Kratke slastice Queer FMa - Kratki
Home      Vijesti      Filmski      Kratki      Kratke slastice Queer FMa

Kratke slastice Queer FMa

Većinu kratkih filmova ovogodišnjeg Queer FMa možete pogledati u blokovima od sat vremena, za 10 ili 15 kuna. Serviramo dvodijelni izvadak najboljeg iz kratke festivalske ponude. 

20.04.2004 0 komentara

Kratke slastice Queer FMa

Slijedi detaljnije predstavljanje kratkih filmova koji će se prikazivati prva četiri dana Queer Zagreb FMa, dakle do utorka, a koji su već požnijeli prilično uspjeha na raznim svjetskim filmskim festivalima. Od ovih drugih to tek očekujemo!

Festival otvara (petak) trominutni 'Powerplay' iz Nizozemske redatelja Greg Lawsona (naslovna fotografija), zadnji dio višestruko nagrađivane animirane trilogije o sigurnom seksu započete 1992. U ovoj epizodi  dva businessmana se odlučuju malo zabaviti, te nastaje jedan čudan spoj zabave, posla, strasti, nasilja, erotike i Stania i Olia.

Greg Lawson rođen je 1956, a krajem 80ih počeo je praviti vlastite kratke animirane filmove te odmah '91. osnovao produkcijsku kuću za animaciju simpatičnog naziva Lawson&Whatshisname, a na sajtu, ne biste vjerovali, ako ste dovoljno strpljivi ili jednostavno imate brzu vezu, možete uz ostale zanimljivosti i pogledati prva dva dijela trilogije, a i 'Powerplay' će uskoro biti online. Kako Greg na ulazu sajta izričito zabranjuje korištenje bilo kojih pisanih ili grafičkih materijala, ne preostaje nam drugo nego da vas tamo i preusmjerimo.

Festivalska nedjelja u počinje filmom 'Trevor'; r: Peggy Rajski, dobitnikom Oscara 1994. za kratki igrani film. Priča je to o trinaestogodišnjaku koji piše ljubavna pisma Pinkyju iz svoje škole, uživa imitirajući Dianu Ross, odnosno ne skriva svoje gay sklonosti kojih je nedavno postao svjesan te se zbog toga svakodnevno suočava s homofobnom okolinom, roditeljima i prijateljima. Da bi privukao pažnju, lažira samoubojtvo, međutim razrađujući tu ideju odluči uistinu i počiniti samoubojstvo. Da li će pjesma Diane  Ross 'Endless Love' i volonter u bolnici uspjeti Trevora nagovoriti da pruži životu još jednu šansu, na vama je da saznate.

13minutna komedija Petera Demesa 'Straight In The Face' predočava nevjericu muškog roditeljskog para koji, kada njihova kćer dovede na večeru svog dečka Daniela, jednostavno ne mogu povjerovati da je dečko straight, a kad Daniel počne pričati kako voli mjuzikle, uređivanje interijera te kako je svojedobno napisao rad o homoerotizmu u filmu West Side Story, on su još uvjereniji u svoju pretpostavku. Film je jako duhovit, ima odličnu fotografiju što je i razlog njegovog toplog prihvaćanja po raznim festivalima.

'A Feast of Friends' - Svestrani Herve Joseph Lebrun ima svoj sajt na kojem možete vidjeti čime se sve bavi. Iznimno zanimljiv lik koji je ovaj film napravio kao posvetu svom najbližem prijatelju koji je bio HIV pozitivan i počinio samoubojstvo jednog zimskog jutra 2003. ‘I will not go. I prefer a Feast of Friends to the giant family.’ Prepoznajete li stihove Jima Morrisona dok Albinonijev rekvijem ide u pozadini? Oni su naime ukomponirani u ovaj 11minutni film koji prikazuje gay pride u Parizu 2002.

Two Cars, One Night

Dalekootočni prijatelji iz Australije ili Novog Zelanda već po pravilu uvijek imaju nešto krasno za ponuditi. Ovaj put je riječ o novozelanđaninu skromnom i pametnom poput kratkog filma. Kao scenarist i redatelj filma ‘Two Cars, One Night’, Taika Waititi je jedan od tamošnjih najobećavajućih filmskih talenata. Kao Taika Cohen, on je već neko vrijeme jedan od najtalerintanijih kazališnih i filmskih glumaca Novog Zelanda.

Kako su u modi renesansne  svestrane individue, ne čudi što je i cijenjen slikar. Svoja dva prezimena koristi po sljedećem ključu: Cohen je prezime koje se nalazi na njegovom rodnom listu i njega koristi za glumu, pisanje i kazališne angažmane. Waititi je prezime njegovog oca, koje oduvijek koristi kad je riječ o vizualnim umjetnostima poput slikanja i fotografije, a i za svoj prvi kratki  film ’Two Cars, One Night’. Uradak govori kako se ljubav ponekad nalazi na sasvim neočekivanim mjestima, poput parkirališta ispred birtije. Iskustvo sa Berlinala (gdje je dobio glavnu nagradu u svojoj kategoriji) i Sundancea govori da gotovo da ne postoji osoba kojoj se ovaj 12minutni uradak o snovima djece i stvarnosti odraslih nije svidio.

Redateljica 7minutnog video filma ‘Give or Take an Inch' Lee Friedlander bavi se producentskim poslom već više od 15 godina i za to vrijeme napravila je isto toliko kratkih filmova. Sa svojim prvim filmom ‘10 Pravila – lezbijski priručnik za preživljavanje’ osvojila je poprilično nagrada i odmah stekla status zvijezde . U filmu koji mi imamo priliku vidjeti glavnu ulogu glumi Amanda Bearse, svekolikom puku poznata kao Marcy iz serije ‘Married with Children’. Mama lezbijka želi samo živjeti u miru svoj život, a njena sestra, naša Marcy, obznanjuje obitelji da želi otići na operaciju promjene spola. Dakle radi se o problemima jedne queer obitelji koja rasteže svoje granice ‚normalnog’.

Ako smo vas zaintrigirali, zadovoljno vam najavljujemo da uskoro stiže i izbor iz zadnja četiri dana ovogodišnjih kratkih filmova sa QueerZagrebFMa.

Komentari

Nema komentara.