Hrvatski i kratki. U Cannesu. - Kratki
Home      Vijesti      Kratki      Hrvatski i kratki. U Cannesu.

Hrvatski i kratki. U Cannesu.

Short Film Corner vrti filmove izvan konkurencije, a njega su se sklonili kratkiši Stanke Gjurić, Mladena Santrića, Xene L. Županic i Jakše Borića.

s.p. 22.05.2007 0 komentara

Hrvatski i kratki. U Cannesu.

Dok Hrvati tuguju što nemaju dugometražne filmove ni na ovom Cannesu, autori kratkih filmova ne posustaju već predstavljaju svoje filmove svim zainteresiranim. Dok je kratkometražni eksperimentalni ‘Putovanje’ Antonia Gabelića ušao u službeni program, kratki filmovi četvero autora (Stanka Gjurić, Mladen Santrić, Xena L. Županić i Jakša Borić nisu u službenoj konkurenciji, ali će biti prikazani u sekciji Short Film Corner, koje se održava već četvrtu godinu.

Osim prikazivanja u projekcijskim dvoranama, filmovi imaju dobru šansu za promociju, jer se u sklopu tog programa održavaju konferencije i radionice s filmašima iz cijelog svijeta, a teme događanja su primjene novih tehnologija, upotreba glazbe i financiranje filmova.


‘Putovanje’, r. Antonio Gabelić

Naši filmovi u ovom programu su uglavnom već prikazivani na hrvatskim festivalima. Tako su se i ‘Ubojite misli’ poznate književnice i ‘erotske poetese’ Stanke Gjurić vrtile na zadnjem RAF-u, a film bez riječi, koji tematizira mine u Hrvatskoj kroz reakcije pasa – uspio je zbuniti i našu iskusnu kritičarku.

‘Hero XXI - Conception‘ napisala je i režirala Xena L Županić, koja u filmu glumi zajedno sa svojim partnerom, Deanom Zahtilom. Iako je Xena kod nas poznata samo po jednom Eurokaz 'skandalu', riječ je o performerici i glumici koja je surađivala i s Helmutom Newtonom i Dariom Argentom. Ovaj film je prvi dio zamišljene trilogije o ‘stvaranju bogolikog djeteta umjetnika’, a dotiče se i Labin Art Expressa, underground umjetničke grupe koja je zaslužna i za ovaj ‘avangardno-nadrealistički mjuzikl’, kako ga najavljuju u katalogu. 

‘Torsia' Jakše Borića već je stalni gost Filmskog.neta, bio je na domaćim festivalima a izvana stalno donosi nagrade. Iako bez čvrste priče, film o čovjeku bez kičme vizualno je upečatljiv i privlači pažnju publike.

‘Vrt plavih ruža’ Mladena Santrića u katalogu se vodi kao talijanska produkcija, no mi smo ga pratili na Danima hrvatskog filma, gdje mu je Filmski.net dao dobre ocjene. Za razliku od alternativnih prethodnika, ovo je dokumentarac klasičnog tipa o djeci koja boluju od najtežih bolesti zbog kojih ih društvo ostavlja izolirane u dvorcu u Gornjoj Bistri. 

Detalje o ovim, ali i ostalim filmovima iz Short Film Cornera možete slobodno pogledati ovdje.

Komentari

Nema komentara.