Kratke slastice Queer FMa - drugi dio - Kratki
Home      Vijesti      Filmski      Kratki      Kratke slastice Queer FMa - drugi dio

Kratke slastice Queer FMa - drugi dio

Drugi dio QueerFMa nudi više boljih, poznatijih i nagrađivanijih kratkih filmova nego u prva četiri dana. 

22.04.2004 0 komentara

Kratke slastice Queer FMa - drugi dio

Za početak ćemo predstaviti ostvarenja POWER-UPa, produkcijske kuće koja potiče i osnažuje žene u bavljenju lezbijskim i queer filmom, kojih ima čak 5. Njih 4 se prikazuju u druga četiri dana festivala: Untent, DEBS, Breaking Up Really Sucks i Little Black Boot. Neke od njih prestavit ćemo vam pobliže, a nešto više o petom filmu POWER-UPovske produkcije Give or Take an Inch možete pronaći u prvom dijelu.

Intent (utorak) je 14minutno ostvarenje Mary Ann Marino koja je surađivala sa režiserima poput Ang Leeja i Alejandra Gonzaler Innaritua, a ušla je na svijet filma radeći na My Own Private Idaho. Svoju snagu i energiju udružila je sa indie producenticom Laurie Parker koja joj je bila mentorica dok je sama surađivala sa imenima poput Jane Campion i Gus Van Santom. Intent je priča o policajki koja pokušava zaustaviti serijskog ubojicu lezbijskih parova. 

D.E.B.S. (srijeda) je film Angele Robinson koji različiti gledatelji mogu različito percipirati i u tome se i sastoji recept njegovog uspjeha na mnogim, a posebno na Sundance festivalu. Konzervaticima će se ovaj film činiti kao znak propasti društva zbog ulaska queer teme u tinejdžerske i akcijske vode koje su dosad bile rezervirane za blockbustere. Riječ je o dobro napisanom, zabavnom filmu koji bi mogao napraviti ono što ultra popularna L World serija već neko vrijeme radi na stranim televizijama: destigmatirati lezbijstvo i pokazati svijetu da kinematografske lezbijske veze mogu biti isto toliko zabavne kao što nam se oduvijek predstavljaju heteroseksualne. Film ima još jednu blockbustersku karaktiristiku: zbog uspjeha koji je napravio sprema se i D.E.B.S. 2: Pink Thunder.

D.E.B.S.
 
Little Black Boot, (četvrtak) 16minutna moderna verzija Pepeljuge redateljice Collete Burson govori o tome može li nesigurna djevojka osvojiti najpoželjniju curu u školi. Bursonova je sa svojim prvim igranim filmom Coming Soon iz 2000. u kojem glumi Mia Farrow dobila odlične kritike, a od tada se bavila studiranjem španjolskog, napisala dva nova scenarija, piše treći i radi na pilot seriji za Fox televizijsku kuću.

Kanadski dvominutni uradak Spit (utorak) u režiji Jeremy Drummonda inspiriran je tekstovima Georges Bataillea i reakcijom na hiper čista i uredna tijela kojima nas se bombardira u masmedijskim reklamama. Pljuvačka predstavlja estetiku ‘neukusnog’ čina. Ili ako hoćete baš znati kako film ide: Pljuvačka nutra, van, nutra, van, nutra, van...gotov film. A možete ga i pogledati ovdje i saznati nešto više o režiseru.

Beauty Parlour (srijeda) u režiji pakinstanke Mehreen Jabbar iznimno je 18minutno ostvarenje koje prikazuje četiri skice života i ljubavi  tri žene i eunuha dok pričaju o svojim čežnjama u posjetama salonu ljepote. Mehreen Jabbar ima prilično velik portfolio radova za svoje 33 godine. To prvenstveno može zahvaliti svom ocu koji je također redatelj i koji već 30ak godina uspješno vodi reklamnu agenciju u kojoj je Mehreen još kao djevojčica imala uvid u televizijski svijet. U SADu  je studirala režiju na UCLAu a potom se vratila u Pakistan i primila se posla. U većini svojih radova bavi se životima Pakistanskih žena jer joj je to najbliže i najzanimljivije, kaže.

La Lait Nestle (četvrtak) drugi je uradak Herve Joseph Lebruna na ovogodišnjem QueerFMu. Priča je to o mladom čovjeku koji u svom stanu izaziva gledatelje i privlači voajere dok se zabavlja sa Nestle mlijekom, ližući ga, prekrivajući lice, a potom i stražnjicu.

Iz Španjolske nam dolazi Maria Trenor sa 11minutnom animacijom With What Shall I Wash It? (četvrtak) koja je dobila ovogodišnju nagradu Teddy (nagrada Berlinalea za filmove LGTBQ tematike) za najbolji kratki film. Prekrasan film koji nipošto nemojte propustiti.

The Moment After

The Moment After (petak) u 13 minuta prikazuje povučenog službenika Traceya, kojeg glumi režiser Gerald McCullouch, koji se otvara ljepoti i ljubavi života zbog misterioznog latinskog ljubavnika kojeg igra Gabriel Romero. Film počinje ljubavnom scenom u svijećama obasjanoj kupaonici dok su njih dvoje u kadi. Gerald kaže da u tim scenama nije imao nikakvu namjeru šokirati golotinjom, nego jednostavno prikazati stvari onakvima kakve jesu, bilo kakav drugačiji prikaz bio lažan i neiskren i išao bi na štetu filma. Film je pokušaj ohrabrenja ljudima da kažu ‘da ‘punini života, svojim snovima i željama. Više o filmu - klik.

Francuski Paradisco (petak) u režiji Stephane Ly-Chuong jedno je veselo i zanimljivo 17minutno ostvarenje za koje je režiser dobio inspiraciju kada je izgubio oca. Htio je napraviti tužan, nostalgičan film na veseo i nov način, a kako su životi mnogih homoseksualnih muškaraca tužni zbog gubitka prijatelja od AIDSa, Stephanu se učinilo zanimljivo snimiti film o zabavnom disco-preAIDS vremenu. Trebalo mu je nekoliko mjeseci za scenarij i tekstove pjesama, a cijeli film nastajao je od ideje do post produkcije negdje oko dvije ipo godine. Na sajtu filma možete naručiti i DVD sa filmom i mnogim dodatnim zanimljivim sadržajima.

Točni raspored prikazivanja potražite na queerzagreb.org.

Komentari

Nema komentara.