Hrvatski film zaista vole u svijetu - Kratki
Home      Vijesti      Kratki      Hrvatski film zaista vole u svijetu

Hrvatski film zaista vole u svijetu

Stanka Gjurić nagrađena je za kratki film na AluCineTorontu, mladi amateri nagrađeni u Poljskoj, a hrvatsko-bosanski  'Go West' u Palermu.

s.p. 13.06.2007 0 komentara

Hrvatski film zaista vole u svijetu

Prije par dana smo vam javili o nagradama koje su domaći filmaši skupili po svijetu, a danas stiže nova porcija. Filmašica i poetesa Stanka Gjurić primila je za film 'Ubojite misli' nagradu za dokumentarac Correo Canadiense, koja se dodjeljuje na najvećem međunarodnom festivalu kratkog i srednjeg filma i videa u Sjevernoj Americi (1-9.06.07.), koji se pod nazivom AluCineToronto održava u Kanadi. Žiri je proglasio film 'izrazito poetičnim, duboko emocionalnim i potresnim'. Do sada je film sudjelovao na Festivalu Prvih i Reviji amaterskog filma u Zagrebu, a izvan konkurencije je prikazan i u sekciji Short Film Corner u Cannesu.

Nakon nedavnog priznanja na berlinskom festivalu Berliner Film Fenster, igrani film 'Kiosk', skupine mladih autora (Filip Šarić, Veno Mušinović, Lovro Lajoš, Marko Hrenović i Juraj Babić) iz Foto kino video kluba Zaprešić, osvojio je prvu nagradu na 25. međunarodnom festivalu 'Dozwolone do 21' ('Up to 21'), koji je održan u poljskom gradiću Tarnowu kraj Krakowa od 24. do 27. svibnja 2007. Festival se održava pod pokroviteljstvom svjetske organizacije neprofesijskog filma - UNICA, a potiče filmsko stvaralaštvo mladih i ideju kreativnog provođenja vremena kroz snimanje filmova. To je i najstariji filmski festival koji promovira alternativnu kinematografiju mladih.

Nagradu za najbolji dugometražni film na festivalu u Palermu osvojio je i film 'Go west' bosansko-hercegovačkog redatelja Ahmeda Imamovića. Film o tragičnoj vezi homoseksualaca u Bosni pobijedio je na 3. izdanju festivala u Siciliji 'EcoVision 2007', održanom od 31. svibnja do 5. lipnja. Na festivalu se našlo više od stotinu redatelja, a prikazano je oko 800 igranih i dokumentarnih filmova. 'Go west' je djelomično i hrvatski film, jer je rađen u koprodukciji Alka filma Joze Patljaka, a glalvne uloge tumače hrvatski glumci Rade Šerbedžija i Tarik Filipović.

Komentari

Nema komentara.