenost glavnih likova bila gotovo opipljiva. Bill Murrayeva odlična gluma ponijela je gotovo cijeli film, na momente je izgledalo kao da glumac karikira samog sebe. Redateljica je ulogu napisala imajući na umu Murraya, čija je velika obožavateljica, a kasnije je provela pet mjeseci nagovarajući ga na istu. 18-godišnju Scarlett Johansson uočila je u filmu "Manny&Lo" gdje ju je zadivila njena sposobnost da kaže puno ne rekavši niti riječi. U filmu stariji Bill, iskusni komičar,  reagira više kao dijete, šali se i karikira, a Scarlett, vrlo talentirana, ali ne s toliko iskustva, njegov je opozit, suviše ozbiljna za svoju mladu dob.

"Lost in Translation" velika je potvrda za Sofiu Coppola kojoj često nisu priznavali redateljski i spisateljski talent jer je oduvijek bila u sjeni velikog oca, slavnog redatelja Francis Ford Coppole. Da je nepotizam neupitan, uvjerit ćete se uskoro kada film dođe i u naša kina.