Sofia Coppola

14.05.1971 New York, New York, USA Sofia Coppola

Talentirama i svestrana mlada umjetnica nije mogla ignorirati vlastite genetske predispozicije, a sve nam je jasno kad se sjetimo da dolazi iz velikog filmskog Coppola klana. 

Sofia_Coppola

Sofia je treće dijete redatelja Francis Ford Coppole i Eleanor, također redateljice, rođena na Manhattanu 1971, upravo u vrijeme kada je tata dovršavao prvog 'Kuma'. I tako je malena Sofia debitirala u sceni dječjeg krštenja, nedugo nakon rođenja. Tokom 80-ih nastavila se pojavljivati u očevim filmovima, no mala uloga u drugom dijelu 'Kuma' ocijenjena je amaterskom i lošom, čak je dobila nekoliko nagrada (Razzie Awards) koje se dodjeljuju u kategorijama najgorih glumica godine ili najgorim novim 'zvijezdama'.

Coppola se pomalo okrenula od Hollywooda i počela baviti fotografijom, kostimografijom i eksperimentima s kratkim video formama na California Institute of Arts. Nakon diplome zajedno s nekolicinom prijatelja osmislila je tv seriju 'High Octane', no serijal je nakon samo četiri epizode ukinut, a Sofia je nastavila surađivati s bratom, redateljem Romanom Coppolom, na produkciji glazbenih spotova.

Nakon što je pročitala roman Jeffrey Eugenidesa, 'The Virgin Suicides', opčinila je njegova mračna atmosfera i snaga adolescentskih fantazija te je počela pisati scenarij za svoj redateljski debut. Pravo na ekranizaciju knjige već je posjedovala kuća Muse Productions, no oduševila ih je odlična Sofijina adaptacija i prepustili su joj film. Uz glumačku podršku Jamesa Woodsa, Cathleen Turner i Kirsten Dunst te oca kao producenta film je snimiljen u Torontu u Canadi, a premijerno prikazan na Cannes Film Festivalu 1999. gdje je Sofia pobrala cijelu lepezu komplimenata.

U ljeto iste godine Coppola se udala za dugogodišnjeg dečka, mladog redatelja Spike Jonzea, kojeg je upoznala na snimanju glazbenog video spota za Sonic Youth. 1999. je bila debitantska godina za oboje, naime, Jonze je upravo snimio hvaljenu komediju 'Being John Malkovich'.

2003. Copplola snima svoj drugi, pomalo autobiografski film, 'Lost in Translation', s fenomenalnim Bill Murrayem i mladom 18-ogodišnjom glumicom Scarlett Johansson kojima se putevi susreću u praznim hotelskim hodnicima u dalekom i drugačijem Tokiju. Film je oduševio žiri venecijanskog festivala.

Krajem 2003. redateljski par Jonze/Coppola objavili su da prekidaju svoje bračne veze.